İnaktif hepatit B virüsü taşıyıcıları ve aktif kronik hepatit B hastalarında serum sitokeratin 18 düzeyi ile karaciğer histopatolojisi arasındaki ilişki
The relation between serum cytokeratin 18 fragment level and liver histopathology in inactive hepatitis B virus carriers and active chronic hepatitis B patients
  1. Tez No: 272825
  2. Yazar: AYHAN BALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KORUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: İnaktif HBV taşıyıcıları, Kronik Hepatit B, Sitokeratin 18, Karaciğer, Histopatoloji, Inactive hepatitis B virus carriers, Chronic hepatitis B, Cytokeratin 18, Liver, Histopathology
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve amaç: Kronik karaciğer hastalığının patogenezinde hepatik apopitozis temel bir rol oynamaktadır. Sitokeratin 18 (CK18), hepatik apopitozis sırasında ortaya çıkan kaspazların en bilinen substratıdır. Çalışmamızda, inaktif hepatit B virüsü (HBV) taşıyıcılarında ve aktif kronik hepatit B (KHB) hastalarında, serum CK18 düzeyi ile karaciğer hasarının şiddeti arasında ilişkinin olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık.Metod: Sağlıklı kontrollerde (n=43), inaktif HBV taşıyıcılarında (n=104) ve aktif KHB hastalarında (n=100) serum CK18 düzeyleri ölçüldü. İnaktif HBV taşıyıcıları ve aktif KHB hastalarında karaciğer biyopsisi ve histopatolojik değerlendirme yapıldı.Bulgular: İnaktif HBV taşıyıcılarında, orta-ağır derecede histolojik aktivite indeksi (HAİ) (?4/18) oranı %24 (25/104) ve fibrozis (?2/6) oranı %33 (34/104) bulundu. Aktif KHB hastalarında, orta-ağır derecede HAİ (?4/18) oranı %72 (72/100) ve fibrozis (?2/6) oranı %65 (65/100) bulundu. Serum CK18 düzeyi, inaktif HBV taşıyıcılarında (198.77 ± 77.62 U/L) sağlıklı kontrollere (146.92 ± 40.18 U/L) göre anlamlı olarak daha yüksek, aktif KHB hastalarında (283.02 ± 147.45 U/L) ise inaktif HBV taşıyıcılarına göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0.001). HBeAg negatif KHB hastalarını inaktif HBV taşıyıcılarından ayırmada CK18'in tanı koyma etkinliği, orta derecede (c-istatistik: 0.695) bulundu ve tanıda CK18'in cut-off değeri 262 U/L olarak tespit edildi (spesifite %85, sensivite %48, pozitif olabilirlik oranı 3.35, negatif olabilirlik oranı 0.60). Aynı şekilde, ALT normal HBeAg negatif KHB hastalarında CK18'in tanı koyma etkinliği, orta derecedeydi (c-istatistik: 0.677). İnaktif HBV taşıyıcılarında ve aktif KHB hastalarında, serum CK18 ile ALT ve HAİ arasında pozitif korelasyon görülürken, HBV DNA ve fibrozis evresi arasında bir korelasyon görülmedi.Sonuç: Serum CK18 düzeyleri, KHB hastalarında karaciğer hasarının şiddeti ile ilişkilidir ve nekroinflamasyonu öngörmede kullanılabilir. İnaktif HBV taşıyıcıları ve HBeAg negatif KHB hastalarını ayırmada CK18, ALT ve HBV DNA düzeyleri ile birlikte kullanıldığında oldukça faydalı bir test olabilir. Ayrıca, inaktif HBV taşıyıcılığı masum bir süreç değildir ve erken dönemde histopatolojik inceleme gerekli olabilir.
Özet (Çeviri)
Background and aims: Hepatic apoptosis has a major role in pathogenesis of chronic liver disease. Cytokeratin 18 (CK18) is a well known substrate of caspases existed during hepatic apoptosis. In our study we aimed to evaluate the relation between serum CK18 fragment level and the grade of hepatic injury in inactive hepatitis B virus (HBV) carriers and active chronic hepatitis B (CHB) patients.Methods: Inactive HBV carriers (n=104), active CHB patients (n=100) and healthy controls (n=43) were enrolled to the study and serum CK18 fragment levels were measured. All the patients except healthy controls were evaluated histopathologically with liver biopsy.Results: In inactive HBV carriers moderate to severe histological activity index (HAI) (?4/18) ratio was 24% (25/104) and fibrosis (?2/6) rate was 33% (34/104). In active CHB patients moderate to severe HAI (?4/18) ratio was 72% (72/100) and fibrosis (?2/6) rate was 65% (65/100). Serum CK18 fragment levels were significantly higher in inactive HBV carriers (198.77±77.62 U/L) than healthy controls (142.92±40.18 U/L) (p=0.001) and also higher in active CHB patients (283.02±147.45 U/L) than inactive HBV carriers (p=0.001). The diagnostic accuracy of CK18 to differentiate HBeAg negative CHB patients from inactive HBV carriers was found moderate (c-statistic: 0.695) and the cut-off level for CK18 in diagnosis was found 262 U/L (specificity: 85%; sensitivity: 48%; positive likelihood ratio: 3.35 and negative likelihood ratio: 0.60). Also in ALT normal HBeAg negative CHB patients the diagnostic accuracy of CK18 was found moderate (c-statistic: 0.677). Both in inactive HBV carriers and active CHB patients there was a positive correlation between the serum CK18 fragment levels and HAI and ALT levels. But there was no correlation with HBV-DNA levels and fibrosis staging.Conclusions: Serum CK18 fragment levels are related with liver injury grade in CHB patients and may be used as a predictive factor for necroinflammation. For differential diagnosis of inactive HBV carriers and HBeAg negative CHB patients CK18 may be a useful test used with ALT and HBV-DNA levels. Also, inactive HBV carrier state is not an innocent process and early histopathologic evaluation may be needed.