Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin yabancı dizi izleme eğilimleri, sigara-alkol kullanımları ve bu durumun öğrencilerin kişilik özellikleri ile ilişkisinin incelenmesi
Tendencies of watching foreign tv series of students of Kocaeli University, smoking and drinking alcohol and investigation of the relationship between personal features of students
- Tez No: 606748
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kocaeli Üniversitesi öğrencileri, yabancı dizi, sigara, alkol, Eysenck kişilik anketi, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi, Kocaeli University students, foreign tv series, cigarette, alcohol, Eysenck personality questionnaire, Fagerstrom Test for Nicotine Dependence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Gelişen teknoloji ve globalleşen dünyada insanların gereksinimleri, alışkanlıkları ve hobileri gibi sosyal ve kültürel ihtiyaçları da değişmektedir. Dolayısıyla bu ihtiyaçları karşılamak için yaptıkları aktiviteler de değişmektedir. Bilişim teknolojilerinin ve internetin de yaygınlaşmasıyla birlikte özellikle gençlerin yaşam tarzında, sosyal ve kültürel aktivitelerinde değişimler olmuştur. Bu aktivitelerden birisi de yabancı dizi izlemektir. Bu çalışmada, Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin yabancı dizi izleme eğilimlerinin belirlenmesi, öğrencilerin sigara ve alkol kullanımları ve bu durumların öğrencilerin kişilik özellikleriyle ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma Haziran 2018 - Aralık 2018 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesinde lisans öğrenimi gören ve yabancı dizi izlediğini belirten öğrenciler arasında yapılmıştır. Çalışmamızda yabancı dizi kavramı olarak türkçe dilinde olmayan dizileri kastettik. İnternet ve bilgi teknolojilerinin gelişmesi ve globalleşmenin bir neticesi olarak insanların hobi ve alışkanlıklarında değişimler olmuştur. Buna mukabil birçok yeni bağımlılık türü ve farklı psikolojik durumlar ortaya çıkmıştır. Yabancı dizi izleme eylemi de özellikle genç kuşak arasında popüler olan bir durumdur. Bu nedenle bu konu ile ilgili olarak katılımcılara izlenen yabancı diziler, yabancı dizi türleri, kişilerin bu konu ile alakalı bağımlılık düşünceleri, yabancı dizi izlerken harcadıkları zamanlarıyla ilgili ne düşündükleri, kişilerin yabancı dizi izleme nedenleri gibi bazı hususlarda ve öğrencilerin sigara-alkol kullanımları ile kişilik özelliklerini de kapsayan ve bu durumların birbirleri ile ilişkilerinin incelenmesi amacıyla yabancı dizi izleme eylemini çalışmamızda mihenk taşı olarak seçtik. Ankette sorulan yabancı dizilerin tür sınıflaması ise IMDb olarak bilinen ve dünya üzerindeki dizi ve filmlerle alakalı bilgi içeren Internet Movie Database internet sayfasından alınmıştır. Çalışmamızda, ''Bireylerin medya tercihleri ve kişilik özellikleri'' ile ilgili yapılmış bir tez çalışmasındaki katılımcı sayıları baz alınarak1 580 öğrenciye ulaşılması amaçlanmış ve buna karşılık 672 kişi değerlendirilmiştir. Öğrenciler rastgele seçilmiş olup, katılımcı olma kriteri olarak Kocaeli Üniversitesinde lisans bölümlerinden birisinde okuyor olmak ve yabancı dizi izlediğini beyan etmek ön koşul olarak belirlenmiştir. Anketler için seçilen öğrenciler rastgele olmakla birlikte, üniversitenin medikososyal polikliniğine başvuran, üniversite hastanesinin aile hekimliği polikliniğine başvuran kişilerden seçilmiş yahutta sınıflarına gidilerek bu öğrencilerden anketleri doldurmaları istenmiştir. 691 öğrenciye anket için teklifte bulunulmuş ancak bu kişilerin 19'u yabancı dizi izlemediğini belirttiği için katılımcı olarak çalışmamıza alınamamışlardır. Anketler; kişilere verilen basılı kağıt şeklinde yüzyüze görüşme yoluyla veya elektronik olarak kendilerine gönderilen bir ilişim aracılığıyla doldurtulmuş ve her ikisinin toplamı değerlendirmeye alınmıştır. Anketimizde öğrencilere; sosyodemografik özellikleri ile ilgili sorular, izledikleri yabancı diziler ve içerikleri ile ilgili sorular sorulmuş, sigara bağımlılığını sorgulayan Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ve 24 sorudan oluşan Eysenck Kişilik Anketinin türkçeye çevrilmiş ve geçerlik-güvenilirliği alınmış olan gözden geçirilmiş ve kısaltılmış formu uygulanmıştır.2 Yabancı diziler ile ilgili sorulan soruların çoğunluğu araştırmamızda merak ettiğimiz noktalara temas eden ve literatürde bu konu ile ilgili çok da fazla çalışma olmadığı için kendi hazırladığımız sorulardan oluşmakla birlikte, bazı sorular ise kimi bağımlılık ölçeklerinde yer alan sorulardan esinlenilerek hazırlanmıştır. Tüm verilerin analizinde SPSS for Windows 20.0 istatistik yazılımı kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 20,84 (en küçük =17, en yüksek =53) idi. Araştırmaya katılan bireylerin %57'si (n =383) kadın, %43'ü (n =289) ise erkekti. Katılımcıların 104'ü (%15,5) 1. sınıf, 235'i (%35) 2. sınıf, 190'ı (%28,3) 3. sınıf, 130'u (%19,3) 4. sınıf, 6'sı (%0,9) 5. sınıf ve 7'si de (%1) 6. sınıf öğrencisiydi. Öğrencilerin %55,4'ü yabancı dizileri yabancı dillerini geliştirme amaçlı izlediğini, %62'si haftada en az 1 kez yabancı dizi izlediğini, %54'ü ise yabancı dizi izlediğinde en az 2 saat izlediğini belirtmiş ve %13,2'si ise kendisini yabancı dizi izleme bağımlısı olarak tanımlamıştır. Katılımcıların alkol kullanım oranı %32,9 ve sigara kullanım oranı ise %26,9 olarak bulunmuştur. Ayrıca bağımlılık düşüncesine sahip olanlar ve yabancı dizi izlerken fazla zaman harcayan kişilerin kişilik özellikleri alt grup puanlarına bakıldığında nörotisizm, psikotisizm ve yalan alt boyut ölçeklerinden aldıkları puanların anlamlı olarak daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışmamıza katılanlar arasında alkol kullanım oranı ülkemiz ortalamasına göre yaklaşık 3 kat yüksek bulunurken sigara kullanım oranı ise ülkemiz ortalamasına yakın bulunmuştur. Sigara-alkol kullananların nörotisizm, psikotisizm ve yalan alt boyut ölçeklerinden aldıkları puanlar ise bu maddeleri kullanmayanlara göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Ayrıca çalışmamızın diğer bir sonucuna göre ise fazlaca yabancı dizi izleme eyleminde bulunuyor olmak davranışsal bağımlılığın bir türü gibi değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction : With the developing technology and globalizing the world, the social and cultural needs of people, such as their habits and hobbies also change. Therefore, activities for these needs also change. Along with the widespread use of information technologies and the internet, there have been changes in the lifestyle, social and cultural activities of young people in particular. One of these activities is watching foreign tv series. In this study, it was aimed to determine the foreign tv series monitoring trends of Kocaeli University students, using of cigarette and alcohol in students and to investigate the relationship between these characteristics and personality traits of students. Material-Method : The study was performed among the undergrade students of Kocaeli University who watch foreing tv series between June 2018 and December 2018. In our study, as the concept of foreign series, we refer to non-Turkish series. As a result of the development of Internet and information technologies and globalization, there have been changes in people's hobbies and habits. However, many new forms of addiction and different psychological states have emerged. Watching the foreign series is also popular, especially among the younger generation. Therefore, the participants were asked questions about the series they watched, the types of the series, their thoughts about addiction related to this subject, the time they spent watching the series, the reasons for watching the foreign series, smoking and alcohol use and personality traits. So we have chosen foreign tv series tracking as a touchstone. The genre classification of the series asked in the questionnaire is taken from the Internet Movie Database website, which is known as IMDb and contains information about the series and films in the world. In our study, it was aimed to reach 580 students based on the number of participants in a thesis study about ''media preferences of individuals''. However, 672 people were evaluated. The students were chosen randomly and the criteria for being a participant were to be studying in one of the undergraduate departments of Kocaeli University and declaring that they were watching foreign series. Although the students who were selected for the questionnaires were random, those who applied to the medicosocial policlinic of the university and who applied to the family medicine policlinic of the university hospital were selected or were asked to fill in the questionnaires. 691 students were asked to participate in the survey but 19 of them could not participate in the study because they stated that they did not watch foreign series. Surveys; they were filled out by face to face interview or electronically sent to them in the form of printed paper and the sum of both were evaluated. The students were asked questions about their sociodemographic characteristics, questions about their watched foreign tv series and their contents, Fagerström Nicotine Addiction Test which questions the cigarette dependence and the Abbreviated Eysenck Personality Questionnaire consisting of 24 questions. Most of the questions about foreign tv series are made up of the questions we have prepared since there are not many studies related to this subject in the literature and some questions have been inspired by some addiction scales. SPSS for Windows 20.0 statistical software was used in the analysis of all the data. Percentage, mean, standard deviation were used to evaluate the data. Results : The mean age of the students was 20.84 years (min=17, max=53). 57% (n=383) of individuals in the study were female, 43% (n=289) of them were male. 15.5% (n=104) of individuals in the study were in 1st grade, 35% (n=235) were in 2nd grade, 28.3% (n=190) were in 3rd grade, 19.3% (n=130) were in 4th grade, 0.9% (n=6) were in 5th grade and 1% (n=7) were 6th grade. 55.4% of the students stated that they watch foreign series for the purpose of developing their foreign languages, 62% of them watch at least once a week and 54% of them watch at least 2 hours. And 13.2% of them defined themselves as foreign tv series watching addicts. The alcohol use rate of the students was 32.9% and the smoking rate was 26.9%. In addition, when the personality traits subscale scores of the individuals who had the idea of addiction and who spent more time watching the foreign series, the scores obtained from the neuroticism, psychoticism and lie subdimension scales were significantly higher. Conclusion : Among the participants in our study, the rate of alcohol use was found to be three times higher than the average of our country and the smoking rate was found to be close to the average of our country. The scores of neuroticism, psychoticism and lying subscale scores of smokers and alcohol users were significantly higher than those who did not use these items. Moreover, according to another result of our study, too many foreign tv series watching actions can be evaluated as a type of behavioral dependence.