Enterokoklarda antibiyotik direnç profilinin belirlenmesi
- Tez No: 272557
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN CEM AKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: E.fecalis, E.faceum, Vitek2, E-test, Glikopeptit direnci, E.fecalis, E.faceum, Vitek2, E-test, Glicope
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada Şubat 2009-Mayıs 2010 tarihleri arasında Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi Mikrobiyoloji laboratuarımıza gönderilen çeşitli klinik örneklerden izole edilen 100 enterokok suşunun antibiyotik direnç profilleri çalışmada incelenmiştir.Bu suşların türleri Vıtek2(Biomeriux, Fr) otomatize cihaz ile belirlenmiş daha sonra E-test metodu ile tekrar çalışılmış direnç profilleri ve antibiyotik duyarlılıkları saptanmıştır. İzole edilen 100 enterokok suşunun 56'sı E.fecalis, 40'ı E.faceum, ikisi E.casseliflavus, biri E.gallinarum, biri E.avium olarak belirlenmiştir.Enterokok İzole edilen hastaların 77(%77) yatan hasta 23(%23) ayaktan poliklinik hastası idi. Suşların 43'ü idrar, 25'i yara, 26`sı kan, 6'sı periton mayi, biri vajen mataryelinden izole edilmiştir. Suşlardan yirmisi yoğunbakım, ondokuzu genel cerrahi, onbeşi çocuk hastalıkları, onikisi dâhiliye, onu enfeksiyon, beşi göğüs hastalıkları, üçü kardiyoloji, üçü kalp damar cerrahisi, biri kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde izlenen hastalardan izole edilmiştir.İncelenen antibiyotiklerden AMP, CN, IPM, CIP, MOX, E, CL, TEC, LZD, VA, TE ait direnç profili ve antibiyotik duyarlılıkları Vıtek2 cihazı ile incelendi. Yanısıra AMP, CN, İMP, P, CİP, VA, LZD, TEC, MIC değerleri E ?test ile belirlendi; direnç dağılımı ise söyle sıralanıyordu: %60 P, %58 AMP, %56 CN, %49 IPM, %47 CİP. Buna karşın VA, LZD ve TEC ise direnç görülmemiştir.Enterokokların önemli nozokomiyal patojenler den biri olduğu göz önüne alındığında tür tayininin, antibiyotik duyarlılığının, araştırılması gerektiği açıktır. Sonuçlardan orta duyarlı veya dirençli suşlar saptandığında MIC değerlerinin belirlenmesinin mutlaka gerekli olduğu belirtilmiştir. Hastanemiz verilerindeki yüksek direnç oranları da bu duruma işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aim to determinate antibiotics resistance profiles of 100 Enterococcus strain, isolated from several clinical samples which were sent to Ahmet Necdet Sezer Research Hospital Microbiyology Laboratory between February 2009 and May 2010.The types of these strains were determined with Vıtek2(Biomeriux, Fr) automatizel system method and resistance profiles and antibiotics suseeptibilities were also obtained from the system of the 56 isolated enterococcus strains were found to be E.fecalis, 40 of them E.fecaum, two of them E. casseliflavus, one of them E.gallinarum, and one of them as E.avium, of the enterococcus isolated 77 % patients were hospitalized and 23 % of them were outpatients. Distrubitior as folloming, 43 of the strains were isolated from urinary, 25 of them were from wound, 26 of them from blood, six of them from vaginal material. Twenty of the strains were isolated from the patients monitored at intensive care unit, 19 of them from general surgery, 15 of them from pediatrics, 12 of them from internal medicine, 10 of them from infection disease clinics, five of them from breast disease, three of them from cardiology, three of them from cardiovasculer clinics, one of them from gyncoleogical diseases clinics.Resistence profiles and antibiotics suseeptibilities to AMP, CN, IPM SXT, CIP, MOX, CL, TEC, LZD, VA and TE were examined with Vitek2 device.according to global database on the instrument. In addition, MIC values of AMP, CN, IPM, P, CIP, VA, LZD and TEC were tested by E-test, and resistance rates were ranking as follows; 60% P, 58% AMP, 56% CN, 49% IPM, 47% CIP. Any resisteance to VA, LZD and TEC were shown. Enterococcus as a nosocomial pathogen, it is essential to perform analyses of strain identification and antibiotics susceptibility must be a one ın the case of resistant strains are detevted MIC breakpoints should be examined precisely. The results of this study indicates that the resistance profile is quite high among Enterococcus strains in our hospital.