İnfertilite tedavisinde başarılı olmuş kadınların tedavi sürecinde yaşadıkları psikososyal sorunların değerlendirilmesi
The evaluation of psycosocial problems experienced during treatment process by the women who are succesful in infertility treatment
- Tez No: 272681
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN PASİNLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İnfertil Kadınlar, Psikososyal Sorunlar, Yardımcı Üreme Teknikleri
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Retrospektif tanımlayıcı tipteki bu çalışma; infertilite tedavisinde başarılı olmuş kadınların tedavi sürecinde yaşadıkları psikososyal sorunları belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırma, Antalya ilinde ikamet eden, aynı ilde infertilite tedavisi gören ve başarılı olan kadınlar üzerinde yürütülmüştür. Örneklem büyüklüğü %80 güç, %5 hata ile 72 olarak hesaplanmıştır. Akdeniz Üniversitesi Tüp Bebek Merkezi ile görüşülmüş, üç kadının telefonuna ulaşılmıştır. Olasılıksız örnekleme yöntemlerinden kartopu örnekleme yöntemi ile kadınlara ulaşılmıştır. Araştırmaya katılmayı kabul eden, infertilite tedavisi sonucunda yaşayan en az 1 çocuk sahibi olan ve çocuğu 0-6 yaş arasındaki kadınlar çalışmaya dahil edilmiştir. Bu doğrultuda 237 kadına ulaşılmıştır. Tedavi günlerine dönmek istememe ve tedaviyi gizleme nedenleri ile 33 kadın araştırmaya katılmak istememiştir. Sonuçta çalışma 204 kadınla yürütülmüştür. Araştırmanın verileri Eylül - Aralık 2010 tarihleri arasında araştırmacı tarafından geliştirilen 2 ayrı form aracılığıyla toplanmıştır. Bunlar Kişisel Bilgi Formu ve İnfertilite Tedavisi İle İlgili Bilgi Formu' dur. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik dağılımlar, ortalama ve standart sapma kullanılmıştır.Kadınların %63.7'sinin çevrelerindeki insanların çocuk sahibi olmakla ilgili soru sormalarından rahatsız oldukları bulunmuştur. Kadınların %81.9'unun kendi ailesinin bu süreçte kendilerine destek olduğu, %77'si için çocuk sahibi olmanın hayatlarındaki en önemli şey olduğu saptanmıştır. Kadınların %62.3'ünün çevresindeki insanların tüp bebek tedavisi ile ilgili yanlış inanışlarına öfkelendikleri, %57.4'ünün cinsel ilişkiyi bir görev olarak algıladıkları belirlenmiştir. Kadınların %90.7'sinin çocuk sahibi olacağı umuduyla tedavi giderlerini çok fazla önemsemedikleri saptanmıştır.Sonuç olarak, infertilite tedavisinde başarılı olmuş kadınların tedavi sürecinde yaşadıkları psikososyal sorunlar; stres, anksiyete, depresyon, başarısızlık, umutsuzluk, hayal kırıklığı, kızgınlık, öfke, statü kaybı, acı, keder, sosyal izolasyon, suçluluk, stigma, yetersizlik, benlik saygısında azalma, kişilerarası ilişkide bozulma, ambivalans (zıt duygulanım), kayıp, dikkat dağınıklığı, konsatrasyon bozukluğu, utanma, gizliliğin kaybolması, özel yaşamın ifşası ve ekonomik zorluklar olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, type of retrospective descriptive, was carried out with the aim of psychosocial problems experienced during treatment process by the women who are succesful in infertility treatment.The study was carried on the women dwelling in the city of Antalya and receiving infertility treatment in the same city and being succesful very much. The size of sampling was counted as 80% power, as 75 with a share of 5%- mistake. The interviews were realized with Centre for Assisted Reproduction Techniques of Akdeniz University Faculty of Medicine and as a result of this three women were accessed. Of improbable sampling methods, the women were accessed to by means of Kartopu sampling method. The women accepting to participate in the study and having at least one child as aresult of infertility treatment and with their children at the age of 0-6 years of age were included in the study. In this respect, 237 women were accessed to. Due to the reasons such as not to return to treatment days and concealment of the treatment, 33 women could not be accessed. In conclusion, the study was carried on 204 women. Data of the study were collected by means of two seperate forms developed by the researcher between the dates September and December 2010. These are Personal Information Form and Information Form about infertility treatment. In the assessment of the data, percentage distributions, average and standard deviation were used.It was found out that %63.7of the women became uncomfort from the questions about having child from their environment. It was also found out that %81.9 of the women took support from their families in this process and that %77 of them stated that having child is the most important thing in their lives. It was determined that %62.3 of the women got angry with the misbelieves about tube baby of the people in their environment and %57.4 of the women perceived sexual intercourse as a duty. It was also detected that %90.7 of the women did not mind of treatment expenditures with the expection of having a child.In conclusion, psychosocial problems experienced during treatment process by the women who are succesful in infertility treatment are determined as stress, anxiety, depression, infailure, desparete, disappointment, furiousness, fear, loss of statue, grief, pain, social isolation, stigma, improficiency, reduction in self respect, impair of interpersonal relations, ambivalance (opposite feeling), loss, lack of alertness, loss of concentration, lack of privacy and economic difficulties.Key words. Infertil women, psychosocial problems, assistance reproductive techniques