Akut unilateral üretreral obstrüksiyonda Rosuvastatin ve l-Karnitinin böbrek fonksiyonu ve histopatolojisi üzerine etkileri
Effects of Rosuvastatin and l-Carnitine administration on renal function and histopathology at acut unilateral ureteral obstruction
- Tez No: 272917
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KAPLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Tek taraflı üreteral obstrüksiyon, rosuvastatin, L-karnitin, unilateral ureteral obstruction, rosuvastatin, L-carnitine
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZETÜriner obstrüksiyon tüm yaş gruplarında oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Ürinerobstrüksiyonda böbrekte reaktif oksijen ürünlerinin arttığı ve sonuçta bu reaktif oksijenürünlerinin apoptozisi indüklediği düşünülmektedir. Tek taraflı üreteral obstrüksiyondarosuvastatin ve L-karnitinin oluşacak böbrek hasarı üzerine olan etkilerini incelemeyiamaçladık.Çalışmamızda Trakya Üniversitesi Deney Hayvanları Üretim ve AraştırmaLaboratuvarı'nda yetiştirilen, ağırlıkları 200 ile 250 gr arasında değişen 4 aylık 60 adet dişi,Wistar Albino türü sıçan kullanıldı. Sıçanlar 6 gruba ayrıldı. Rosuvastatin ve tek taraflıüreteral obstrüksiyon + rosuvastatin gruplarına 6 gün 20 mg/kg intraperitoneal rosuvastatin,L-karnitin ve tek taraflı üreteral obstrüksiyon + L-karnitin gruplarına 6 gün 300 mg/kgintraperitoneal L-Karnitin uygulandı. Serum fizyolojik ve tek taraflı üreteral obstrüksiyongruplarına 6 gün intraperitoneal serum fizyolojik uygulaması yapıldı. Bu ilaç uygulamalarıdevam ederken dördüncü gün grupların ilaç uygulamalarını takiben tek taraflı üreteralobstrüksiyon + rosuvastatin, tek taraflı üreteral obstrüksiyon + L-karnitin ve tek taraflıüreteral obstrüksiyon gruplarına tek taraflı üreteral obstrüksiyon yapıldı. SHAM, rosuvastatinve L-karnitin gruplarına tek taraflı üreteral obstrüksiyon yapılmadan sadece laparatomiyapıldı. Yedinci gün sıçanlar anestezi altındayken radyonükleid glomerüler filtrasyon hızıçalışıldı. Ardından sıçanların obstrükte edilen böbrekleri alınıp sakrifiye edildi. Böbrekdokusunda malondialdehit, katalaz, süperoksit dismutaz, glutatyon, glutatyon peroksidaz,total antioksidan kapasite düzeyleri ile böbrek dokusunda histopatolojik değişikliklerincelendi. 45Tek taraflı üreteral obstrüksiyonun 3. gününde glomerüler filtrasyon hızınınetkilenmediği görüldü. Rosuvastatinin oluşturulan tek taraflı üreteral obstrüksiyondamalondialdehit, glomerüler skleroz ve intertisyel fibrozisi anlamlı olarak azalttığı görüldü. L-karnitinin oluşturulan tek taraflı üreteral obstrüksiyonda malondialdehit, tübüler hasar skoru,glomerüler skleroz ve intertisyel fibrozisi anlamlı olarak azalttığı görüldü. Rosuvastatin ve L-karnitin malondialdehit, glomerüler skleroz ve intertisyel fibrozisi benzer oranda azalttığı vegruplar arasında anlamlı fark olmadığı görüldü. Bu sonuçlarla tek taraflı üreteralobstrüksiyonda L-karnitin ve rosuvastatin böbrek hasarını azaltmada olumlu etkileri olduğunudüşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF ROSUVASTATIN AND L-CARNITINEADMINISTRATION ON RENAL FUNCTION ANDHISTOPATHOLOGY AT ACUT UNILATERAL URETERALOBSTRUCTIONSUMMARYUrinary obstruction is common in all age groups. In urinary obstruction, increasedreactive oxygen species in kidney and induced apoptosis with reactive oxygen species isthought. We aimed at to study the effects on the kidney, when we gived rosuvastatin and L-carnitine at unilateral ureteral obstruction.In our study, 200-250 grams in weight, 60 female Wistar Albino rats, were used. Therats were randomly divided into 6 groups. Rosuvastatin 20 mg/kg intraperitoneallyadministered to rosuvastatin and unilateral ureteral obstruction + rosuvastatin groups for 6days. L-carnitine 300 mg/kg intraperitoneally administered to L-carnitine ve unilateralureteral obstruction + L-carnitine for 6 days. Saline was applied intraperitoneally to SHAMand unilateral ureteral obstruction groups for 6 days. Pharmaceutical applications of thegroups following the fourth day, unilateral ureteral obstruction was applied to unilateralureteral obstruction + rosuvastatin, unilateral ureteral obstruction + L-carnitine and unilateralureteral obstruction groups after drug applications. Only laparotomy was performed to SHAM,rosuvastatin ve L-carnitine groups. Radionuclide glomerular filtration rate were studied in ratsunder anesthesia, the seventh day. Then the obstructed kidneys of the rats were taken andsacrificed. On renal tissue malondialdehit, catalase, super oxide dismutase, glutathione, 47glutathione peroxidase, total antioxidant capacity levels and histopathological changes wereexamined.Glomerular fitration rate was not affected by unilateral ureteral obstruction at 3rdday.Rosuvastatin administration to unilateral ureteral obstruction, signifacantly reducedmalondialdehit, glomerular sclerosis and interstitial fibrosis were examined. L-carnitineadministration to unilateral ureteral obstruction, signifacantly reduced malondialdehit, tubulardamage score, glomerular sclerosis and interstitial fibrosis were examined. Rosuvastatin andL-carnitine decrease similar percentage of malondialdehit, glomerular sclerosis and interstitialfibrosis. We think that administration of rosuvastatin and L-carnitine at unilateral ureteralobstruction has positive effects in reducing kidney damage.