Heterozigot orak hücre anemisi taşıyıcılarında arteriyel sertlik ve nabız dalga yansıması
Arterial stiffness and pulse wave reflection in young adult heterozygote sickle cell anemia carriers
- Tez No: 272829
- Danışmanlar: PROF. DR. ESMERAY ACARTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Orak hücre anemi taşıyıcısı, artırma göstergesi, nabız dalga hızı, Sickle cell anemia carrier, augmentation index, pulse wave velocity
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Arteriyel sertliğin belirleyicileri olan nabız dalga hızı ve artırma göstergesi, vasküler hasarın şiddetini ortaya koymada kullanılan invaziv olmayan yöntemlerdir. Ancak bu değişkenlerin heterozigot orak hücre anemisi taşıyıcılarında nasıl seyrettiği bilinmemektedir. Bu çalışmada amaçımız heterozigot orak hücre anemili genç erişkinlerde nabız dalga hızı ve artırma göstergesindeki değişiklikleri ortaya koymaktır.Yöntem: Çalışmaya her iki cinsiyetten 18 - 40 yaşlarında 40 gönüllü katılımcı (20 taşıyıcı, 20 sağlıklı) alındı. Öyküleri alınan, fizik müayeneleri ve ekokardiyografik incelemeleri yapılan katılımcıların kan basıncı ölçüldü. Arteriyel sertliğin belirleyicileri olarak nabız dalga hızı ve artırma göstergesi ölçümleri arteriyografla degerlendirildi.Bulgular: Orak hücre anemisi taşıyıcılarında eritrosit ortalama hacmi ve eritrositlerde ortalama hemoglobin miktarı düşük (p=0,000), eritrositlerin büyüklüklerinin dağılımı (p=0,035), aortun sistolik çapı, aort basıncı, aortik artırma göstergesi, brakiyel artırma göstergesi ve sistolik-diyastolik nabız dalga hızı farkının değerleri kontrol grubuna göre sırasıyla yüksek bulundu. (p=0,000, 0,033, 0,011, 0,011, 0,040). İki grubun bütününde aortik nabız dalga hızı ile ortalama arteriyel basınç, yaş, aortik artırma göstergesi, brakiyel artırma göstergesi, ağırlık, düşük özgül ağırlıklı lipoprotein arasında ve aortik artırma göstergesi ile yaş arasında sırasıyla istatistiksel anlamlı pozitif ilişki bulundu (p=0,000, 0,017, 0,000, 0,000, 0,034, 0,05, 0,026). Aortik artırma göstergesi ile kalp hızı arasında ise ilişki negatifti (p=0,04). Taşıyıcı grubunda aortik nabız dalga hızı ve sistolik arteriyel kan basıncı, ağırlık, yaş arasında sırasıyla pozitif (p=0,027, 0,027, 0,016), aortik artırma göstergesi ve potasyum miktarı arasında negatif ilişki bulundu (p=0,007). Kontrol grubunda aortik nabız dalga hızı ile potasyum arasında istatistiksel anlamlı (p=0,028) pozitif ilişki gözlendi.Çalışmamızda ortalama arteriyel basınç ve kalp hızının aortik artırma göstergesi için, ortalama arteriyel basınç ve yaşın aortik nabız dalga hızı için bağımsız belirleyiciler olduğu bulundu.Sonuç: Heterozigot orak hücre anemisi taşıyıcısı genç erişkinlerde aortun sistolik çapı, santral kan basıncı, aortik artırma göstergesi, brakiyel artırma göstergesi, sistolik-diyastolik nabız dalga hızları farkı HbAS grubunda anlamlı derecede yüksekti. Arteryel sertlik ölçümü, heterozigot orak hücre anemisi taşıyıcılarında kardiyovasküler hastalığın erken belirlenmesinde başvurulabilecek kolay, ucuz ve güvenilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: Pulse wave velocity and aortic augmentation index, indicators of arterial stiffness are non invasive methods for detecting the severity as vascular injury. However the progress of this parameters in heterozygote sickle cell anemia patients is unknown. The purpose is to evaluate the change in aortic pulse wave velocity (PWVao) a nd in young adult heterozygote sickle cell anemia carriers.Material and methods: We enrolled 40 volunteers (20 HbAS, 20 HbAA) between ages 18-40. All participants? medical history was taken. Physical and echocardiographic examinations were performed, blood pressure was measured. Augmentation index and PWVao values were measured using arteriograph.Results: Lower mean cell volume, mean cell hemoglobin (p=0.000), and higher red cell distrubition width (p=0.035) values were found in sickle cell anemia carriers. Aortic systolic diameter, aortic blood pressure, aortic augmentation index, brachial augmentation index, systolic-diastolyc pulse wave velocity difference values were found in sickle cell anemia carries in comparison to control group(consecutively p=0.000, 0.033, 0.011, 0.011, 0.040). Statistically significant positive correlation relationship was found between aortic pulse wave velocity and mean arterial pressure, age, aortic augmentation index, brachial augmentation index, weight, low dansity lipoprotein, and between aortic augmentation index and age in both groups (consecutively p= 0.000, 0.017, 0.000, 0.000, 0.034, 0.05, 0.026).. Positive correlation relationship was found between aortic pulse wave velocity and systolic blood pressure, weight, age (consecutively p=0.027,0.027, 0.016), and negative correlation relationship was found between aortic augmentation index and potassium in hemoglobin AS group (p=0.007). Statistically meaningful positive correlation was found between aortic pulse wave velocity and potassium in hemoglobin AA group (p= 0.028). Our study revealed that mean arterial pressure and heart rate are independent determinants for aortic augmentation index and mean arterial pressure and age are independent determinants for aortic pulse wave velocity.Conclusion: Aortic sistolic diameter, central blood pressure, aortic augmentation index, brachial augmentation index and systolic-diastolyc PWV difference were significantly higher in HbAS group. Arterial stiffness measurement is an easy, cheap and reliable method in early diagnosis of cardiovascular desease in heterozygot SCD carriers.