A Pseudo consensus on the concept of civil society: The debate in Turkey in the 1980s as illustrated by Taha Akyol's and Murat Belge's approaches
Sivil toplum kavramı üzerine sözde konsensus: Türkiye'de 1980'lerde Taha Akyol ve Murat Belge'nin yaklaşımlarında sivil toplum tartışması
- Tez No: 27291
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sivil toplum, devlet, konsensüs rejimi, toplumsal proje, pazar
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı 1980'lerde ortaya çıkan sivil toplum tartışmalarını Taha Akyol ve Murat Belge örneklerinde incelemektir. 1980'lerde sivil toplum kavramı değişik dünya görüşlerini ve toplumsal projeleri benimseyen farklı ideolojilerden aydınların açıklamalarında kullandıkları anahtar bir kelime haline geldi. Kavramın herkes tarafından itirazsız kabul edilmesi tüm siyasal gruplar ve aydınların aynı değerleri ve amaçları paylaştıklarının ve 'büyük bir konsensus'a ulaşıldığının düşünülmesine yol açtı. Bu çalışmada söz konusu konsensüsün sözde bir konsensüs olduğu savunulmuştur. Çünkü önde gelen“sivil toplumculardan”olan politik sağ kanattan Taha Akyol ve sol kanattan Murat Belge'nin yaklaşımlarında kavramın söylemsel eklemlenmesi farklılaşmaktadır.Farklılaşma, iki aydının özellikle demokrasi, konsensüs rejimi, toplumsal proje ve devlet kavramlaştırmalarında ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the debate on the concept of civil society in the 1980's. This has been done through the elaboration of the concept by Taha Akyol's and Murat Beige's approaches. The concept of civil society has become a key-word of intellectuals from various ideologies defining themselves in terms of different world-views and of different societal projects in the 1980's. The exclusive acceptance of the concept has paved the way for the belief that all political groups and intellectuals share the same values and aims, and that a 'great consensus' has been reached. This study suggests that the 'great consensus' is a pseudo consensus because the m