Pediatrik açık kalp cerrahisinde preoperatif steroid kullanımının postoperatif antienflamatuar etkisi
Postoperative anti-inflammatory effect of preoperative use of steroids in pediatric open heart surgery
- Tez No: 272396
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H.HAKAN POYRAZOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Konjenital kalp hastalığı, Kardiyopulmoner bypass, Steroid, Tümör nekrozis alfa İnterlökin-6, Kross klemp süresi, Congenital heart disease, Cardiopulmonary bypass, Steroids, Tumor necrosis alpha, İnterleukin-6, Cross clamp time
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Modern kalp cerrahisinin başlangıcı olarak kabul edilen kardiyopulmoner bypassın (KBP) kullanılmaya başlanmasından bu yana, birçok faktör ile sistemik enflamatuar proçesin aktivasyonu sonucu, vücutta yaygın olarak multiorgan fonksiyon bozuklukları oluşabilir.Kardiyopulmoner bypassa girilmesi ile kompleks ve çok komponentli bir enflamatuar cevap oluşur. Bu durum erişkinlere nazaran bağışıklık sistemleri nispeten zayıf olan çocuklarda daha sık görülmektedir. Gerek pediatrik gerekse erişkin kalp cerrahisinde, kardiyopulmoner bypass sonucu gelişen immun sistemin aktivasyonunda rol alan etkenlerden biri de sitokinlerdir. İnterlökin-6 (İL-6) ve Tümör Nekrozis Faktör alfa (TNF ?) gibi proinflamatuar sitokin salınımı sonucu sistemik enflamatuar yanıt aktive olabilmektedir. Uzun yıllardır iltihabi reaksiyonu baskıladığı bilinen ve bu nedenle geniş kullanım alanı bulmuş olan steroidlerin kardiyopulmoner bypass öncesi kullanımı, birçok mekanizmayla enflamatuar yanıtı baskılamaktadır.Bu çalışmanın amacı; Kardiyopulmoner bypass altında opere edilen asiyanotik konjenital kalp hastalarında operasyon öncesi steroid kullanımının, enflamatuar mediatörler olan interlökin-6 ve tümör nekrozis faktör alfa seviyelerine etkisi, postoperatif ekstubasyon süreleri ile ilişkisinin değerlendirilerek anti-inflamatuar etkinliğinin olup olmadığının araştırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
Since cardiopulmonary bypass (CPB) which is accepted as the startpoint of modern cardiovascular surgery is used, depending lots of factors as a result of activation of systemic inflamatuar processes diffuse multiorgan dysfunctions can be seen in the organism.After starting cardiopulmonary bypass a complex and sophisticated inflamatuary process occurs. This situation is seen in childrens more frequently compared to matures because childrens immun system is immature compared to matures. Cytokines are important factors for activation of immun system in both children and matures. Systemic inflamatuary response can be activated by release of proinflamatuary cytokines like interleukin-6 and tumor necrosis factor alpha. Using of steroids ,which are known as antiinflamatuary and have a broad use of this property for many years, depresses inflamatuary process by many mechanisms.The aim of this study; evaluating relation of preoperatif steroid use and interleukin-6 and tumor necrosis alpha levels, postoperative extubation time if sterodis have antiinflamatuary affect or not.