Pubertal büyüme atılımı sona ermiş sınıf ıı hastalarda 3 farklı ortodontik tedavi yönteminin ICO indeksi kullanılarak değerlendirilmesi
Evaluation of 3 different orthodontic treatment methods using ICO indexin post-pubertal class ii patients
  1. Tez No: 566824
  2. Yazar: MURAT CENGİZHAN YAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KİKİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: ICO indeksi, iyileşme derecesi, Sınıf II tedavi yöntemleri, tedavi sonucu, tedavi ihtiyacı, ICO index, degree of improvement, Class II treatment methods, treatment outcome, treatment need
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Pubertal Büyüme Atılımı Sona Ermiş Sınıf II Hastalarda 3 Farklı Ortodontik Tedavi Yönteminin ICO İndeksi Kullanılarak Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada, pubertal büyüme atılımı sona ermiş Sınıf II maloklüzyona sahip hastaları tedavi etmek için uygulanan 3 farklı ortodontik tedavi yöntemi (çekimli, distalizasyon ve alt üst sabit tedavi) ICO indeksi vasıtasıyla karşılaştırılarak; doğru tedavi yaklaşımının belirlenmesine katkı sağlamak, bu tedavi yöntemlerinin başarılarını değerlendirmek ve eğer bir başarısızlık varsa hangi ICO kriterinden kaynaklandığını tespit etmek amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmanın materyalini 2008-2019 yılları arasında tedavileri tamamlanmış ve arşivlenmiş 75 hastanın tedavi öncesi ve tedavi sonrası ortodontik modelleri ile sefalometrik radyografileri oluşturmaktadır. Skor değerlendirmesi yapılırken ICO indeksi kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Sınıf II anomalilerin tedavisinde uygulanan 3 yöntemin de yeterince başarılı olmadığı ve tedavi sonu başarı oranlarının istatistiksel olarak benzer olduğu bulunmuştur. En başarısız olunan kriterlerin irregularity, ANB ve IMPA olduğu, en başarılı olunan kriterlerin ise ön açık kapanış, ark boyut uyumsuzluğu ve yan açık kapanış olduğu bulunmuştur. Sonuç: Sınıf II anomalilerde uygulan çekimli, distalizasyonlu ve alt üst sabit tedavi yöntemleri ICO indeksine göre başarı açısından birbirlerinden farksızdır ve her 3 yöntem de tedavi sonuçları bakımından yeterince başarılı değildir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of 3 Different Orthodontic Treatment Methods Using ICO Index in Post-Pubertal Class II Patients Aim: The aim of this study is to compare 3 different orthodontic approaches (extraction, distalizations, fixed orthodontic treatment) with ICO index in patients with Class II malocclusion; to contribute treatment approach decision, to evaluate treatment success and if there was a failure to definite which ICO index cause the problem. Material and Method: The material of this study consisted of pretreatment and posttreatment orthodontic models and cephalometric radiographs obtained from 75 patients who had completed their treatment and had been archieved between 2008-2019. ICO index was used for score evaluations. Data were statistically evaluated by SPSS 25.0 programme. Results: In our study all three approaches used in Class II treatment were found to be not successful adequate and posttreatment success rates were found to be statistically similar. Most unsuccessful criterias were irregularity, ANB and IMPA and most successfull criterias were anterior openbite, lateral openbite and arch length discrepancy. Conclusion: There were no difference between success of extraction, distalization and fixed orthodontic treatment methods and all three methots are not adequate successfull as treatment results according to ICO index.