Contextualism versus universalism? Rorty and Habermas on truth and rationality
Bağlamsalcılık evrenselciliğe karşı mı? Rorty ve Habermas'ta doğruluk ve rasyonalite kavramları
- Tez No: 27292
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜDEN AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Temellendirimcilik, Evrenselcilik, Uygunluk Olarak Doğruluk Kuramı, Paragmacı Doğruluk Kuramı, Tutarlılık Olarak Doğruluk Kuramı, Epistemolojik Bütünselcilik, Felsefi Yorumsama, Postmodernism, Foundationalism, Universalism, Correspondence Theory of Truth, Pragmatist Theory of Truth, Coherence Theory of Truth, Epistemological Holism, Philosophical Hermeneutics, Postmodernism
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
Bu tezde, Rorty ve Habermas'taki doğruluk ve rasyonalite kavramları her iki filozofun sunduğu eleştirel bakış açılarından değerlendirilecektir. Bu, hem Habermas'ın temellendirimcilik-benzeri görüşünün Rorty'nin dayandığı, felsefi yorumsama, epistemolojik bütünselcilik, ve postmodernizm gibi bakış açılarindan eleştirisini, hem de Rorty'nin etnik-merkezci göreciliğinin Habermas'taki gibi bir evrenselci acıdan eleştirisini içerir. Her iki filozofun görüşlerinin de önemli ve güçlü tarafları olduğu varsayılmaktadır. Bu güçlü tarafları birleştiren ve eleştirel bakış açılarının ortaya koyduğu zayıf noktaları ortadan kaldırmaya çalışan bir doğruluk ve rasyonalitemodeli önerilecektir. Bu tezde, Rorty ve Habermas, ve de kendileri için seçmiş oldukları belirli tartışma tarafları birbirlerinin eleştirmeni olacaktır. Önereceğim model, evrenselci meşrulaştırma kuramlarının Habermas' ta olduğundan daha zayıf bir nitelikte olmak şartıyla, paragmacı-bütünselci bir benimsenişini içermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Rorty's and Habermas's accounts of truth and rationality are assessed in the critical light of each other. This involves criticisms of Habermas's quasi-foundationalism from the viewpoints Rorty draws from including philosophical hermeneutics, epistemological holism and postmodernism, as well as criticism of Rorty's ethnocentric relativism from the angle of a universalism like Habermas's. It is assumed that both views have important strengths, and I will suggest a model of truth and rationality that synthesizes these strengths while dealing with the weaknesses the critical perspectives reveal about them. In this study, Rorty and Habermas, as well as the specific critical debate partners they have actually 111chosen for themselves, will be the critics of one another. The model I will suggest involves a pragmatist- holist appropriation of universalistic theories of legitimation in a form weaker than they are in Habermas.