Sınıf II anomalilerin tedavisinde Sabbagh Unıversal Sprıng (SUS II) aygıtının etkinliğinin incelenmesi
The investigation of effectiveness of Sabbagh Universal Spring (SUS II) appliance therapy on class ii malocclusions
- Tez No: 272670
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHİT ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sabbagh Universal Spring II (SUS II), Sınıf II malokluzyontedavisi, Sabit fonksiyonel aygıt, Sabbagh Universal Spring II (SUS II), Class II malocclusiontherapy, Fixed functional appliance
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, iskeletsel Sınıf II malokluzyonların tedavisinde SabbaghUniversal Spring II (SUS II) aygıtının etkinliğinin değerlendirilmesidir.Bu çalışma, iskeletsel Sınıf II malokluzyona sahip, yaş ortalamaları 14 yıl 3 ay olan16'sı kız, 9'u erkek olmak üzere toplam 25 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanınmateryalini, SUS II uygulanmasından hemen önce ve hemen sonra hastalardan alınan yankafa filmleri ve ortodontik modeller oluşturmaktadır.Tedavi öncesi ve sonrası değişikliklerin incelenmesi amacıyla 35 adet sefalometrikve 4 adet model ölçümü olmak üzere toplam 39 parametre ölçülmüştür.Verilerin değerlendirme sonuçları, üst çenenin sagittal yönde büyümesininengellendiğini ve alt çenenin de sagittal yönde büyümeye devam ettiğini göstermiştir.Bununla birlikte, konveksite açısı azalmış, alt çene düzlem eğiminde (SN-MD) değişiklikolmamıştır. Alt keserler protrüze ve ekstrüze olurken, üst keserler retrüze olmuş, alt azılarmeziyale, üst azılar ise distale hareket etmiştir. Overjet ve overbite azalmıştır. Labiomentalaçıda azalma olmuştur.Sonuç olarak, SUS II aygıtı, Sınıf II malokluzyonların tedavisinde etkili bir aygıttır.Ancak alt kesici dişleri protrüze ettiği unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the effectiveness of Sabbagh UniversalSpring II (SUS II) appliance on skeletal Class II malocclusion therapy.This study was performed on 25 subjects with Class II malocclusion, of whom16 were female and 9 male and mean age were 14 years and 3 months. The studymaterial consisted of 50 lateral cephalometric films and 50 orthodontic cast modelswhich were taken just before applying SUS II appliance, and after removal of SUS IIappliance.To investigate the changes obtained by the SUS II therapy, 39 parameters (35cephalometric and 4 model measurements) were measured from the cephalometric filmsand orthodontic models.The results showed that, maxillary sagittal growth was blocked and mandiblewent forward. In addition, the convexity angle was decreased and mandibular planeangle didn?t change. Mandibular incisors were proclined and extruded and maxillaryincisors were retruded. Mandibular molars were drifted mesially and maxillary molarswere drifted distally. Overjet and overbite were decreased. Labiomental angle wasdecreased.In conclusion, SUS II is an effective appliance on Class II malocclusiontherapy. However, it should not be forgotten that the appliance causes mandibularincisor to procline.