Tip 2 diyabetli hastaların hastalığa karşı tutumları ve problem alanları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The attitude of patiens with diabedes type 2 and the analysis of the correlation between the problem fields
- Tez No: 272650
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHİCE ERCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diyabet, Diyabette Tutum, Diyabette Problem Alanları, Type 2 Diapetes, Diabetic attitude, The Area of Problem in diabet
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Tip 2 Diyabetli Hastaların Hastalığa Karşı Tutumları ve Problem Alanları Arasındaki İlişkinin İncelenmesiİki aşamalı olan araştırmanın birinci aşaması Diyabette Problem Alanları Ölçeği'nin Türkçe'ye uyarlanarak geçerlik güvenirliğini değerlendirmek için metodolojik; ikinci aşaması hastaların hastalığa karşı tutumları ve problem alanları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın evrenini Ekim 2008?Haziran 2010 tarihleri arasında, Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Endokrinoloji Polikliniğine başvuran,en az bir yıl önce Tip 2 diyabet tanısı konmuş, bilinç durumu açık olan ve araştırmayı kabul eden hastalar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini olasılıksız örneklem yöntemiyle rastlantısal olarak seçilen 138 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında hastaların sosyo-demografik özelliklerini içeren bir form, Diyabette Problem Alanları Ölçeği ve Diyabet Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Veriler cronbach alfa,pearson korelasyon tekniği ve faktör analizi ile değerlendirilmiştir.Araştırmanın birinci aşamasında Diyabette Problem Alanları Ölçeğinin alfa güvenirlik katsayısının 0.88 olduğu ve tek faktörden oluştuğu belirlenmiştir. Yapılan bu analizler sonucu ölçeğin geçerlik ve güvenirliğe sahip olduğu belirlenmiştir.Araştırma kapsamına alınan hastaların diyabete yönelik pozitif tutuma sahip oldukları belirlenmiş, diyabet tutum ölçeği toplam puan ortalaması 73.7±9.3 olarak saptanmıştır. Hastaların diyabette kısmen ciddi problem yaşadıkları ve diyabette problem alanları ölçek puan ortalamasının 57.0±15.1 olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The first phase of the research which has two phases was carried out methodological in orderto evaluate the reliability of the validity of the scala of the problem fields in diapetes by adapting it into Turkish;the second phase of it was implemented descriptively to determine theattitudes of the patients about the illness and the correlation between the problem fields.The patients who applied to the Atatürk University Yakutiye Research Hospital Internal Diseases Department Endocrinology Polyclinic Between October 2008 and June 2010 with diapedes type 2 diagnosis at least a year ago,conscious and admited the research composed the horizon of this study . randomly chosen patients by the imp robable sample technique formed the sample of this research. A form that icluded the socio-demographic characteristics,The Scala of The Problem Fields in Diabates,and The Scala of the Attitude in Diapedes were used in order to collect the data.The data were assessed by cronbach alfa, pearson correlation technique and factor analysis.In the first phase of the research it was found out that the alfa reliability quotient for the Scala of the Problem Fields in Diapetes was 0.88 and itvolved one factor.As a result of these analyses it was determined that the scala has validity and reability.It was ascertaned that the patients who were taken in the research had positive attitude about diapedes it was determined that the average total score of the scala of the attitude in diapedes was 73.7+,9.3. lt was found out that patients had partly critical problems and the average score of the scala of the problem fields in diapetes was 57.0+-15.1.