Yoğun bakımlarda kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan hastaların üst ekstremite kaslarına fonksiyonel elektriksel stimulasyon uygulamasının solunum fonksiyonlarına ve yaşam kalitesine etkisi
Comparing the effectiveness of 'unasisted upper ekstremity exercise and fonctional electrical stimulation applications? on respiratory fonctions in patients with chronic obstructive pulmonary disease in intensive care unit
  1. Tez No: 272891
  2. Yazar: DİLEK KURTOĞLU KOÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN TAŞTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, nöromusküler elektriksel stimülasyon, egzersiz, Chronic obstructive pulmonary disease, neuromuscular elecrtrical stimulation, exercise
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, dünyadaki önemli sağlık sorunlarından biridir ve prevalans, morbidite, mortalite ve maliyetinin yüksek olması nedeniyle giderek önemi artmaktadır. Hastanın kondüsyonuna uygun olarak yapılan pulmoner rehabilitasyonun, kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan hastalardaki yararları hakkındaki kanıtlar giderek artmaktadır.Çalışmamıza, yoğun bakıma alınmış kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan 30 hasta alındı. Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 67.93'tü. Hastalar rastgele 15'er kişilik iki gruba ayrılıp, her iki gruba 4 haftalık desteksiz üst ekstremite egzersiz programı ve yalnızca bir gruptaki hastaların yardımcı solunum kaslarına 10 günlük nöromusküler elektriksel stimulasyon tedavisi verildi. Hastaların kalp hızı, solunum hızı, kan gazı analizleri, Saint George solunum anketi, kısa form-36 yaşam kalitesi anketi parametreleri ve fonksiyonel bağımsızlık ölçümü değerlendirmeleri 1, 8, 15 ve 30. günlerde tekrarlandı.Hastaların kalp hızı ve solunum hızlarında ve fonksiyonel bağımsızlık ölçümlerindeki iyileşmeler, elektriksel stimulasyon ve egzersiz uygulanan grupta istatistiksel anlamlı olarak fazlaydı. Hastaların kan gazı analiz parametrelerinden arter oksijen basıncı ve saturasyonu, hidrojen katyonunun gücü, bikarbonat; Saint George solunum anketinin aktivite, etki, toplam gibi alt başlıklarının skorlarında, fiziksel fonsiyon, fiziksel rol, vücut ağrı, sosyal fonksiyon alt başlık skorlarında üst ekstremite egzersiz ve nöromusküler elektriksel stimülasyon tedavisinin birlikteliğinin, tek başına üst ekstremite uygulamasına göre daha fazla iyileşmeye neden olduğu ama bu iyileşme açısından iki grup arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamsız olduğu bulundu.Sonuç olarak yoğun bakım ihtiyacı olan kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan hastaların yardımcı solunum kaslarına; nöromusküler elektriksel stimülasyon ve üst ekstremitelere egzersiz programı uygulanmasının tek başına egzersiz programı uygulanmasına göre daha çok kazanıma neden olduğu ortaya kondu. Bu da güçlendirme tedavisi ile endurans egzersiz birlikteliğinin hastalar açısından daha faydalı olacağı düşüncemizi desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Chronic obstructive pulmonary disease is one of the most important health problems in the world and it?s importance is raising because of high prevelance, mortalite, morbidite and cost. Pulmonary rehabilitation programme must be indivudial and appropriate to patients condition. Evidence about the benefits of the pulmoner rehabilitation in patients with chronic obstructive pulmonary disease is increasing.Fort this purpose we made this study and took 30 patients with chronic obstructive pulmonary disease who is in Intensive Care Unit. The mean age of patients in the study was 67.93 years. Patients randomly divided into two grups with 15 patients. Both grups was given unasisted upper extremity exercise programe for four weeks and one grup only was given neuromusculer electrical stimulation on accesorier respiratory muscles for 10 days. The hearth rate, respiratory rate, blood gas analysis, Saint George?s respirastory questionnaire, Short Form-36 quality of life parameters, fonctional independence mesurements were repeated on 1, 8, 15, 30. days.There were statically significant improvements on herarth rate, respiratuar rate, fonctional independency scores in grup which electrical stimulation and neuromusculer electrical stimulation applied. Patients?es blood gas analyses parameters evaluted, in electrical stimulation grup more improvements fastened down in arterial oxygen pressure and oxygen saturation, the power of hydrogen and bicarbonate values than exercise grup. The combination of neuromusculer electrical stimulation and upper extremity exercise application caused more improvements according to the application of upper extremity alone on patient?s blood gas analyses parameters such as artyerial oxygen pressure and saturation, the power of hydrogen, bicarbonate, Saint George?s respirastory questionnaire sub-heading scores such as activity, effect, total scores; Short Form-36 sub-heading scores such as physical function, physical role, bodily pain, social function scores? but the difference between two grups were found to be staticifically insignificant.As a result, implementation of unasisted upper ekstremity and neuromusculer electrical stimulation in patients with chronic obstructive pulmonary disease who need intensive care was showed more gains than neuromusculer electrical stimulation on accessory ventilatuar muscles and upper ekstremity exercise than implamentation of only unsupported upper extremity exercise. This supports our idea about the combination of neuromusculer electrical stimulation and unsupported ekstremity exercise is more benefical for patients with chronic obstructive pulmonary disease in intensive care ünit.