Laktasyon dönemdeki kıl keçisinde meme dokusunun hücresel ve sıvısal savunma sistemleri üzerinde histolojik ve immunohistokimyasal çalışmalar
Histological and immunohistochemical studies on the cellular and humoral defense systems of the mammary tisssue during Lactation goats
  1. Tez No: 272438
  2. Yazar: ERKAN DELİGÖNÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Breast teat duct, Fürstenberg rosette, immune system
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmada, özellikle normal yapıya sahip olan laktasyondaki meme başı dokusunun, parenşim bölgesindeki savunma hücresi yoğunluklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada araştırma materyali olarak bölge mezbahalarında kesimi yapılan erişkin, sağlıklı 10 adet kıl keçisinin meme başı kullanıldı. Işık mikroskobik incelemeler için alınan doku örnekleri, %10'luk nötür Formol ve Formol-alkol ile tespit edildi. Triple, hematoksilen-eozin, toluidin blue ve metil green-pironin boyama yöntemleri uygulandı. İmmunohistokimyasal boyama için CD3 boyaması yapıldı.Memenin, meme sarnıçından duktus papillarise geçen bölgesinde lümene doğru kıvrımlı mukoza dürümlerin oluştuğu Fürstenberg rozeti meme sinusu ile duktus papiller arasında bir geçit bölgesidir. Lamina epitalyalin iki katlı prizmatik nonkeratinize epitelden oluştuğu gözlendi. Bağ doku içinde bol miktarda kollojen ve elastik iplikler mevcuttur. Ayrıca submukozada venöz damarlardan oluşan bir tabaka görülmektedir. Fürstenberg rözeti lamina epitelyalis tabakasında lümeni çıkmak için epitelyum arasına girmiş intraepitelyal lenfositler belirgindi. Fürstenberg rözetinin çevresinde ise çoğunlukta olan hücreler ise plazma hücreleri ve mononükleer savunma hücrelerinden T hücreler özellikle gevşek bağ dokuda ve lamina propirya da mevcuttu. Toluidun blue ile yapılan boyamalarda deri kısmında da mast hücrelerine rastlanmaktadır. Fürstenberg rözeti çevrsinde yüksek endotelli venüller görülmektedir. Metil geren pronin boyamasında fürstenberg rözetinde bol miktarda plazma hücresine rastlandı. Yapılan immunohistokimyasal boyamalarda deriye yakın kısımda ve bağ dokuda CD3 (olgun T lenfositler) görüldü.Meme başı kanal epitelin çok katlı yassı epitelyum olduğu ve geniş bir keratin tıkaca sahip olduğu gözlendi. Keratin tabakası ise triple boyamada eoziniofilik olarak boyanmıştı. Meme başı kanalı epitelyum tabakası dış derinin lamina epitelyalisine göre daha fazla katlı bir tabakaya sahipti.Anahtar Kelimler: Meme başı kanalı, Fürstenberg rözeti, immun sistem
Özet (Çeviri)
This study aimed at determining the defense cell densities in the parenchyma of the lactating nipple tissue. The research materials were obtained from 10 healthy domestic goats in slaughterhouse. Tissue samples for light microscopic examination were fixed by 10 % neutral formaldehyde and formaldehyde-alcohol combination. Triple, Hematoxylin-eosin, toluidine blue and methyl green-pyro staining methods were applied to the samples. Yet, CD3 staining technique was performed for immunohistochemistry. The Fürstenberg rosette formed by the curved duct mucosa into the lumen is a gate way between the sinus region and papillary duct. Columnar epithelium was observed in two-story nonkeratinize epithelial lamina. Abundant collagen and elastic fibers were present in the connective tissue. A layer comprised by submucosal venous rete, was also seen. Intraepithelial lymphocytes were observed in the epithelial layer of the Fürstenberg rosette.Plasma cells and mononuclear cells particularly T cells were present in the loose connective tissue and the lamina propria of the vicinity of Fürstenberg rosette. Mast cells were found in the skin by Toluidun blue staining. High endothelial venules were seen around the Fürstenberg rosette. Plenty of plasma cells were determined around the Fürstenberg rosette by the application of Methyl-Green Pyronin staining. Immunohistochemical staining showed CD3 positive cells in the connective tissue and the areas closer the skin. Teat canal epithelium and the squamous epithelium were found to have a wide range of keratin. Eosinophylic staining was determined by the Triple staining in the keratin layer. The lamina epithelialis layer of the teat canal had thicker layers in mature than that of the skin.