Panik bozukluk tanılı bireylerde Leptin (LEP) 2548G/A (rs7799039) ve Leptin Reseptör (LEPR) 668 A/G (rs1137101) gen polimorfizmlerinin klinik parametreler ve hastalık alt tipleri ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the association of Leptin (LEP) −2548G/A (rs7799039) and Leptin Receptor (LEPR) 668A/G (rs1137101) gene polymorphisms with clinical parameters and disorder subtypes in individuals with panic disorder
- Tez No: 988925
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN MERVAN AYTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Panik bozukluk, leptin, leptin reseptörü, tek gen polimorfizmi, Panic disorder, leptin, leptin receptor, single gene polymorphism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, panik bozukluk (PB) tanılı bireylerde leptin (LEP) −2548G/A (rs7799039) ve leptin reseptör (LEPR) 668A/G (rs1137101) gen polimorfizmlerinin genotip ve alel dağılımlarının sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması; ayrıca PB alt tipleri ve klinik parametreler ile söz konusu gen polimorfizmleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde takip edilen PB tanılı 102 hasta ile PB tanı kriterlerini karşılamayan 102 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 204 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik ve klinik özellikleri değerlendirmek amacıyla oluşturulan veri toplama formu uygulanmış, tanısal değerlendirme DSM-5 için Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-5-CV) ile yapılmıştır. Çalışmaya dahil edilen katılımcılara görüşmeci gözetiminde Panik Bozukluk Şiddet Ölçeği (PBŞÖ), Panik Agorafobi Ölçeği (PAÖ), Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HDDÖ) ile Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği (STAI-1, STAI-2) uygulanmıştır. Genetik analiz için katılımcılardan kan örnekleri alınmış, İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Laboratuvarı'nda DNA izolasyonu gerçekleştirilmiştir. LEP −2548G/A (rs7799039) ve LEPR 668A/G (rs1137101) gen polimorfizmleri polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ve restriksiyon parça uzunluk polimorfizmi (RFLP) yöntemleriyle analiz edilmiştir. Bulgular: PB tanılı hastalarla sağlıklı kontroller arasında LEP −2548G/A polimorfizmlerinin dağılımları karşılaştırıldığında hasta grubunda AA genotipi ve A alel sıklığı sağlıklı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek oranda bulunmuştur. Yine LEPR −668A/G genotip dağılımları açısından AA genotip ve A alel frekansı hasta grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük oranda tespit edilmişken AG genotip frekansı anlamlı düzeyde yüksek oranda saptanmıştır. Genotiplerine göre (LEP için AA ve GA+GG; LEPR için AA ve AG+GG) gruplara ayrılan PB tanılı hastaların klinik değişkenlerinin ve ölçek puanlarının karşılaştırılmasında gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Alt tip analizlerinde; solunumsal tip veya nokturnal panik atağa sahip olup olmama durumlarına göre karşılaştırılan LEP ve LEPR genotip ve alel frekans dağılımlarında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmemesine rağmen agorafobinin eşlik ettiği grupta LEPR −668A/G AA genotip ve A alel sıklığı agorafobinin eşlik etmediği gruptan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada LEP −2548G/A ve LEPR −668A/G gen polimorfizmlerinin PB ile ilişkili olabileceğine işaret eden bulgular elde edilmiş; LEP −2548G/A için AA genotipi hastalığa yatkınlığı artırıcı gözükürken, LEPR −668A/G için AA genotipi hastalık tanısı almama açısından avantajlı gözükmektedir. Yine alt tip değerlendirmelerinde agorafobi varlığının LEPR −668A/G (AA genotipi) ile ilişkili olabileceğine dair bulgular elde edilmiştir. Tüm bu sonuçların Türk popülasyonuna özgü olabileceği göz önünde bulundurularak farklı örneklemler ve etnik gruplarda replikasyon çalışmalarına ihtiyaç olduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the genotype and allele distributions of Leptin (LEP) −2548G/A (rs7799039) and Leptin Receptor (LEPR) 668A/G (rs1137101) gene polymorphisms between individuals diagnosed with panic disorder (PD) and a healthy control group, and to examine the relationships between these polymorphisms and PD subtypes as well as clinical parameters. Methods: A total of 204 participants were included: 102 patients diagnosed with PD and followed at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Health Application and Research Center, and 102 healthy controls who did not meet PD diagnostic criteria. Sociodemographic and clinical data were collected using a standardized data collection form, and diagnostic assessment was performed using the Structured Clinical Interview for DSM-5 Disorders (SCID-5-CV). Under interviewer supervision, participants completed the Panic Disorder Severity Scale (PDSS), Panic and Agoraphobia Scale (PAS), Hamilton Depression Rating Scale (HDRS), and the State–Trait Anxiety Inventory (STAI-1, STAI-2). For genetic analyses, blood samples were obtained and DNA was isolated at the Istanbul Faculty of Medicine Medical Biology Laboratory. LEP −2548G/A (rs7799039) and LEPR 668A/G (rs1137101) polymorphisms were analyzed using polymerase chain reaction (PCR) and restriction fragment length polymorphism (RFLP) methods. Results: When the distributions of LEP −2548G/A polymorphisms were compared between patients with PD and healthy controls, the AA genotype and A allele frequency were found to be statistically significantly higher in the patient group than in the healthy control group. Likewise, regarding LEPR −668A/G genotype distributions, the AA genotype and A allele frequency were detected at statistically significantly lower rates in the patient group than in the healthy control group, whereas the AG genotype frequency was found to be significantly higher. In comparisons of clinical variables and scale scores among patients with PD who were divided into groups according to genotypes (AA and GA+GG for LEP; AA and AG+GG for LEPR), no significant differences were found between the groups. In subtype analyses, although no statistically significant differences were found between the groups in the distributions of LEP and LEPR genotype and allele frequencies when compared according to the presence or absence of the respiratory subtype or nocturnal panic attacks, the frequency of the LEPR −668A/G AA genotype and A allele was found to be statistically significantly higher in the group with comorbid agoraphobia than in the group without comorbid agoraphobia. Conclusion: In this study, findings suggesting that LEP −2548G/A and LEPR −668A/G gene polymorphisms may be associated with PD were obtained; the AA genotype for LEP −2548G/A appeared to increase susceptibility to the disorder, whereas the AA genotype for LEPR −668A/G appeared to be advantageous in terms of not receiving a PD diagnosis. Moreover, in subtype evaluations, findings were obtained suggesting that the presence of agoraphobia may be associated with LEPR −668A/G (AA genotype). Considering that all these results may be specific to the Turkish population, replication studies in different samples and ethnic groups are deemed necessary.