Periodontitis tedavisi için tetrasiklin HCl içeren kitosan boncuklarının hazırlanması ve in vitro değerlendirilmesi
Preparation of tetracycline HCl loaded-chitosan beads for periodontitis treatment and in vitro evaluation
  1. Tez No: 272656
  2. Yazar: RUKİYE SEVİNÇ ÖZAKAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kitosan, boncuk, iyonotropik jelasyon, tetrasiklin HCl, periodontitis, Chitosan, bead, ionotropic gelation, tetracycline HCl, periodontitis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüz dünyasında dental hastalıklar insanoğluna en çok acı veren ve yaygın olarak görülen hastalıklardandır. Periodontitis, dişi çevreleyen destek dokudaki anaerobik bakterilerce oluşturulan inflamasyon olup hastalıklı dokuda periodonsiyumun destek kolajenini yıkıp alveoler kemiği eriten bir hastalıktır. Tetrasiklin, Streptomyces rimosus isimli bakteri tarafından üretilen, bakteriyostatik etkili geniş spektrumlu bir antibiyotiktir. Bu çalışmada tetrasiklin HCl içeren boncuklar iyonotropik jelasyon yöntemiyle hazırlanmıştır. Bu amaçla doğal, biyoparçalanır ve biyouyumlu katyonik bir polimer olan kitosan ile çapraz bağlayıcı ajan olarak TPP kullanılmıştır. Kitosan boncukların etkin madde miktarı, enkapsülasyon etkinliği, yükleme kapasitesi, partikül büyüklüğü gibi parametreler belirlenmiştir. Hazırlanan sistemin bakterilere karşı etkinliğini tespit etmek amacıyla antimikrobiyal aktivite çalışmasında Staphylococcus aureus ATCC 29213, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Escherichia coli ATCC 25922 ve Klebsiella pneumonia ATCC 700603 standart suşları kullanılmıştır. En iyi boncuk yapısı kitosan/TPP oranı 1/10 olan formülasyonda elde edilmiştir. Bu formülasyonda enkapsülasyon etkinliği ortalama %85,03 ve yükleme kapasitesi ortalama %45,71 olarak bulunmuştur. pH 7,4 PBS içerisinde yapılan in vitro salım çalışmasında 12 saatte yaklaşık %40'ı salınmıştır. S. aureus ve E. coli bakterileri tetrasiklin HCl'ye karşı duyarlı bulunmuştur. Salım örneklerinden en yüksek konsantrasyondaki tetrasiklin HCl miktarına sahip örnekler P. aeruginosa ve K. pneumonia bakterilerine karşı etkinlik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Dental diseases are recognised as one of the major and most common diseases afflicting mankind throughout the world. Periodontitis is an inflammation of the supporting tissue surrounding teeth caused by anaerobic bacteria and in the diseased state, supporting collagen of the periodontium is destroyed and the alveolar bones begin to resorb. The tetracycline is a bacteriostatic and broad-spectrum antibiotic that is produced by Streptomyces rimosus. In this study, tetracycline HCl-loaded chitosan beads were prepared by ionotropic gelation method. For this purpose, chitosan which is natural, biodegradable and biocompatible cationic polymer, and TPP as a cross-linking agent were used. Drug amount, encapsulation efficiency, loading capacity, particle size of chitosan beads were determined. To evaluate the effectiveness of this system against bacteria, Staphylococcus aureus ATCC 29213, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Escherichia coli ATCC 25922 and Klebsiella pneumonia ATCC 700603 were used in antimicrobial activity studies. The best bead shape was obtained when chitosan/TPP ratio is 1/10. In this formulation encapsulation efficiency and loading capacity are 85.03% and 45.71%, respectively. The in vitro release study which was performed in pH 7.4 PBS, resulted in about 40% in 12 hours. S. aureus and E. coli were susceptible for tetracycline HCl. Release samples which were included the highest tetracycline HCl concentration, were effective to P. aeruginosa and K. pneumonia.