Nokturnal ve solunumsal alt tip panik bozukluk hastalarında süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz ve adenozin deaminaz düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of superoxide dismutase, glutathione peroxidase and adenosine deaminase activities between respiratory and nocturnal subtypes of patients with panic disorder
- Tez No: 272506
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ SELVİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: panik bozukluk, alt tipler, oksidatif stres, Panic Disorder, Subtypes, Oxidative Stress
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Son yıllarda serbest oksijen radikallerinin nöropsikiyatrik hastalıkların patofizyolojisinde önemli rol oynadığına dair kanıtlar giderek artmaktadır. Panik bozukluk patogenezinde de serbest oksijen radikallerinin önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Panik bozukluk heterojen bir hastalıktır ve panik ataklar farklı belirti kümelerine göre nokturnal, solunumsal, vestibuler, bilişsel ve korkusuz şeklinde alt tiplere ayrılmaktadır.Bu çalışmanın amacı; panik bozukluk hastaları ile sağlıklı kontrol grubunu ve nokturnal tip ile solunumsal tip panik bozukluk hastalarını antioksidan kapasiteyi ölçen Glutatyon Peroksidaz, Süperoksit Dismutaz ve T hücre ile ilişkili enzim olan Adenozin Deaminaz düzeyleri açısından karşılaştırmaktır. Böylece panik bozuklukta ve alt tipler arasında oksidatif stresin ve inflamatuar süreçlerin rolünü araştırmaktır.Çalışmamızda hasta grubunda kontrol grubuna oranla SOD ve GSH-Px kan düzeyleri daha düşük, ADA enzim düzeyleri ise daha yüksek bulundu. Nokturnal ve solunumsal alt tiplerin enzim düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Alt tiplerin PAS toplam, HAM-A, HAM-D puanları ve hastalık süreleri karşılaştırıldığında; PAS toplam ve hastalık süresi açısından fark bulunmadı, nokturnal alt tipin HAM-D ve HAM-A puanları solunumsal alt tipe göre daha yüksek bulundu. Bu değişkenlerle enzim düzeyleri arasındaki ilişki incelendiğinde sadece hastalık süresi ile GSH-Px serum düzeyleri arasında pozitif bir ilişki bulundu.Sonuç olarak panik bozukluk hastalarının SOD ve GSH-Px, ADA enzimleri düzeyleri kontrol grubundan farklı bulunmuştur. Panik bozukluk grubunda SOD, GSH-Px antioksidan enzim düzeylerinin düşük bulunması panik bozuklukta oksidatif stres yükünün fazla olduğunu, ayrıca hücresel immünitenin bir göstergesi olan ADA enzim düzeylerinin yüksek bulunması bu rahatsızlıkta inflamatuvar süreçlerin de rol oynadığını düşündürmektedir. Alt tiplerin enzim düzeyleri arasında fark bulunmaması bu klinik görünümlerin aynı hastalığın farklı semptom kümeleri olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
There is mounting evidence indicating that reactive oxygen species (ROS) are involved in development of neuropsychiatric disorders recently. It is suggested that free radicals may have an important role in the pathogenesis of Panic Disorder (PD). PD is a heterogeneous disease and panic attacks are divided according to the different symptom clusters as respiratory, nocturnal, nonfearful, cognitive, and vestibular subtypes.ROS can be evaluated indirectly by the measurement of some antioxidant enzyme levels such as superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px). Adenosine deaminase (ADA) has been accepted as an important enzyme in the maturation and function of T lymphocytes. The aim of this study was to compare SOD, GSH-Px and ADA activities in panic disorder patients with different subytypes (nocturnal versus respiratory) and healthy subjects for evaluation the effects of oxidative stress and inflammatory process on pathogenesis of PD.We found that SOD and GSH-Px blood activities of patients were significantly lower, and ADA activities of patients were higher than the healthy controls. All of the activities were not significantly different between respiratory and nocturnal subtypes. There were no significant relationships between the duration of illness and Panic-Agoraphobia (PAS) scores of patients with both nocturnal and respiratory subtypes. Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D) and Hamilton Anxiety Rating Scale (HAM-A) scores of the patients with nocturnal subtype were significantly higher than the patients with respiratory subtype. When examining the correlations between these variables and enzyme levels, there was only a positive correlation between duration of disease and serum activities of GSH-Px.In conclusion, SOD and GSH-Px ADA activities of the patients with PD are different from healthy subjects. Our results suggest that oxidative and inflammatory processes may play role in pathophysiology of PD. These findings may support the idea that both nocturnal and respiratory subtypes of PD have different symptom clusters of the same disease.