Major depresif bozuklukta tedaviye yanıt ile P300 arasındaki ilişki
The Relationship Between P300 and Treatment Response in Major Depressive Disorder
  1. Tez No: 272290
  2. Yazar: MEHMET IŞINTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT ÖZGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Majör depresif bozukluk, P300, tedaviye yanıt, Major Depressive Disorder, P300, treatment response
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada Majör Depresif Bozuklukta tedaviye yanıt ile P300 arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bilişsel işlevlerin elektrofizyolojik bir göstergesi olan P300 dalgasının genlik ve latansı, demans ve şizofreni gibi bilişsel işlev bozukluğu gözlenen hastalıklarda etkilenmektedir. Depresyon hastalarında P300 genlik ve latansı ile ilgili çelişkili sonuçlar olsa da, çoğu çalışmada major depresyon hastalarında sağlıklı bireylere göre P300 genliğinin daha düşük, latansının ise daha uzun olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmada, DSM-IV-TR'ye göre major depresif bozukluk tanısı alan 20-50 yaş grubundaki olguların tedavi öncesinde ve 12 haftalık sertralin tedavisi sonrasında P300 kayıtları alınmıştır. Hamilton depresyon derecelendirme ölçeği puanlarında %50'den fazla azalma, tedaviye yanıt olarak değerlendirilmiş ve tedaviye yanıt veren ve vermeyen grupların P300 genlik ve latans değerleri hem kendi aralarında, hem de sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır.Çalışma sonucunda, majör depresyon olgularının sağlıklı kontrol grubuna göre tedavi öncesi P300 genliklerinin daha düşük, latanslarının daha uzun olduğu saptanmıştır. Olgular tedaviye yanıt veren ve vermeyenler olarak gruplandırıldıklarında, her iki grubun tedavi öncesi P300 genlik değerlerinde sağlıklı kontrol grubuna göre ve birbirleri arasında bir farklılık saptanmamıştır. Tedaviye yanıt vermeyen olguların tedavi öncesi P300 latans değerleri, hem tedaviye yanıt veren gruba hem de sağlıklı kontrol grubuna göre daha uzun bulunmuştur. Tedaviye yanıt veren grupta tedavi öncesi sağlıklı kontrol grubuna göre daha uzun olan P300 latans değerleri, tedavi ile birlikte normale dönerken, tedaviye yanıt vermeyen grupta latans değerleri, tedavi sonrasında yine her iki gruba göre daha uzun bulunmuştur.Bu bulgulara göre, P300 latans uzaması, SSGİ tedavisine yanıtsızlıkla ilişkili görünürken, P300 genliği ile tedaviye yanıt arasında bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study we aimed to investigate the relationship between P300 and treatment response in Major Depressive Disorder. P300, which is an electrophysiological indicator of cognitive functions, is disturbed in various psychiatric disorders such as schizophrenia and dementia, where cognitive funtions are impaired. In the literature, although there are conflicting results about P300 amplitude and latency in depressive patients, most of the studies reported that depressive patients have smaller P300 amplitude and longer latencies than healthy people. In this study, event related potentials (P300) were recorded in patients aged 20-50, suffering from Major Depressive Disorder according to the DSM-IV-TR citeria, before and after teratment with sertralin for 12 weeks. The response criterion was defined as a 50% or greater decrease in the total Hamilton Depression Rating Scale score. P300 values of the responders and nonresponders are compared within themselves and with those of healthy subjects.At the end of the study, smaller P300 amplitudes and longer P300 latencies were recorded in depressive patients compared to healthy subjects. When the patients are grouped as responders and nonresponders, we couldn?t find any difference in pretreatment P300 amplitude between patient groups and healthy subjects. Nonresponders had significantly higher pretreatment P300 latency than responders and healthy subjects. After treatment of depression, delayed P300 latencies in the responder group were normalized, but nonresponders still had longer P300 latencies than responders and healthy subjects.According to these findings, delayed P300 latency may predict a nonresponse to SSRI teratment; but no relation was found between P300 amplitude and treatment response in Major Depressive Disorder.