Kanser ağrısı yönetiminde hastadan kaynaklanan engellerin incelenmesi
Analysis of the Barriers Originating From Patients in Cancer Pain Management
  1. Tez No: 272254
  2. Yazar: GÜLCAN BAĞÇİVAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Onkoloji, Nursing, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, ağrı yönetimi, engeller, Cancer, pain managements, barriersAuthor: Yük. Hem. Gülcan BAĞÇİVANCounsellor: Yrd. Doç. Dr. Sağ. Yb. Nuran TOSUN
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, kanser ağrısı yönetiminde hastalardan kaynaklanan engellerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı bir çalışma olarak planlanmıştır. Ayrıca kanserde ağrı yönetiminde hastalardan kaynaklanan engelleri belirlemede kullanılan Engeller Ölçeği'nin (BQ-II) Türkiye için geçerlilik ve güvenirlik çalışmasını yapmak da amaçlanmıştır. Araştırma, Ekim 2007-Nisan 2008 tarihleri arasında GATA Tıbbi Onkoloji BD. Polikliniğinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini kanser tanısı almış ve kanserle ilişkili ağrı deneyimi için analjezik ilaç kullanmış veya halen kullanıyor olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 170 hasta oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, ?Hastaların Tanıtıcı Bilgilerine Yönelik Veri Toplama Formu?, `'Kısa Ağrı Envanteri'' ve ?Engeller Ölçeği (BQ II)? kullanılmıştır. Engeller Ölçeği (BQ II) için yapılan faktör analizi sonucunda, toplam varyansın % 66.451'ini karşılayan 7 faktör bulunmuştur. Genel ölçek için Cronbach's ?=0.87'dir. Hastaların Engeller Ölçeği'ndeki (BQ II) maddelere verdikleri puanlara göre, en fazla ?bağımlılık? ve en az ?fiziksel yan etkiler? alt gruplarında yanlış inanışa sahip oldukları görülmüştür. Erkek, bekar/dul, kanser dışında diğer kronik hastalığa sahip olan, ortalama ağrı seviyeleri >5 olan ve yetersiz analjezik kullanan hastaların, ağrı yönetimine engel olabilecek daha fazla yanlış inanışa sahip oldukları belirlenmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda; Engeller Ölçeği'nin (BQ II) kanser hastalarının ağrı yönetiminde hastadan kaynaklanan engelleri belirlemede ülkemiz için geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu ve ileri çalışmalarda kullanılabileceği değerlendirilmiştir. Hastaların tanı, tedavi ve bakım sürecinde sürekli onlarla birlikte olan hemşirelerin, ağrı yönetiminin başarısı için hastadan kaynaklanabilecek engelleri iyi tanımlaması ve bunların ortadan kaldırılmasına yönelik planlamaları ve uygulamaları bakım sürecine katması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Analysis of the Barriers Originating From Patients in Cancer Pain Management, This study was planned as a descriptive study to define the barriers originating from patients in cancer pain management. Also, it was aimed to make validity and reliability study of Barriers Questionnaire (BQ-II) for Turkey, which is used to define the barriers originating from patients in cancer pain management. The research was carried out in Gulhane Military Medical Academy, Department of Medical Oncology polyclinic between October 2007-April 2008. 170 patients who are diagnosed with cancer and who used or who are still using analgesic medication for pain experience related to cancer and who accepted to take part in the research constitute the sample of the research. ?Data Collection Form About the Sociodemographic and Medical Information of Patients?, ?Brief Pain Inventory? and ?Barriers Questionnaire (BQ-II)?? were used as data collection instruments. As a result of the factor analysis made for Barriers Questionnaire (BQ-II), 7 factors that make up for %66,451 of the total variance were found. Cronbach?s alpha was 0,87 for general scale. According to the points given by patients to the items in Barriers Questionnaire (BQ-II), it was seen that they have a fallacy mostly in ?addiction? and minimally in ?physical side effects? subscale. It was ascertained that male, single/widower patients and patients with a chronic disease other than cancer, patients whose average pain level is ? 5 and who use insufficient analgesic have more fallacies that can obstruct pain management. It was assessed in accordance with the results of the research that; Barriers Questionnaire (BQ-II) is a valid and reliable scale for our country in defining the barriers originating from patients in cancer pain management and that it can be used in advanced studies. It is recommended that nurses who are always in collaboration with the patients in their diagnosis, treatment and care periods; define the barriers that could originate from patients well for the success of pain management and add the planning and applications related to the removal of these barriers to caring process.