Akut karın nedeniyle ameliyat edilen hastaların prognozuna mannheim peritonit indeksi ve karın içi basınç değerlerinin etkisi
The effect of intraabdominal pressure values and mannheim peritonitis index to prognosis of patients with acute abdomen
- Tez No: 272916
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. CEM İBİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi akut karın, mesane basıncı ölçümü, abdominal kompartman sendromu, Mannheim Peritonit İndeksi, prognoz, Surgical acute abdomen, bladder pressure, abdominal compartment syndrome, peritonitis index of Mannheim, prognosis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Karın ağrısı başta olmak üzere ani olarak başlayan ve hızla ilerleyen karın semptomlarının tümü, ?akut karın sendromu? olarak tanımlanır. Akut karın tablosu meydana getiren cerrahi patolojiler, ameliyat sonrası önemli morbidite ve mortalite ile birliktedir. Abdominal kompartman sendromu, artmış karın içi basıncı sonucu ortaya çıkar ve mesane basıncı ölçülerek tanısı konur. Peritonitli hastaların prognozlarını belirlemek için geliştirilen skorlama sistemlerinden Mannheim Peritonit İndeksi basit ve öngörü oranı yüksek bir skorlama sistemidir. Değerlendirmedeki bazı parametrelerin peroperatif yapılan gözlemler ile elde edilebilir olması, bu skorlama sisteminin dezavantajıdır. Çalışmamızda bu dezavantajı giderebilmek amacıyla Mannheim Peritonit İndeksindeki peroperatif parametreleri, mesane basıncı değerleri ile modifiye ederek Modifiye Mannheim Peritonit İndeksi adıyla yeni bir skor oluşturmayı denedik.Cerrahi akut karın tanısı konularak acil ameliyata alınması planlanan 15-89 yaşları arasında 75 erişkin hasta çalışmaya dahil edildi.Postoperatif mortalite ve komplikasyon gelişen hastaların yaş ortalaması, anlamlı derecede yüksek olarak tespit edildi. 60 yaş ve üzeri cerrahi akut karın hastalarında yapılan ameliyatların komplikasyon ve mortalite oranları, diğer yaş gruplarına göre daha yüksek olduğu sonucuna varıldı. Yandaş sistemik hastalığı olan hastalar ile olmayanlar arasında mortalite açısından fark tespit edilmedi. Yandaş sistemik hastalığı olan hastalarda komplikasyon oranının daha yüksek olduğu saptandı. Şikayetlerin başlamasından itibaren ameliyata kadar geçen sürenin; komplikasyon oranını etkilediği, mortaliteyi ise etkilemediği saptandı. Cerrahi akut karın tablosu ile başvuran hastaların şikayetlerinin başlamasından ameliyata kadar geçen süre ile mesane basıncı ve Mannheim Peritonit İndeksi arasında anlamlı fark olmadığını ortaya konuldu. Mesane basıncı, hastaların şikayetlerinin başlamasından ameliyata kadar geçen süre ile hastanede kalış süreleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Hastaların Mannheim Peritonit İndeksi değeri arttıkça hastanede kalış süresinin de uzadığı saptandı. Mannheim Peritonit İndeksinin değerlendirmesinde kesim değeri 26 alındığında bunun üzerindeki skorlar postoperatif komplikasyonu ve mortaliteyi anlamlı derecede arttırdığını tespit edildi. Mannheim Peritonit İndeksi skorunun, 30 ve üzerinde olmasının mortalitedeki duyarlılığı %57, özgüllüğü %82, pozitif kestirim değeri %25, negatif kestirim değeri %95 ve doğruluk oranı %80 olarak hesaplandı. Başvurudaki mesane basıncı değerinin komplikasyon ve mortalite ile ilişkisiz olduğu sonucuna ulaşıldı. Eksitus ve şifa ile sonuçlanan hastalarda, Mannheim Peritonit İndeksi parametrelerinden: Yaşın 50'nin üzerinde olması, organ yetmezliği varlığı, malignite olması, sepsis varlığı ve gaytalı eksüda saptanmasının anlamlı olarak farklılık gösterdiği ortaya çıkarıldı.Bunlara ek olarak Mannheim Peritonit İndeksinin bazı parametreleri mesane basıncı değerleri ile değiştirilerek tamamen preoperatif parametrelerin kullanıldığı orijinal skorlamaya benzer öngörü değerinde olan modifiye bir skorlama türetilmesinde başarılı olunamadı.
Özet (Çeviri)
All of the abdominal symptoms, mainly the abdominal pain, that starts suddenly and takes an accelerated course are named as ?acute abdominal syndrome?. Surgical pathologies that cause acute abdominal syndrome are likely to increase the postoperative mortality and morbidity. Abdominal compartment syndrome, is caused by increased intraabdominal pressure and diagnosed by examining bladder pressure. Mannheim Peritonitis Index, that has been evaluated to calculate the prognosis of the peritonitis patients, is a simple and predictive scoring test. The disadvantage is that some of the parameters must be calculated peroperatively. In our studies, in order to by-pass this disadvantage, by modificating the test by the bladder pressure parameters thus creating a new scoring system that?s called Modified Mannheim Peritonitis Index.Seventy-five patients, between the age of 15-89, diagnosed as surgical acute abdominal syndrome and planned to have an emergency operation has been included in the study.Postoperative mortality and complication rates were found statistically significant in elderly. As a result, we have found out that patients in or older 60 years have a higher mortality and complication rates than the others. There hasn?t been any mortality difference found between the patients with and without comorbidities. But we have found out that between this two groups the complication rates dramatically increase, favoring the group with comorbidities.The time effect between the start of the symptoms to the operation time has been found out that effects only the complication rates, not the mortality, by more prolonged time causing higher rates. It has been found out that the Mannheim Peritonitis Index score of the patients, increases with the length of hospitalitisation. If the test cut-off value is set to 26, the scores above this level shows increased the postoperative complications and mortality rates. Mannheim Peritonitis Index score above 30 are calculated to have a sensitivity of 57%, specificity of 82%, positive predictive value of 25% and negative predictive value of 95% and a 80% accuracy rate for predicting the mortality. We also found that the bladder pressure on admission is irrevelant on mortality and complication rates. The prognosis of the patients has a statistically significant relationship with the parameters: Age above 50, organ failure , malignancy, sepsis and exudate with feces.As an addition the goal as changing some of the parameters of Mannheim Peritonitis Index with bladder pressure values and creating a new scoring system with similar predictive abilities has been failed.