Brand concept and image analysis of M.E.T.U. business school: A positioning approach
O.D.T.Ü. işletme okulunun kavram ve imajının analizi: bir pozisyonlama yaklaşımı
  1. Tez No: 27264
  2. Yazar: CİHAN KIRIMLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ÇAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün Kavramı, Ürün İmajı, Pozisyonlama, Çok Boyutlu Ölçekleme, Brand Concept, Brand Image, Positioning, Multidimensional Scaling
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
oz O.D.T.Ü. İŞLETME OKULUNUN KAVRAM VE İMAJININ ANALİZİ: BİR POZİSYONLAMA YAKLAŞIMI KIRIMLI, Cihan Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı, Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Uğur Çağlı Şubat, 1993, 159 sayfe. Bu çalışma, stratejik pazarlama planlaması kavranılan çerçevesinde, O.D.T.Ü. İşletme Bölûmü'nûn rakiplerine göre kavramının, imajının ve pazardaki pozisyonunun araştırılmasını amaçlamaktadır. Bu tezde, öncelikle ürün kavramı, imajı, ve pozisyonlama üzerine bir literatür araştırması sunulmaktadır. Bu doğrultuda, işletme eğitimi pazarının ve O J).T.Ü. İşletme Bölûmü'nûn özellikleri araştırılmaktadır. Buna ek olarak, O.D.T.Ü. İşletme Bölûmü'nûn rakiplerine göre karşılaştırmalı algılamaya dayalı ürün pozisyonlaması üzerine bir piyasa araştırması yapılmıştır. Bu araştırma çok boyutlu ölçeklendirme teknikleri kullanılarak O.D.T.Ü. İşletme Bölûmü'nûn hedef kitlesine uygulanmıştır. Son olarak, algılamaya dayalı analize bagh olarak stratejik alternatifler tanımlanmış ve O.D.T.Ü. İşletme Bölümü için bir pazarlama planının temeli oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BRAND CONCEPT AND IMAGE ANALYSIS OF M.E.T.U. BUSINESS SCHOOL: APOSITIONING APPROACH KIRIMLI, Cihan Master of Business Administration Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Uğur Çağlı February, 1993, 159 pages. This study attempts to explore the concept, image and market positioning of the M.E.T.U. Business school with respect to its competitors and substitutes, in terms of strategic marketing planning. In the study, first, a literature survey on brand concept, image, and positioning is presented. Within this scope, characteristics of the business education market and the M.E.T.U. Business School are explored. Furthermore, a field survey of comparative perceptual brand positioning of the M.E.T.U. Business School's competitors and substitutes is conducted on the target market of the M.E.T.U. Business School through multidimensional scaling techniques. Finally, based on the perceptual analysis, appropriate strategic positioning alternatives are defined and a basis for marketing planning is prepared for the METU Business School.