Açık kalp cerrahisi uygulanan pediatrik olgularda Kardiyopulmoner Bypass'ın kognitif fonksiyonlara etkileri
Effect of cardiopulmonary bypass to cognitive functions on pediatric cardiovascular surgery patients
- Tez No: 272397
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN KEMAL SALİH
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Konjenital kalp hastalığı, kardiyopulmoner bypass, kognitif fonksiyonlar, Congenital heart disease, cardiopulmonary bypass, cognitive functions
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Konjenital kalp hastalığı olan 6-17 yaş arası çocuk ve ergenlerde açık kalp cerrahisinde kardiyopulmoner bypass'ın kognitif fonksiyonlara etkisinin prospektif olarak araştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Araştırma grubunu, daha önce bilinen sistemik ve nörolojik bir hastalığı (hipertansiyon, diabetes mellitus, mental retardasyon) ve geçirilmiş cerrahi girişim öyküsü olmayan, konjenital kalp hastalığı nedeniyle kardiyopulmoner bypass uygulanacak 6-17 yaş arasında 25 olgu ve 40 sağlıklı çocuğun oluşturduğu bir kontrol grubu kullanıldı.Olguların kognitif fonksiyonları deneyimli nöropsikolog tarafından Wechsler Çocuklar için zeka ölçeği (WISC-R), Stroop Testi, Görsel İşitsel Sayı Dizileri Testi B Formu (GISD-B) ve Bender Gestalt Test (BGT) psikometrik testleri ile değerlendirildi. Olgulara açık kalp cerrahisinden 1-3 gün önce kognitif test bataryası aynı sırada standart yönergelere göre uygulandı. Aynı kognitif test bataryası hastalar açık kalp cerrahisi geçirdikten 7-18 gün sonra tekrar uygulandıBulgular: Kalp hastalığı olan hastalarda, açık kalp cerrahisi kardiyopulmoner bypass öncesi ve sonrası kognitif test puanlarının karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Buna karşın, cerrahi öncesi ve sonrası Görsel İşitsel Sayı Dizileri Testi (GISD-B) puanları incelendiğinde, alt test bileşenin (işitsel yazılı ve görsel yazılı) kısa süreli bellek performansında, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artma bulunmasına rağmen bu bulgunun test-tekrar etkisinden kaynaklandığı düşünülmektedir.Cerrahi öncesi konjenital kalp hastalığı olan hastalarda kontrol grubundaki sağlıklı çocuklara göre; seçici dikkat, görsel uzaysal algı ve görsel motor koordinasyon işlevlerinde anlamlı düzeyde bozukluk tespit edilmiştir.Araştırmamızda, minimum ph düzeyi, kardiyopulmoner bypas süresi, ekstubasyon süresi ve minimum hematokrit düzeyinden oluşan risk faktörleri ile nörokognitif test performansı arasında anlamlı düzeyde pozitif ilişki bulundu. Diğer taraftan, pompa akım hızı ve kross klemp süresi ile kognitif performans arasında negatif ilişki saptandı.Sonuç: Konjenital Kalp hastalığı olan çocuklarda kardiyopulmoner bypass'ın nörokognitif fonksiyonlar üzerine kısa dönemdeki etkisinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Bu sonucun operasyonun sonuçları hakkında aileleri bilgilendirmede ve kardiyopulmoner bypass cerrahisinin nörokognitif etkisi üzerine tartışmalara katkıda bulunmada önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our prospective study was to investigate the effects of cardiopulmonary bypass surgery on cognitive functions of patients who were diagnosed as congenital heart disease.Material and Methods: in the study group, Twenty five cases (6-17 years old) without any systemic and neurolojik disease (hypertension, diabetes mellitus, mental retardation) or story of previous surgical intervention, who will have cardiopulmonary bypass becouse of congenital heart disease and forty cases of healty children as control group were included.Whecsler Intelligence Scale for Children Revised (WISC-R), Stroop Test, Visual Auditory Digit Span Test Fom B (GISD-B), Bender Gestalt Test (BGT) were applied to all children in two groups by an experienced neuropsychologist. Cognitive functions of all children in two groups were evaluated 1-3 days before surgery and 7-18 days after cardiopulmonary surgery.Results: Effect of cardiopulmonary surgery on neurocognitive functions such as visual motor development, visual spatial memory and visual organization, visual perception, multimodal short term memory, concentration, selective attention and rate of information processing were not found at significant level in children with congenitalheart disease. On the contrary, in comparison of Visual-Auditory Digit Span Test-B (VADS-B) scores between before and after surgery, there was found significant positive effect of short term memory for subtest component. This finding is due to the effects of the test-retest.Children with congenital heart diseases were found poorer performance for selective attention, visual spatial perception, visual motor coordination than healthy children in control group. Additionally, positive correlation was found between neuropsychological test performance and risk factors which include minimum pH and hematocrit level, duration of cardiopulmonary bypass and duration of extubation.Conclusion: In conclusion, short term negative effects of cardiopulmonary bypass surgery on neurocognitive functions were not detected in children with congenital heart diseases. We consider that these data are important in counseling families about outcomes of surgery and contributing the ongoing debate on cognitive effects of surgery.