Pisikiyatri kliniklerinde yaşanan şiddet olaylarının kayıtlara yansımasının ve ele alınışının incelenmesi
Analysis of the violence events in psychiatry clinics, their reflection to records and dealing with them
  1. Tez No: 272256
  2. Yazar: MAKBULE ŞENYURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRİYE OFLAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: şiddet, psikiyatri üniteleri, kayıt
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma, psikiyatri kliniklerinde yaşanan şiddet olaylarının türlerini, bu olayların kayıtlarda gösterilme durumunu ve şiddet olayları ile nasıl başa çıkıldığını belirlemek amacı ile tanımlayıcı olarak planlanmıştır.Araştırma, 30 Ekim 2007-1 Şubat 2008 tarihleri arasında Ankara'daki resmi üniversite hastaneleri (A.Ü. Psikiyatri AD, G.Ü Psikiyatri AD, GATA Psikiyatri AD, H.Ü. Psikiyatri AD) ile Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Şefliği'nde yürütülmüştür. Araştırma örneklemini araştırmaya katılmayı kabul eden, bu psikiyatri kliniklerinde en az 1 yıldır görev yapan 91 sağlık personeli ve tedavi almakta olan 150 hasta oluşturmuştur.Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hasta ve sağlık çalışanları için ayrı olarak hazırlanmış, sosyo-demografik özellikler, saldırgan davranış türleri ve şiddet ile ilgili yaşantıları içeren iki form kullanılmıştır.Araştırmaya katılan çalışanların, son altı ay için hastalardan daha fazla şiddet olayı belirttiği görülmüştür. Çalışanlar daha çok sözel şiddet türlerini bildirmektedirler. Şiddetin nedenleri açısından çalışanlar ve hastalar arasında fark bulunmuştur. Meslek gruplarına göre belirtilen şiddet türleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmasına rağmen şiddete verilen tepkilerde istatistiksel anlamda bir fark ortaya çıkmamıştır. Hasta cinsiyetleri ve saldırgan davranışı algılama durumları açısından istatistiksel öneme sahip farklılık bulunamamıştır. Genel olarak şiddet olaylarının sözel olarak bildirildiği ve kayıtlara yansımadığı görülmüştür.Araştırmanın sonuçları doğrultusunda; hastanelerde şiddet izlem sistemlerinin arttırılması, hastaların ?saldırgan davranış? algılarına yönelik niteliksel çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was planned as an exploratory study to define the types of violence events in the psychiatry clinics, how to be reflected in the records and how to be dealt with.The study was carried out in psychiatry clinics of 4 university hospitals (Ankara University, Gazi University, Gulhane Military Medical Academy, Hacettepe University) and Numune Training and Research Hospital Psychiatry Unit in Ankara between October 30, 2007 and February 1, 2008. Ninety-one health professionals who was working in psychiatry clinics and 150 inpatients who were hospitalized in study hospitals constituted the study sample.Data were gathered by using two forms which were prepared separately for patients and health professionals containing socio-demographic characteristics, aggressive behaviour types and experiences about violence.It was found that the personnel pointed out more acts of violence than the patients for the last six months. The personnel usually reported about verbal types of violence. There was a difference between the personnel and patients in terms of the reasons of violence. Though there was a significant relation between the violence types defined according to the professional groups, no difference was seen in the responses given to violence. No statistically important difference was found in terms of patient genders and perception of aggressive behaviours. Acts of violence in the clinics usually were reported orally and were not reflected in the records.It was suggested that the violence monitoring systems should be developed in hospitals the perceptions of patients about agressive behaviours should be studied by qualitative studies to improve preventive strategies.Key Words : violence, psychiatry units, records.