Mesane tümörlü ve sistoskopi yapılan diğer hastalarda random biyopsi ile karsinoma insitu araştırılması
Investigating carcinoma in situ with random biopsy in the patients with bladder cancer and other patients cystoscopy performed on
- Tez No: 272921
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN İNCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Karsinoma insitu, mesane tümörü, intravezikal tedavi, Carcinoma in situ, bladder cancer, intravesical therapy
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Karsinoma insitu papiller olmayan (flat), `yassı' yüksek grade noninvaziv ürotelyal karsinomdur. Ta ve T1 tümörlerle beraber mesanenin kasa invaze olmamış (yüzeyel) tümörleri arasında sayılmaktadır. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'nda takip edilen mesane tümörü olduğu bilinen ve endoskopi endikasyonu konulan diğer hastalardan trans üretral rezeksyon veya sistoskopileri esnasında biyopsi alınarak karsinoma insitu taraması yapılmıştır.Biyopsiler mesanede şüpheli alanlardan ve ayrıca şüpheli alan olmayan hastalarda aşağıda belirtilen anatomik lokalizasyonlardan alındı.1)Mesane sağ yan duvarı2)Mesane sol yan duvarı3)Mesane posterior duvarı4)Mesane tavanı5)Trigon6)Prostatik üretra (erkek hastalarda) ve mesane kollumu (bayan hastalarda)Çalışmamızda 81 erkek 9 kadın olmak üzere toplam 90 hasta incelenmiştir. Hastaların yaş ortalaması 65.79 ± 11.77 idi. Minimum yaş 26 iken maksimum yaş 88 idi. Karsinoma insitu, ürotelyal displazi, skuamoz metaplazi, Ta tümör ve sistitis glandularis saptanan hastalar pozitif biyopsi olarak değerlendirmeye alınmışlardır.Alınan biyopsilerin tamamı değerlendirildiğinde toplam 90 hastanın 24'ünde (%26.7) pozitif biyopsi saptanmıştır.Pozitif biyopsi saptanan hastalar değerlendirildiğinde 7 hastada karsinoma insitu, 8 hastada ürotelyal displazi, 7 hastada skuamoz metaplazi, 1 hastada Ta tümör ve 1 hastada sistitis glandularis saptanmıştır.Biyopsi pozitifliği bakımından değerlendirildiğinde düşük dereceli 58 hastanın 16'sında (%27.58) pozitif biyopsi saptanırken yüksek dereceli 29 hastanın 6'sında (%20.68) pozitif biyopsi saptanmıştır.Evre göz önüne alındığında Ta 46 tümörden 3 karsinoma insitu T1 36 tümörden 4 karsinoma in situ T1 yüksek dereceli (T1G3) 17 olgunun 1'inde karsinoma insitu saptandı.Biyopsi sonuçları değerlendirildiğinde düşük dereceli mitomisin verilen 24 hastanın 11'inde (%45.8) pozitif biyopsi saptanmış iken düşük dereceli bacillus calmette guerin verilen 16 hastanın 3'ünde (%18.8) pozitif biyopsi saptanmıştır (p=0.079).Karsinoma insitu pozitifliği bakımından değerlendirildiğinde düşük dereceli mitomisin verilen 24 hastanın 5'inde (%20.8) karsinoma in situ pozitif saptanmış iken düşük dereceli bacillus calmette gueri verilen 16 hastanın 1'inde (%6.3) saptamıştır (p=0.373).Karsinoma in situ pozitifliği bakımından incelendiğinde 7 olgunun 6'sında düşük dereceli tümör vardı. Bir tanesi ise yüksek dereceli idi. Yüksek dereceli olan hastaya intravezikal uygulama yapılamamıştı.Biyopsi sonuçları bakımından düşük dereceli mitomisin alan hastalardan T1 evresindeki hastalarla, Ta evresindeki hastalar arasında istatiksel yönden pozitif biyopsi açısından karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmamıştır (p=0.182).Yüksek dereceli mitomisin kullanan 6 hastanın 2'sinde (%33.3) pozitif biyopsi saptanmış iken yüksek dereceli bacillus calmette guerin kullanan 18 hastanın 2'sinde (%11.1) pozitif biyopsi saptanmıştır. Biyopsi pozitifliği bakımından high grade mitomisin kullanan hastalarla high grade bacillus calmette gueri kullanan hastalar arasında istatiksel yönden anlamlı fark saptanmamıştır (p=0.251).Çalışma bulgularımıza göre mesaneden random biyopsi alınması karsinoma insitu yanı sıra ürotelyal displazi, skuamoz metaplazi, papiller tümör ve sistitis glandularis gibi başka lezyonların saptanmasında katkı sağlamaktadır. Bu sonuçlarla tümörlü hastalarda mesaneden random biyopsi alınmasını önerebilirz. Sonuçlarımızın hastaların sağıltım değişikliği ve aktif izlemini gerektirecek düzeyde olduğu kanısındayız. Yüzeyel mesane tümörü olan hastalara intravezikal immunoterapi (bacillus calmette guerin) uygulaması karsinoma in situ ve diğer premalign değişimlerin gelişimini önleyici olabilir.
