Primer açık açılı glokom, normotansif glokom ve oküler hipertansiyonda korneal histerezis ve göz içi basınç ilişkisi
Corneal hysteresis and its relationship with intraocular pressure in primary open angle glaucoma, low tension glaucoma and ocular hypertension
- Tez No: 272780
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜZEYİR GÜNENÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Korneal Direnç Faktörü, Korneal Histerezis, Merkezi Kornea Kalınlığı, central corneal thickness, corneal hysteresis, corneal resistance factor
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Primer açık açılı glokom (PAAG), normotansif glokom (NTG), oküler hipertansiyon(OHT) ve normal olgularda oküler respons analizörü (ORA) ve Goldmann Aplanasyon Tonometri'si (GAT) ile ölçülen göz içi basıncını (GİB), korneal histerezis (KH) ve korneal direnç faktörünü (KDF) karşılaştırmayı amaçladık.Hastalar ve Yöntem: PAAG'li 66 olgunun 127 gözü, OHT'li 60 olgunun 110 gözü, NTG'li 24 olgunun 48 gözü ve kontrol grubunda 89 olgunun 172 gözü çalışmaya alındı. Önce ORA ile korneanın biyomekanik özellikleri ile kompanse edilmiş GİB değeri (GİBkk), Goldmann ile korele GİB değeri (GİBg), KH ve KDF değerleri ölçüldü. Bunu takiben GAT ile GİB ölçümü (GİBGAT) ve ultrasonik pakimetri (IOPac, Heidelberg) ile merkezi kornea kalınlığı (MKK) ölçümü yapıldı. ORA için 4 ölçüm, GAT ve MKK için 3 ölçüm alınarak analiz için ortalamaları alındı.Bulgular: PAAG, NTG, OHT ve normal grupta sırasıyla KH 9.31±1.79 mmHg, 9.23±1.65 mmHg, 9.94±1.84 mmHg ve 10.58±1.71 mmHg, KDF 10.36±1.73 mmHg, 9.02±1.67 mmHg, 12.08±1.77 mmHg ve 10.53±1.74 mmHg, MKK 551.10±37.59 µm, 517.27±38.50 µm, 578.53±41.30 µm ve 548.52±30.94 µm bulundu. Tüm çalışma grubunda GİBGAT, GİBkk ve GİBg'nin MKK ile korelasyonuna bakıldığında tümünün MKK ile pozitif korele idi (sırasıyla r= 0.17, 0.37, 0.42), ancak GİBkk, GİBGAT ve GİBg'ye göre MKK ile daha zayıf korele idi. KH, PAAG grubunda, kontrol ve OHT grubuna göre daha düşük saptandı (p < 0.05).Sonuç: GİBkk, MKK'den GAT'a göre daha az oranda etkilenmektedir, bu nedenle GİBkk GİB ölçümünde GAT'den daha avantajlı olabilir. KH glokomlularda daha düşük bulunmuştur ve glokomun erken tanısında yararlı bir parametre olarak gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare intraocular pressure (IOP) measurement obtained from the ocular response analyzer (ORA) and Goldmann applanation tonometer (GAT), corneal hysteresis (CH) and corneal resistance factor (CRF) in primary open angle glaucoma (POAG), normal tension glaucoma (NTG), ocular hypertension (OHT) and normal subjects.Patients and Methods: 127 eyes of 66 cases with POAG, 48 eyes of 24 cases with NTG, 110 eyes of 60 cases with OHT and 172 eyes of 89 control subjects were enrolled in the study. First, corneal-compensated IOP (IOPcc), Goldmann-correlated IOP (IOPg), CH, and CRF were measured with ORA, then IOP was measured with GAT (GIBGAT) and central corneal thickness (CCT) was measured with ultrasonic pachymetry (IOPac, Heidelberg). Four readings were obtained with ORA, and three measurements were taken with the GAT and ultrasonic pachymetry. The mean of the all measurements was used for the analysis.Results: The CH was 9.31±1.79 mmHg, 9.23±1.65 mmHg, 9.94±1.84 mmHg, 10.58±1.71 mmHg; CRF was 10.36±1.73 mmHg, 9.02±1.67 mmHg, 12.08±1.77 mmHg, 10.53±1.74 mmHg; CCT was 551.10±37.59 µm, 517.27±38.50 µm, 578.53±41.30 µm, 548.52±30.94 µm, in POAG, NTG, OHT, and control subjects respectively. In all study group, IOPGAT, IOPcc and IOPg were positively correlated with CCT (r= 0.17, 0.37, 0.42, respectively), but correlation was less with IOPcc when compared to IOPGAT and IOPg. KH was lower in POAG group when compared to OHT and control group (p < 0.05).Conclusion: IOPcc is affected less by CCT when compared to GAT and thus IOPcc may be more advantageous than GAT for measuring IOP. CH was lower in glaucoma subjects and it seems to be an useful parameter for early diagnosis of glaucoma.