Doğum şeklinin postpartum seksüel fonksiyonlara etkisinin hormon profili ve psikolojik yönüyle değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of the delivery mode to postpartum sexual functions with respect to the hormone profile and psycologic status
  1. Tez No: 272162
  2. Yazar: BÜLENT ATASEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT ATAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: normal doğum, sezaryen doğum, FSFI, serum testosteron, vaginal birth, section, FSFI, free testosterone
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada; Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve Askeri Tıp Fakültesi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi'nde 2007-2008 yılları arasında doğum yapan 200 hastanın doğum şekillerinin cinsel fonksiyonlara olan etkisi, hastaların içinde olduğu psikolojik durum ve hormonal durum esas alınarak değerlendirildi. Bu amaçla yaşları 21-38 arasında değişen; 100 normal doğum, 100 sezaryen doğum yapmış toplam 200 hasta çalışmaya alındı. Bu hastaların postpartum 6.hafta ve 6.ayda FSFI, beck depresyon skalası, hormon profili ve cinselliği etkileyebilecek diğer etkenler anket ve biyokimyasal incelemeyle saptandı. Normal doğum yapan hastaların değerleri postpartum 6.hafta ve 6.ayda sezaryen doğum yapan hastaların elde edilen değerleriyle karşılaştırıldı. Ayrıca normal doğum yapan hastaların postpartum 6.hafta ve 6. aya ait değerleri, sezaryen doğum yapanların da aynı şekilde değerleri kendi içinde karşılaştırıldı. Çalışma grubu hastalarında bütün hastalar için serum prolaktin değeri, cinselliğin kadın için önemi, erkek eşte cinsel disfonksiyon olup olmaması, yaş, eğitim durumu, depresyon olup olmadığı anketle belirlendi. Her iki grup arasında yapılan regresyon analizinde sadece yaş ve eğitim durumu açısından fark mevcuttu (p 0.000 ve p 0.029). Diğer parametreler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu.Karşılaştırma sonucunda postpartum 6.haftada sezaryen doğum yapan hastaların uyarılma, lubrikasyon, orgazm, tatmin ve ağrı skorları açısından normal doğum yapanlardan daha yüksek FSFI skorlarına sahip olduğu saptandı. Ancak cinsel istek ve serbest testosteron değerleri açısından her iki grup arasında fark bulunmadı. Aynı değerlendirme aynı hastalar için 6.ayda yapıldığında ağrı ve serbest testosteron değerleri açısından sezaryen doğum yapan hastaların değerlerinin, normal doğumyapanlardan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu bulundu. Ancak istek, uyarılma, lubrikasyon, orgazm ve tatmin skorları açısından her iki doğum şekli arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (Tablo 3.3).Sezaryen doğum yapmış 100 hastanın postpartum 6.hafta ve 6.aya ait FSFI skorları ve serbest testosteron değerleri karşılaştırıldığında 6.aya ait istek, uyarılma, lubrikasyon, orgazm, tatmin, ağrı ve serbest testosteron değerlerinin postpartum 6.haftaya göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı (tablo 3.13).Normal doğum yapmış 100 hastanın postpartum 6.hafta ve 6.aya ait FSFI skorları ve serbest testosteron değerleri karşılaştırıldığında istek, uyarılma, lubrikasyon, orgazm, tatmin ve ağrı yönünden postpartum 6.ayda değerlerin daha yüksek olduğu bulundu. Sadece serbest testosteron değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (tablo 3.15). Mevcut bu değerler, sezaryen doğum yapan hastalarınkine benzer şekilde beklenen bir durumdur.Daha önce yapılan çalışmalarda sezaryen doğumun postpartum dönemde cinsel fonksiyonlar açısından daha üstün olduğunu gösterir yayınların yanında, üstün olmadığını gösteren yayınlar da mevcuttur. Sadece asiste vajinal doğumlarda (forseps, vakum) postpartum dönemde cinsel fonksiyonların olumsuz etkilendiği daha önceki çalışmalarda gösterilmiştir. Bizim çalışmamızda asiste doğum vakaları esas alınmadı. Çalışmamız sonucunda postpartum dönemde cinsel fonksiyonlara etki açısından bakıldığında 6.ayda her iki doğum şekli arasında bir fark olmadığı saptandı. Sadece sezaryen doğum yapan hastalarda cinsel ağrı skorları ve serum serbest testosteron değerlerinin yüksek olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
In this study, postpartum sexual functions of 200 women who have given birth at the Obstetric Department of GATA Haydarpaşa Training Hospital between 2007-2008 were evaluated with respect to the hormonal and psycologic status. For that reason, 100 vaginal delivered women, 100 section delivered women between 21-38 years were included in this study.The FSFI score, beck depression score, hormone profile and other parameters that effect sexual functions of the patients were investigated via questionnaire and biochemical tests at postpartum 6 th week and 6 th month.Values of the vaginal birth group were compared with the values of the section group at the postpartum 6 th week and 6 th month. In addition, the values at the postpartum 6 th week at the vaginal birth group were compared with the values of the same patients at the postpartum 6 th month. The same comparison was also made in the section group.Blood prolactine levels, significance of sexuality for women, whether there was any sexual dysfunction of the partner or not, age, educational status, whether there was any depressive state or not were investigated via questionnaire at this study. According to the regression analysis between the groups showed that there was statistically significant difference only for age and educational status (p 0.000 and p 0.029). There was no statistically significant difference between the other parameters.As a result of the statistical analysis (paied t test), the patients at the section group had higher FSFI scores of lubrication, arousal, orgasm, satisfaction and pain compared with the patients at the vaginal birth group at the postpartum 6 th week. On the contrary, there was no statistically significant difference between the two groups with respect to sexual desireviiand free testosterone levels. At the postpartum 6 th month, the pain scores (FSFI score) and free testosterone levels of the section group were significantly higher than the values of the vaginal birth group. There was no significant difference between two groups with respect to sexual desire, arousal, lubrication, orgasm and satisfaction scores (table 3.3).When the FSFI scores and free testosterone levels of the section group at the postpartum 6 th week and 6 th month were compared, the values of sexual desire, arousal, lubrication, orgasm, satisfaction, pain and free testosterone at the postpartum 6 th month were significantly higher( table 3.13).When the values of the vaginal birth group at the 6 th week and 6 th month were compared, the values of sexual desire, arousal, lubrication, orgasm, satisfaction, pain scores at the postpartum 6 th month were significantly higher, but there was no statistically significant difference between the free testosterone levels (table 3.15). These results resemble the ones at the section group.Some of the recent studies showed that section delivery was superior with respect to the postpartum sexual functions, while there are some which show the contrary. On the other hand, there are studies which show that assisted deliveries (forseps and vacuum) had negative effects on the sexual functions at the postpartum long term period. Our study did not include any assisted delivered patient. In our study, we found that, there is no effect of the delivery mode on the postpartum sexual functions at the postpartum 6 th month. We also found that only the FSFI pain scores and free testosterone levels of the patients in the section group are higher.