Ekonomik krizin ailelerin ruhsal durumuna etkisi
Effect of economic on crisis on mental health status of families
  1. Tez No: 272618
  2. Yazar: İMGE OKUR (ÇETİNKUŞ)
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜL ÜNSAL BARLAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik kriz, işsizlik, ruh sağlığı, Economic crisis, unemployment, mental health
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma, ekonomik krizin ailelerin ruhsal durumuna etkisini belirlemek amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Çalışma, Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde yaşayan, 18-65 yaşları arasında, okuma yazma bilen ve bilinen bir psikiyatrik hastalığı olmayan 358 aile ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak, Kısa Semptom Envanteri ve araştırmacı tarafından geliştirilen bilgi formu kullanılmıştır.Çalışmada elde edilen veriler, SPSS 17.0 paket programındaki t testi, ANOVA ve Tukey testleri kullanılarak analiz edilmiş, tüm veriler 0,5 düzeyinde test edilmiştir.Verilerden elde edilen sonuçlara göre, araştırmaya katılanların, Somatizasyon düzeyi ortalamaları 6.78 ± 6.09, Obsesif-Kombulsif Bozukluk düzeyi ortalamaları 7.10 ± 4.93, Kişiler Arası Duyarlılık düzeyi ortalamaları 3.53 ±3.31, Depresyon düzeyi puan ortalamaları 6.71 ± 5.24, Anksiyete Bozukluğu düzeyi ortalamaları 4.84 ± 4.02, Hostilite düzyi ortalamaları 6.31 ± 4.69, Fobik Anksiyete düzeyi ortalamaları 2.99 ± 3.64, Paranoid Düşünceler düzeyi ortalamaları 6.10 ± 4.11, Psikotizm düzeyi ortalamaları 3.25 ± 3.33, Ek Maddeler düzeyi ortalamaları 4.38 ± 3.59, Rahatsızlık Ciddiyeti İndeksi ortalamaları 0.98 ± 0.67, Belirti Toplamı İndeksi ortalamaları 27.72 ± 13.60, Semptom Rahatsızlık İndeksi ortalamaları 1.76 ± 0.58 olarak bulunmuştur.Çalışmaya göre, kadınların, 40 yaş ve üzeri bireylerin, dulların, eğitim düzeyi düşük olanların, çalışmayanların, herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayanların, ailesindeki çocuk sayısı dörtten fazla olanların, ailesinin aylık geliri 600 TL'nin altında olanların, ailede okuyan çocuk sayısı fazla olanların, ev ve araba sahibi olmayanların, Türkiye' nin ve ailesinin küresel ekonomik krizden etkilendiğini düşünenlerin ve son bir yılda ailesinde iş kaybı yaşananların ruhsal belirti düzeyleri diğer gruplara göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Çalışmaya katılanların % 84'ü son bir yılda harcamalarındaki kısıtlamaların ekonomik kriz ile ilişkili olduğunu ifade etmiştir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted to determine the effect of economic crisis on mental health status of families.The study was performed on 358 families who live in Şarköy, Tekirdağ. Family members were between 18 and 65 years old, were all literate and did not have a psychiatric diagnosis. Data was collected using the Brief Symptom Inventory and a sociodemographic form devised by the researcher.All data was analyzed using SPSS 17.0 program pack; (independent samples) t test, (one-way) ANOVA and Tukey tests were performed with p < 0.5.Average somatisation, obsessive-compulsive, interpersonal sensitivity, depression, anxiety, hostility, phobic anxiety, paranoid ideation and psychoticism subscale points were, 6.78 ± 6.09, 7.10 ± 4.93, 53 ±3.31, 6.71 ± 5.24, 4.84 ± 4.02, 6.31 ± 4.69, 2.99 ± 3.64, 6.10 ± 4.11, 3.25 ± 3.33 respectively. Additional subscale points averaged at 4.38 ± 3.59. Global severity index average was 0.98 ± 0.67; Positive Symptom Total average was 27.72 ± 13.60 and positive symptom distress index average was 1.76 ± 0.58.These groups had significantly higher level of mental symptoms when compared to other groups: females, persons over 40 years of age, widow/widowers, less educated individuals,unemployed, persons not covered by social security, families with more than 4 children, families with < 600 TL income, families that do not own a house/car, individuals who consider their families to effected by the global economic crisis and individuals whose family suffered a job loss within the past year. 84% of the participants stated that the decrease in their spending in the last year was related to the economic crisis.