Erzurum ilindeki bazı işletmelerde üretilen alabalıkların ağır metal yönünden incelenmesi
An investigation of heavy metal content in the salmon farmed by some fish farm in erzurum
  1. Tez No: 272645
  2. Yazar: NURİ KUZU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİYA GÖKALP CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır metal, Alabalık, Mikrodalga çözündürme ve ICP-OES, Heavy metal, Salmon, Microwave digestion and ICP-OES
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmanın amacı Erzurum ilindeki 4 farklı işletmeden (A, B, C ve D) toplanan 60 adet alabalık numunesinin ağır metal kontaminasyonu yönünden incelenmesidir.Çalışmada materyal olarak; Erzurum ilinde bulunan bazı işletmelerden alınan 60 adet alabalık örneği incelenmiştir. Örneklerin ağır metal analizi ICP-OES cihazı ile yapılmıştır.Araştırmada alabalık numunelerinde ortalama kurşun, bakır, kadmiyum, çinko, civa ve arsenik miktarları sırasıyla 0.053, 0.452, 0.019, 1.218, 0.050 ve 0.024 mg/kg düzeylerinde tespit edilmiştir.Numune bazında kadmiyum miktarı B işletmesinde 4 numunede, D işletmesinde ise 1 numunede limit değerin üstündedir. Ancak diğer numuneler gerek genel ortalamada gerekse işletme bazı ortalamada limit değerin altında tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was the investigation of 60 salmon samples collected from the A, B, C and D fish farm of Erzurum in terms of heavy metal contamination.In the study as a material; 60 salmon samples provided from some fish farm (A, B, C and D) in Erzurum were investigated. Heavy metal analysis of samples was performed by ICP-OES.In the investigation average lead, copper, cadmium, zinc, mercury and arsenic concentrations in the samples of salmons were determined as 0.053, 0.452, 0.019, 1.218, 0.050 and 0.024 mg/kg respectively.The cadmium concentration of 4 samples in the farmed by B and a sample by D exceed the limitation. However, the concentrations of lead, copper, cadmium, zinc, mercury and arsenic in other samples were generally determined below the legal limits.