Anemi tanısıyla yatan hastalarda anemi nedenleri ve eşlik eden hastalıkların değerlendirilmesi
Evaluation of reasons and accompanying disease in patients whose hospitalized with anemia
- Tez No: 272507
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SİNAN AKBAYRAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anemi, çocuk, hematolojik parametreler, eşlik eden hastalıklar, Anemia, child, hematologic parameters, concominant diseases
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Y. Y. Ü. Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları servisinde Ocak 2008- Aralık 2008 tarihleri arasında yatarak tedavi gören 1ay-18 yıl arası değişen hastalarda yaş ve cinsiyete göre anemi nedenleri ve anemiye eşlik eden hastalıklar retrospektif olarak incelendi. Amacımız kliniğimizde yatan hastalarda anemi sıklığı ve eşlik eden hastalıkların incelemek amacıyla retrospektif olarak dosya taraması yapılması planlandı.Çalışmamıza 2008 yılı içinde çocuk sağlığı ve hastalıkları servisinde her hangi bir nedenle yatan 1767 hasta dahil edildi. Çalışmaya alınan hastaların 521 (%54)'i erkek, 443 (%46)'ü kız ve ortalama yaşları 21±18(1-216) aydı. Anemili olgular değerlendirildiğinde erkek cinsiyette fazla görüldüğü tespit edildi. Yaş gruplarına göre bakıldığında ise 3ay -2 yaş arası anemi görülme oranı anlamlı olarak yüksek bulundu. Çalışmaya alınan olguların 516(%53.5)' sında malnütrisyon tespit edildi ve 250 (%26)'si orta, 242 ( %25)'si hafif, 24 (%2.5) 'ü ağır malnütrisyonlu olduğu görüldü. Demir eksikliği anemisi (DEA) olanlar hastalar içinde ağır ve orta derecede malnütrisyonu olan olguların daha sık olduğunu tespit ettik.Çalışmaya alınan tüm vakaların anemi ayırıcı tanısına göre değerlendirildiğinde; 479(%49.7)'inde akut enfeksiyon anemisi (AEA), 274(%28.4)'ünde DEA, 61(%6.4) 'ünde kronik hastalık anemisi(KHA), 26(%2.7)'sında megaloblastik anemi, 21(%2.7)'inde K vitamini eksikliğine bağlı kanama, 12(%1,3)'ünde fizyolojik anemi, 12(%1,3) 'ünde prematürite anemisi olduğu tespit edildi ve 79(%8)' unun anemi sebebi sıınflandırılamadı.Tüm vakaların 274(%82.4)' DEA olduğu ve 6-24 ay arasındaki hasta grubunun 190(%69.3)'ında DEA tespit edildi.Çalışmızda DEA, AEA, KHA gruplarındaki hastaların hematolojik parametreleri karşılaştırıldı. Çalışmamızda DEA ve AEA'li olgular karşılaştırıldığında AEA'li vakalarda MCV, MCH ve RDW değerlerinin normal, ESR ve CRP'nin yüksek olması demir eksikliğinden ayırdedilmesinde fayda sağlayabileceğini düşünmekteyiz. Çalışmamızda DEA ve KHA olgularda eritrosit indekslerini inceledik. KHA ile DEA grubu arasında MCV, MCH, RBC, ferritin, serum demiri, transferin saturasyonu karşılaştırıldığında bu değerlerin DEA grubunda kronik KHA oranla anlamlı olarak düşük olduğu gözlendiYaptığımız çalışmada anemisi olan ahstalar içinde 351( %36.4)'inin pnömoni, 97(%10)'sinin bronşiolit, 67(%7)' sinin menenjit, 57(%6)'sının sepsis, 31(%3.2)'inin akut gastroenterit nedeniyle yatırıldığını tespit ettik. buDEA sıklığını istatistiki olarak fazla bulduk. Diğerlerinde ise AEA'ne daha sık olduğunu tespit ettik.Çalışmamızda hastanede her hangibir nedenle yatan hasatalara %51.7sinde anemi tespit edilmesi ve tüm olgların %29'unda DEA, %51' inde AEA tespit edilmesi ve bu hastaların %55.4 'ünde malnütrisyon, özellikleed %37'sinde pnömoni tespit edilmesi toplumumuzda anemi ve eşlik eden hasatlıkların boyutunu ortaya koyması yönünden önemli bulunmuştur .
Özet (Çeviri)
Causes of anemia and its concominant diseases were examined retrospectively, in patients that in 1 to 18 months of age ranges with respect to age and sex. They have been undergo treatment by staying up, at the Pediatriy Service of YYU. Fakulty of Medicine, between Jannuary 2008 and December 2008. We heve purposed planing search about paitent?s history retrospectively to examine frequency of anemia and its concominant diseases in patients that stay up our clinic.In our study, 1767 patients that lied in Pediatry Service because of any reason in 2008 have been included and anemia was established in 964 (%54.5) of them. 521 (%54) of patients that included in this study were male, 443 (%46) of them were female, and average age was 21±18 (range, 1-26) months. When patients with anemia were evaulated, we established that more of patients with anemia were from male sex. When it was evaluated with respect to age groups, frequency of anemia rate was found significantly high in 3 months-2 years old. The cases in this study, 516 (%53.5) of them were with malnutrition; 250 (%26) of them were with moderate, 242 (%25) of them were with mild, and 24 (%2.5) of them were with severe malnutrition. We established that, cases with moderate and severe malnutrition were more often in patients that with Iron Deficiency Anemia (IDA).When all of cases were evaluated with respect to definitive diagnosis of anemia; in 479 (49.7) of them Acute Infection Anemia (AIA), in 274 (%28.4) IDA, in 61 (%6.4) Chronic Disease Anemia (CDA), in 26 (%2.7) megaloblastic anemia, in 21 (2.7) bleeding because of K vitamin deficiency, in 12 (1.3) physiologic anemia, in 12 (1.3) anemia of prematurity were determined and cause of anemia couldn?t be classified in 79 (%8) of them.It has been determined that, 274 (%84.4) of all cases were with IDA, and 190 (%69.3) of patient group that aged in 6-24 months was with IDA.In our study, hematologic parameters of patients group that with IDA, AIA and CDA have been compared. İn this study, when IDA and AIA are compared, we consider that it may be helpful in differentiate the IDA from the AIA because of amounts of MCW, MCH and RDW are normal, amounts of ESR and CRP are higher in cases with AIA. We examined erythrocyte indexes in cases with IDA and CDA in our study. When MCV, MCH, RBC, ferritin, blood serum iron, saturation of transferin were beeing compared in between CDA and IDA groups, it has been observed that these amounts were significantly higher in IDA group than in CDA group.In our performed study, we established that; 351 (%36.4) of patients with anemia were referred to our service because of pneumonia, 97 (%10) were because of bronchiolitis, 76 (%7) were because of meningitis, 57 (%6) were because of sepsis, 31 (%3.2) were because of acute gastroenteritis. We established that there was pneumonia in 168 (%61) of patients with IDA and in 155 (%32) of cases with AIA.In our study, establishing of anemia in %51.7 of patients that stay up in our hospital because of any reason and establishing of IDA in %29, establishing of AIA in %51 of all cases and establishin of malnutrition in %55.4, especially establishing of pneumonia in %37 in these patients are beeing appeared important with respect to manifest the consequence of anemia and its concominant diseases in our population.