Shaw's view of emancipated woman
Shaw'un 'özgür kadın' görüşü
- Tez No: 27284
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NORMAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modern Kadın, Üstünlük, Bağıms'îzlık, Özgürlük, New Woman, Dominance, Independence, Emancipation, Marriage. m
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
oz SHAW UN "ÖZGÜR KADIN1 GÖRÜŞÜ AKYEL, Sibel Yüksek Lisans Tezi, İngiliz Edebiyatı Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ünal NORMAN Temmuz, 1993, 82 sayfa. İngiliz oyun yazarları içerisinde, G. B. Shaw'un, kadın karakterlerine gösterdiği büyük saygı ve beğenisiyle ayrı bir yeri vardır. Bu çalışmada, onun 'kadın' görüşü, beş oyun özelinde irdelendi. Temel olarak Pygmalion, Candida. Man and Superman, Mrs. Warren's Profession ve Major Barbara oyunları, Shaw'un kadınları özgürlüğe taşıyacağına inandığı bazı özelliklerle donattığını serimlemek amacıyla kullanıldı; O, kadın kahramanlarını güçlü, bağımsız ve erkeğe eşit birer birey olarak betimledi. Shaw'un kadın betimlemesi irdelenirken, yaklaşımındaki öznellik arketipler ve modern çağ feminist görüşleriyle bağlamlandırıldı. Sonuç olarak, Shaw'un tüm iyi niyetine ve kadın 'a verdiği özel öneme karşın, hala geleneksel 'erkek görüşü' şartlanmalarından kendisini soyutlayamadığı gözlemlendi. Ancak, dönemi içinde değerlendirildiğinde, Shaw'un oyunlarında kadın 'a sunduğu onurlu ve saygın yer ve onu 'özgür' görme arzusu, oldukça devrimci ve takdire değer bir tutum olarak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SHAW'S VIEW OF EMANCIPATED WOMAN AKYEL, Sibel M. A. in English Literature Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ünal NORMAN July, 1993, 82 pages. Among the English playwright, G. B. Shaw is outstanding owing to the considerable respect and appreciation he displays for the woman characters. In this study, his vision of woman is studied in five of his plays. Pygmalion, Candida, Man and Superman. Mrs. Warren ' s Profession and Major Barbara are primarily used to support the main view that Shaw portrays his heroines as powerful, independent and equal-to-man, which he thinks to be the qualities that help them towards emancipation. Shaw's portrayal of woman is analysed meticulously in connection with the archetypes and feminist views of the modern age. Finally, it is concluded that despite all his good intention and the pedestal he puts woman on, there are still traces of the conventional conditionings of the male perception. However, Shaw's intention of giving a highly honorable and estimable place to woman and his ultimate wish of seeing her in an emancipated status is thought to be highly praiseworthy and revolutionary, when his age is taken into consideration.