Laparoskopik Nissen fundoplikasyonu sonrası proton pompa inhibitörü kullanım sıklığı
Frequency of proton pump ınhıbıtors treatment followıng laparoscopıc Nıssen fundoplıcatıon
- Tez No: 272715
- Danışmanlar: PROF. DR. N. NURİ GÖNÜLLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Genel Cerrahi, Gastroenterology, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopik Nissen fundoplikasyon, PPI kullanımı, multikanalintraluminal impedans
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Gastroözofageal reflü hastalığı nedeniyle laparoskopik Nissen fundoplikasyon (LNF)uygulanan hastaların postoperatif dönemde kullanmaya devam ettikleri proton pompa inhibitörütedavisinin sıklığını değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Ekim 2006-Mart 2010 tarihleri arasında kliniğimizde 162 hastaya GÖRHnedeniyle LNF yapıldı. Tanı, yapılan üst GIS endoskopi ve 24 saattlik Ph monitörizasyonuneticesinde konuldu. Hastaların tümüne LNF uygulandı. Postoperatif dönemde kontrollereçağırılan hastaların şikayetleri ve PPI kullanım durumları öğrenildi. Postoperatif GISsemptomları olan 40 hasta çalışmaya alındı. Üst GIS endoskopileri tekrarlandı. HelikobakterPilori (HP) varlığı açısından antral biyopsi alındı. Hastaların tümüne multikanal intraluminalimpedans (MII-pH) uygulandı ve tüm sonuçlar değerlendirildi.Bulgular: Hastaların postoperatif izlem süresi median 1.84 ± 0.850 (0.29-3.48) yıldı.Postoperatif PPI kullanım sıklığı semptomatik hasta grubunda ortalama % 37.5 ( 15 hasta), opereedilen tüm hasta grubunda (162 hasta) ise % 9.26'idi. PPI kullanım nedenleri üç hastada (%7.5)gerçek nükse bağlıydı. 40 hasta baz alındığında % 67.5, PPI kullanan hasta grubunda ise % 73.3HP varlığı tespit edildi. HP (+) hastalara uygulanan eradikasyon protokolü sonunda % 40oranında (6 hastada) düzelme kaydedildi. Cerrahi uygulanan hastalarda postoperatif dönemdepreoperatif döneme göre GÖRH ile ilişkili yaşam kalitesinin anlamlı olarak arttığı (p =0.001) veDeMeester skorlarının anlamlı olarak azaldığı (p = 0.000) görüldü.Sonuç: Laparoskopik Nissen fundoplikasyonun, gastroözofageal reflü hastalığı cerrahitedavisinde uzun dönemde patolojik reflüyü önlediği, semptomları kontrol altına aldığı ve yaşamkalitesinde iyileşme sağladığı görülmüştür. Postoperatif dönemde PPI kullanımı tamamen nüksbelirtisi değildir. Önemli bir nedeni altta yatan Helikobakter pilori varlığına ikincil gelişen antralgastrittir. Uygun bir HP eradikasyonu ile PPI kullanımında önemli bir azalma öngörülebilir. MIIpHpostoperatif semptomatik hastalarda reflü nüksünü ve kaçağın natürünü belirlemedekullanılan ekin bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
AIM: We aimed to evaluate the frequency for the need of proton pump inhibitor treatmentfollowing laparoscopic Nissen fundoplication (LNF) for gastroesophageal reflux disease(GERD).MATERIALS AND METHODS: 162 patients with GERD were treated surgically with LNFfrom October 2006 to March 2010 in our surgery department. Diagnosis were made by usingupper gastrointestinal system (GIS) endoscopy and 24 hour pH monitoring. All the patients hadroutinely LNF operation. Their complaints and PPI usage during postoperative period werequestioned. Fourty patients who have postoperative GIS symptoms were included. Upper GISendoscopy with antral biopsy for Helicobacter Pylori (HP) identification and multichannelintraluminal impedance pH monitoring (MII-pH) were applied and all the datas were evaluated.RESULTS: Median postoperative follow-up time is 1.84 ± 0.850 (0.29-3.48) years. PPItreatment frequency was 37.5 % (15 patients) in symptomatic 40 patients which means 9.26 % inall operated 162 patients. Reason for PPI usage in three patients (7.5 %) was regarded asrecurrence. HP positivity was 67.5 % in symptomatic patients and 73.3 % in PPI treated grouprespectively. Forty percent (6 patients) recovery were determined in HP (+) patients by using HPeradication treatment protocol. Statistically significant results in increased quality of life(p =0.001) and diminished Demeester scores (p =0.000) were determined in operated patientsduring postoperative period when compared to preoperative period.CONCLUSION: Laparoscopic Nissen fundoplication for gastroesophageal reflux diseaseprevents pathological reflux in the long term and maintains syptomatic control which leads toincreased and better quality of life. Only PPI treatment during postoperative period does notmean ?recurrence?. One of the most important reason for recurrence is the occurence of antralgastritis secondary to HP infection. PPI usage diminishes remarcably by using HP eradicationprotocol. MII-pH monitoring is an effective method in determining recurrences and their typesdue to reflux in postoperative symptomatic patients.KEY WORDS: Laparoscopic Nissen fundoplication, PPI treatment, multichannel intraluminalimpedance.