Alkol bağımlılığında bir belirteç olarak siyalik asit
Sialic Acid as a marker of alcohol dependency
- Tez No: 272949
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: alkol, siyalik asit, belirteç, alcohol, sialic acid, marker
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Aşırı alkol kullanımını gösteren ?biyokimyasal belirteçler? alkol bağımlılığının yaygınlığının taranması, tedavisi ve alkol kullanımına bağlı diğer medikal hastalıkların saptanmasında önemli bir yere sahiptirler. Çalışmamızda literatürde alkol bağımlılığı tanısı konmuş olan hastalarda potansiyel bir belirteç olarak bahsedilen serum TSA düzeylerinin kontrollerle karşılaştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: Alkol bağımlılığı tanılı 43 hasta ve 38 kişilik kontrol grubunun sosyodemografik ve klinik bilgileri alınmış, CAGE testi uygulanmış ve kan örneklerinde AST, ALT, GGT, MCV, CDT ve TSA düzeyleri ölçülüp tanısal geçerlilikleri incelenmiştir. Ayrıca alkol bağımlılığı tipinin belirteçlerle ilişkisi incelenmiştir. Biyokimyasal belirteçlerin tanısal geçerliliğinin araştırılması için ROC istatistiksel analizi kullanılmıştır.Bulgular: Alkol bağımlılığı ve kontrol grubu karşılaştırıldığında AST, ALT, GGT, MCV ve TSA düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmiştir. CDT'de ise istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir. Tip I ve Tip II alt grupları kontrol grubu ile karşılaştırıldığında Tip I alt grubunun tüm değerleri kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur, fakat Tip II alt grubunda sadece AST, GGT, TSA ve MCV'de fark saptanmıştır. ALT ve CDT'de istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir. TSA düzeyleri CDT ile ilişkili bulunurken diğer belirteçlerle ilişkisiz bulunmuştur. Belirteçlerden GGT'nin duyarlılığı (%53,5) en yüksek, TSA'nın duyarlılığı (%46,5) ikinci sırada bulunmuştur. Tüm belirteçlerin özgüllüğü (%97,4) eşit bulunmuştur.Sonuç: Araştırmamızda TSA'nın alkol bağımlılığı alt tiplerinde farklılık göstermediği, karaciğer fonksiyon testlerinden bağımsız olarak yükselirken CDT ile ilişkili olduğu, alkol bağımlılarında GGT'den sonra ikinci sırada duyarlı olduğu gösterilmiştir. Araştırmamız TSA düzeylerinin alkol bağımlılığında bir belirteç olarak kullanılabileceğini ve CDT'den daha duyarlı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The biochemical markers that show excessive alcohol use have important role in treatment, screening prevalance and determining other medical disorders releated to alcohol. In this study the serum TSA levels of patients with alcohol dependency which mentioned as a potential marker in literature is aimed to compare with controls.Methods: The sociodemographic and clinic information of patients (n=43) and control group (n=38) are registered, the CAGE test was applied and the diagnostical validity of AST, ALT, GGT, MCV, CDT and TSA levels in blood samples are observed. Also the relation between the type of alcohol dependency and the markers was investigated. For examining the diagnostical validity of markers, ROC statistical analysis method was used.Results: When these two groups (alcohol dependence and control group) were compared, the AST, ALT, GGT, MCV and TSA levels are found to be significantly different. But there is no statistically significant difference in CDT levels. When the Type I and Type II subgroups are compared with control group all the values of Type I subgruop is observed to be higher. In Type II subgroup ALT and CDT are found to be not different. The levels of TSA found to be correleated with CDT levels but not correleated with other markers. The sensitivity of GGT was measured as highest (%53,5) and the sensitivity of TSA was measured as second highest. The specifity of all markers were detected as equal (%97,4).Conclusion: In our study, the TSA levels in alcoholics found to be higher than control group. The TSA levels aren?t found to be different in subgroups of alcohol dependency. TSA levels are not correleated with AST, ALT, GGT and MCV but correleated with CDT. TSA is shown that it has the second highest sensitivity in measuring alcohol dependency following GGT. In this study it is determined that TSA can be useful as a marker in alcohol dependency and it is more sensitive than CDT.