Hemşirelik İş Yaşamı Kalitesi Ölçeği'nin geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Validity and reliability study of the quality of Nursing Work Life Scale
  1. Tez No: 272669
  2. Yazar: MELTEM ŞİRİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SERAP SÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, iş yaşamı kalitesi, geçerlilik ve güvenilirlik, Nursing, quality of work life, reliabilty and validty
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırma, Brooks tarafından geliştirilen Hemşirelik İş Yaşamı Kalitesi Ölçeği'ni (Quality of Nursing Work Life Survey) Türkçe'ye uyarlamak ve geçerlilik ve güvenilirliğini test etmek amacıyla metodolojik olarak yapılmıştır.Araştırma, Eylül 2009-Aralık 2010 tarihleri arasında Erzurum ili sınırları içinde yer alan, hizmet sunumu açısından özellikli olmayan, genel tanı-tedavi ve bakım hizmetleri sunulan Atatürk Üniversitesi Aziziye ve Yakutiye Araştırma Hastaneleri, Erzurum Palandöken Devlet Hastanesi, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Erzurum Numune Hastanesi'nde yürütülmüştür.Araştırmanın evrenini, ilgili kamu hastanelerinin yataklı tedavi birimlerinde görev yapan hemşireler oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem seçimine gidilmeksizin araştırma evrenini oluşturan hastanelerde görevli olan araştırmaya katılmayı kabul eden 518 hemşire araştırmanın örneklemini oluşturmuştur.Hemşirelik İş Yaşamı Kalitesi Ölçeği'nin çeviri-geri çevirisi yapılarak dil geçerliliği sağlanmış, daha sonra uzman önerileri doğrultusunda gerekli düzeltmeler yapılarak kapsam geçerliliği sağlanmıştır. Ölçek, ön uygulamanın ardından örneklem grubunu oluşturan hemşirelere uygulanmıştır. Test-tekrar test güvenilirliği için, ölçek 2 hafta ara ile aynı örneklem grubundan alınan 96 hemşireye iki kez uygulanmıştır.Hemşirelik İş Yaşamı Kalitesi Ölçeği'nin test-tekrar test güvenilirliği ile ölçeğin zamana göre değişmezliği test edilmiştir. Ölçeğin iç tutarlılık analizlerinde, madde toplam puan korelasyonları incelenmiş ve korelasyonu düşük 7 maddenin ölçekten çıkarılmasına karar verilmiştir. Ölçeğin yapı geçerliliğini belirlemek için açıklayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Ölçeğin açıklayıcı faktör analizi sonucunda 5 faktörlü bir yapı gösterdiği ve faktör yüklerinin uygun aralıkta olduğu saptanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ise ölçeğin 5 faktörlü yapısının geçerli olduğu ve model-veri uyumunun kabul edilebilir düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin Cronbach Alfa katsayısının 0.89, alt boyutlarının Cronbach Alfa katsayılarının ise 0.62-0.81 arasında olduğu bulunmuştur.Sonuç olarak, Türkçe'ye uyarlanan Hemşirelik İş Yaşamı Kalitesi Ölçeği'nin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted methodologically to adapt to Turkish and determine the validity and reliability of the Quality of Nursing Work Life Scale (QNWLS) by devoleped Brooks.The research was conducted between September 2009 and December 2010 at Atatürk University Aziziye and Yakutiye Research Hospitals, Erzurum Palandöken State Hospital, Erzurum Region Education and Research Hospital and Erzurum Numune Hospital which are located within the borders of the province of Erzurum, which do not have special requirements in terms of providing patient service, and which offer general diagnosis-treatment and care services.The population of the research consists of the nurses working at the inpatient treatment units of the above mentioned public hospitals. Sampling was not applied in determining the research sample, which included 518 nurses who worked at the hospitals included in the research population and who accepted to participate in the study.Language validity of the Quality of Nursing Work Life Scale was established by performing translation?back translation, and then concept validity of the scale was provided by making the necessary corrections in line with the suggestions of experts. Following a pilot scheme, the scale was applied to the nurses in the sample group. In order to determine the test-retest reliability, the test was applied two twice with an interval of two weeks to 96 nurses from the same sample group.İnvariance according to time of the Quality of Nursing Work Life Scale was tested by test-retest reliability. In the internal consistency analyses of the scale, total item score correlations were examined and it was decided to omit 7 items with low correlation from the scale. Exploratory and confirmatory factor analysis was tested to determine structural validity of scale. At the end of the explaratory factor analysis, it was detected that the scale had a 5-factor structure and the factor loads were distributed within suitable interval. The confirmatory factor analysis verified that the 5-factor structure of the scale was valid and the model-data fit was at an acceptable level. It was found that Cronbach?s Alpha reliability coefficient of the scale was 0.89, and its subdimensions were between 0.62 and o.85.Consequently, it has been concluded that the Quality of Nursing Work Life Scale, which is adapted to the Turkish is a valid and reliable measurement tool.