Özet (Çeviri)
Carcinoma insitu is the non-papillary flat high grade noninvasive urothelial carcinoma. With the tumours Ta and T1 it is considered as bladder?s non-invasive surface tumors. From the patients who were known to have bladder tumour and have planned endoscopy in Trakya University Faculty of Medicine Department of Urology, during transurethral resection or cystoscopy we conducted a biopsy on them and carcinoma instu screening was made.Biopsies were conducted from the anatomic localizations specified under and also from patients? suspicious and non-suspicious areas in their bladders.1.Lateral right wall of bladder2.Lateral left wall of bladder3.Posterior wall of bladder4.Bladder fornix5.Trigone6.Prostatic urethra (in men) bladder collum (in women)In our study total 90 patients, 81 men, 9 women were examined. The mean age of patients was 65.79 ± 11.77. Minimum age was 26, maximum age was 88. The patients who were diagnosed to have carsinoma instu, urothelial dysplasia, squamous metaplasia,Ta tumor and sistitis glandularis were considered as positive biopsy.%24 of 90 patients had positive biopsy.Seven patients had karsinoma in situ, 8 patients had urothelial dysplasia,7 patients had squamosa metaplasia, 1 patient had Ta tumor and 1 patient had sistitis glandularis.Siksteen of 58 low grade patients were diagnosed to have positive biopsy (27.58%) , 6 of 29 high grade patients were diagnosed to have positive biopsy (20.68%)Regarding the stage, 3 karsinoma in situ from 46 Ta tumor, 4 carcinoma insitu from T1 36 tumor and 1 karsinoma in situ was confirmed from 17 T1 high grade (T1G3) patients.Evaluation of the biopsy results showed that 11 (45.8%) patients of 24 who were given low grade mitomycin positive biopsy was determined whereas patients who were given low grade bacillus calmette guerin 3 patients (18.8%) of 16 positive biopsy was determined(p=0.079).When carcinoma in situ was evaluated in its positivity, karsinoma in situ positive was determined in 5 of 24 (20.8%) patients who were given low grade mitomycin whereas 1 of 16 (6.3%) patient karsinoma in situ positive was determined in patients who were given low grade bacillus calmette guerin (p=0.373).In terms of karsinoma in situ positivity, in 6 of 7 cases low grade tumor was determined. One of them was high grade. No intravesical application was performed on this patient.In terms of biopsy results,between the T1 stage patients, low grade mitomycin given patients and Ta stage patients statistically,no significant difference was determined in terms of positive biopsy (p=0.182).In terms of biopsy positivity, 2 of 6 patients (33.3%) who were using high grade mitomycin positive biopsy was determined whereas 2 of 18 patients (11.1%) who were using bacillus calmette guerin positive biopsy was determined. In terms of biopsy positivity no statistically significant difference was determined between the patients who were using high grade mitomycin and high grade bacillus calmette guerin (p=0.251).According to our study symptoms, conducting biopsy on bladder, also contributes to the determining of other lesions like urothelial dysplasia, squamous metaplasia, papillary tumor and sistitis glandularis. With these results we can suggest to conduct a random biopsy on bladder to the patient with tumor. We believe that our results are at a level of requiring treatment change and active surveillance. Intravesical immunotherapy(bacillus calmette guerin) application on patients with surface bladder tumor can be inhibitory for karsinoma in situ and other premalignant alterations? improvements.