Kliniğimizde cerrahi girişim yapılan parotis lezyonlarının retrospektif analizi
Retrospective analysis of patients with parotid lesions and our surgical outcomes
- Tez No: 272745
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF ULUBİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Parotis lezyonları, parotidektomi, komplikasyon
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Parotis kitlesi şikayeti ile kliniğimize başvuran ve cerrahi tedavi uygulanan bir grup hastaya ilişkin bilgiler retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastaların demografik bazı özellikleri ile kesinleşmiş tanıları ve uygulanan cerrahi yöntemler belirlenmiştir. Elde edilen veriler benzer çalışma sonuçlarıyla karşılaştırılmış ve konu üzerindeki bilgi birikimine katkı sağlanması amaçlanmıştır.Gereç-yöntem: 2000-2009 yılları arasında kliniğimize parotis lezyonu şikayeti ile başvuran cerrahi girişim uygulanan ve klinik veri tabanından bilgilerine ulaşılabilen 165 vaka retrospektif olarak gözden geçirildi. Hastalar patolojik tanılarına göre sınıflandırılarak değerlendirildi. Uygulanan cerrahi tedavi yöntemleri ve hastaların izlem sonuçları belirlendi. Sonuçlar ortalama ve standart hata verileri ile sunuldu. İstatiksel değerlendirmeler SPSS 10.0 ile yapıldı. P< 0.005 değeri anlamlı kabul edildi.Bulgular: 165 vakanın 134'ü benign (%81.3), 31'i malign patolojik özellikteydi (%18.7). Vakaların 81'i kadın (%49.1), 84'ü erkekti (%50.9). Benign parotis tümörlerinde en sık pleomorfik adenom izlendi (%59). Warthin tümörü onu takib etmekteydi (%21.9). Malign tümörlerde ise lenfoma ve adenoid kistik karsinom eşit sıklıkta ve en sık izlenen grubu oluşturdu (%19.3). Cerrahi prosedür olarak en sık yüzeyel parotidektomi uygulandığı belirlendi (%55.7). Endike vakalarda parotidektomiye boyun diseksyonu ve postoperatif radyoterapi eklendi. Kitlelerin %75.7'si yüzeyel yerleşimliydi. Postoperatif komplikasyonlardan en sık fasial paralizi izlendi (%7.2).Sonuç: Çalışma grubuna ilişkin veriler değerlendirildiğinde genellikle kaynak bilgileri ile paralellik içinde olduğu görülmüştür. Patolojik tanı olarak lenfoma tanısı kaynak bilgilerine göre yüksek bulunmuştur. Parotis lenfomasının yüksekliği, çalışma grubunu oluşturan vaka sayısının düşüklüğünün yaratmış olabileceğide göz önünde tutulmasına rağmen dikkat çekici bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objectives: Retrospetive analysis of paitents who represented with parotid mass and underwent surgery in our clinics were examined. Demographical data, surgical procedures, and the final histopathological diagnosis has been stated. Obtained data has been compared to some similar studies and in order to make contributions to the literature.Materilas and Methods: 165 patients who diagnosed with parotis mass and underwent surgery in our clininc during 2000 ? 2009 has been retrospectiveley reviewed. Patients were classified in according to their histopathological diagnosis. The surgical procedures and patient follow up clarified. The results were presented with mean and standart deviaitons. The statical anlysis was made with SPSS 10.0.