Hemşirelik mesleğine yönelik tutum ölçeğinin geliştirilmesi
Development of attitude scale for nursing profession
  1. Tez No: 272644
  2. Yazar: GÜLAY İPEK ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAĞFİRET KAŞIKCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, meslek, tutum, Nursing, profession, attitude
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma, hemşirelik mesleğine yönelik tutum ölçeği geliştirmek amacıyla metodolojik olarak gerçekleştirilmiştir.Araştırma, Erzurum İli'ndeki liseler, hemşirelik ve sağlık yüksekokulları, sağlık ocakları ve hastanelerde Aralık 2008-Haziran 2010 tarihleri arasında yürütülmüştür.Araştırmanın evrenini, Erzurum İli'ndeki lise son sınıf öğrencileri, sağlık ocağına başvuran hastalar, üniversite hastanesinde görev yapan hemşireler ve hemşirelik bölümü 1. ve 4. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Örneklem seçimlerini yapmak için, önce liseler, sağlık ocakları ve hastaneler birer küme kabul edilerek aralarından basit rastgele ve amaçlı kümeleme yöntemi ile 3 lise ve 1 sağlık ocağı seçilmiştir. Araştırma hastanesinde gündüz vardiyasında görev yapan hemşireler ile hemşirelik bölümünde öğrenim gören 1. ve 4. sınıf öğrencilerinin ise tümü araştırma kapsamına alınmıştır.Örneklem grubundaki bireylerden hemşirelik mesleği hakkındaki duygu ve düşüncelerini içeren bir kompozisyon yazmaları istenmiştir. Bu kompozisyonlar analiz edilerek olumlu ve olumsuz tutumu ifade eden 89 madde tespit edilmiştir. Bu maddeler uzman görüşüne sunularak gerekli düzenlemelerden sonra geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda, ?Hemşirelik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği? son halini almıştır.Sonuç olarak, ?Hemşirelik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği?nin geçerlilik güvenilirliği oldukça yüksek, mesleğe karşı tutumu belirlemede yeterli bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted methodologically to develop an attitude scale for nursing profession.The study was carried out in high schools, schools of nursing and health, health centres and hospitals in the province of Erzurum between December 2008-June 2010.The population of the study is composed of final year students of high schools, the patients applying to health centres, the nurses working at a university hospital and 1st and 4th year students of nursing department in the province of Erzurum. For sample selection high schools, health centres and hospitals were initially accepted as groups, and 3 high schools and 1 health centre were selected out of them with simple random and purposeful group method. All of the nurses working day shift at university hospital and the 1st and 4th year students studying at nursing department were included in the study.The people in the sampling group were asked to write a composition containing their feelings and thoughts about nursing. These compositions were analyzed and 89 items about positive and negative attitude were determined. These items were presented to expert opinion and after necessary editions, reliability and validity analyses were conducted. After the analyses, ? Attitude Scale for Nursing Profession? took its final form.As a result, ?Attitude Scale for Nursing Profession? is determined to be quite highly reliable, sufficient measuring instrument to determine attitude towards the profession.