Diyabetik ayakta enfeksiyon etkenleri ve antibiyotik duyarlılıkları
Infections agents and antibiotic susceptibility in diabetic foot
- Tez No: 272716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL GÜNDEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik ayak, enfeksiyon, etkenler, Diabetic foot, infection, agents
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Diyabetik kişilerde ayak enfeksiyonları sık görülür ve bunlar sık sık enfekteolur. Bu enfeksiyonlar, önemli ölçüde morbiditeye yol açarlar ve alt ekstremiteamputasyonlarının da en sık sebebidir. Bu çalışmada Kocaeli Üniversitesi TıpFakültesi Hastanesi'nde diyabetik ayak enfeksiyonu ile izlenen hastalardakullandığımız takip ve tedavi formumuzu geliştirme, diyabetik ayak enfeksiyonuolan hastaların demografik özelliklerinin belirlenmesi ve bu hastalardan doğru veuygun teknikle kültür alınmasıyla etkenlerin dağılımının ve saptanan etkenlerinantibiyotik duyarlılıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Elde edilecek sonuçlardiyabetik ayak enfeksiyonlarında tedavi yaklaşımımızın belirlenmesinde yol göstericiolacaktır.Yöntem: Dahil edilen her hasta için bir form dolduruldu, gerekli konsültasyonlar,tetkikler tamamlandı ve yaradan derin doku kültürü alındı.Bulgular: Diyabetik ayak enfeksiyonu olan 91 hastadan 101 patojen izole edilmiştir.91 hastanın yaş ortalamsı 62, ortalama diyabet yaşı 15,57 bulunmuştur. Wagnersınıflamasına göre evre 2'de 40 (%43.9), evre 3'de 22 (%24.1), evre 4'de 23 (%25.2)ve evre %5'de 6 (%6.5) olgu yeralmakta idi. 91 olgunun lezyon kültüründe 59(%58.4) gram negatif bakteri, 42 (%41.6) gram pozitif bakteri olmak üzere toplam101 bakteri izole edildi. Yara kültüründe en sık üreyen bakteriler stafilokoklar veP.aeruginosa ve E.coli olmuştur. Gram pozitif bakteriler arasında en sık izole edilenbakteri olan S. aureus suşunda oksasilin direnci %18.75 olarak bulundu. Olguların %34.06'sında ekstremite ampute edildi.Sonuç: Kliniğimizce önerilen takip ve tedavi formunun yeterli veriyi sağladığı,streptokok suşlarında direnç problemi bulunmazken, stafilokok suşlarında toplammetisilin direncinin % 44 olduğu görüldü. Gram negatif suşlarda ampisilin/sulbaktamdirencinin %77.6, levofloksasin direncinin %62, seftazidim direncinin %29.3,piperasilin/tazobaktam direncinin %22.4, imipenem direncinin %6.8 ve meropenemdirencinin %3.4 olması nedeni ile orta ve yüksek şiddetteki enfeksiyonlarda ampiriktedavide ampisilin/sulbaktam ve kinolon tedavisinin önerilmemesi gerektiğidüşünüldü. Bu enfeksiyonların ampirik tedavisinde en uygun tedavininkarbapenemler olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Persons with diabetes often develop foot wounds, which frequentlybecome infected. These infections cause considerable morbidity and are often theproximete cause of lower extremity amputation. The aim of this prospective study isgo to contribute to empirical treatment of patients with diabetic foot infections,admitted to Kocaeli University Hospital, by investigating the relative frequency ofaerobic bacterial isolates and their in vitro antimicrobial susceptibilities.Methods: For each patient, a form included laboratory and clinical profile withnecessary consultation results and deep tissue cultures were completed.Results: A total of 101 bacteria were isolated from 91 patients with diabetic footinfections. Ninetyone patients with a mean age 62 and 15,57 years of duration ofdiabetes were included in the study. Accorting to Wagner classification 40 cases(%43.9) were grade 2, 22 cases (%24.1)were grade 3, 23 cases (%25.2) were grade 4and 6(%6.5) cases were grade 5. A total of 101 bacteria were isolated from 91 cases;59 (%58.4) of them were gram negative, 42 (%41.6) were gram positive. S. aureuswas the most common isolate among the gram positive bacteria and oxacillinresistance was detected in %18.75 of the strains. İdentified microorganisms werebelong to Staphylocci spp, P.aeruginosa and E.coli. Amputation wase carried out in%34.06 of te cases.Conclusions: The treatment form which our clinics recommend, provide enoughtdata. In streptococcus strain, resistance problem is not seen, in the other hand, instaphylococcus strain total meticilline resistance is %44. Because of in gram negativestrains ampicillin/sulbactam resistance is %77.6, levofloxasine resistance is %62,ceftazidime resistance is %29.3, piperacillin/tazobactam resistance is %22.4,imıpenem resistance is %6.8 and meropenem resistance is %3.4 in ampiricaltreatment of moderate and severe intensity infections, we not ampicillin/sulbactamand fluoroquinolons therapy should not recommed.The empirical treatment of theseinfections, the most appropriate treatment has carbapenems is thought.