Kronik obstrüktif akciğer hastalığı akut atak etkenleri ve solunum fonksiyon parametreleri ile ilişkisi
Copd acute attack factors and the relationship of pulmonary function parameters
  1. Tez No: 272984
  2. Yazar: EBRU ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. HAMDİ MUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH akut atak, atipik patojenler, virüsler, solunum fonksiyon testi, Acute exacerbation of COPD, atypical pathogens, lung function test
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETKronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), tam reverzibilite göstermeyen hava akımı kısıtlamasıyla karakterize bir hastalıktır. Akut ataklar sık hastane başvurusu ve yatış gerektirmektedir.Bu çalışmada, akut atak ile hastaneye yatırılan KOAH'lı olgularda viral ve atipik patojenlerin sıklığı ve solunum fonksiyon parametreleri ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı.Çalışmamıza 30 KOAH akut ataklı hasta ve 30 sağlıklı gönüllü alındı. KOAH'lı gruptan ilki hastaneye yatışlarının ilk gününde olmak üzere dört hafta ara ile iki kez ve kontrol grubundan bir kez 5'er cc venöz kan alındı. Daha sonra bu serumlarda Mycoplasma pneumoniae, Legionella pneumophila, Chlamydia pneumoniae, Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV), İnfluenza A ve Adenovirüs IgM ve IgG antikorları çalışıldı. Tüm olgulara spirometrik inceleme yapıldı.Çalışmaya alınan 30 KOAH'lı olgunun 30'unda da değişik mikroorganizmalara bağlı IgM antikor düzeyleri pozitif olarak saptandı. Kontrol grubunda IgM pozitifliği tespit edilmedi. Çalışmaya alınan 30 KOAH'lı olgunun 6'sında (%20) M. pneumonia IgG (+), 26'sında (%86.6) RSV IgG (+), 22'sinde (%73.3) C. pneumonia IgG (+), 28'inde (%93.3) Adenovirus IgG (+), 18'inde (%60) Influenza A IgG (+) saptandı. KOAH'lı olguların hiçbirinde L.pneumophila IgG (+)'liği saptanmadı. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında KOAH grubunda Influenza A IgG (+)' liğinin anlamlı oranda fazla olduğu tespit edildi (?2=5.455, p=0.020). Diğer antikor düzeyleri her iki grupta benzer bulundu.Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı bulunan olgularda saptanan atak etkenlerinin solunum fonksiyon parametreleri ile ilişkisini araştırdığımızda gruplar arasında FEV1 ve FEV1/FVC değerleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı.Sonuç olarak; KOAH ataklarında virüslerin ve atipik etkenlerin önemli role sahip olduğu ancak atak etkeni ile hava yolu obstrüksiyonu arasında anlamlı ilişki olmadığı gözlenildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCOPD ACUTE ATTACK FACTORS AND THE RELATIONSHIP OF PULMONARY FUNCTION PARAMETERSChronic obstructive pulmonary disease (COPD) is a disease charactarized by the restriction of air flow and shows no full reversibility. Acute exacerbations often require hospital admissions and hospitalizations.In this study, it was aimed to determine the frequency of viral and atypical patogens in hospitalized patients with acute exacerbations of COPD and investigate the relationship between these pathogens and parameters of lung function tests.Thirty patients with acute exacerbations of COPD and thirty healty volunteers were included in the study. A 5 mililiters of venous blood sample was taken on the first day and fourth week of hospitalization in COPD group and once in control group. Then, the sera were tested for IgM and IgG antibodies to Mycoplasma pneumonia, Legionella pneumophila, Chlamidia pneumoniae, Respiratory syncytial virus(RSV), İnfluenza A and Adenovirus.IgM antibody titers due to different pathogens were all positive in COPD group. İn COPD group, IgG antibody titers to M. Pneumonia were positive in 6 of the 30 patients (20%), RSV in 26 of the 30 patients (86.6%), C.pneumoniae in 22 of the 30 patients (73.3%), Adenovirus in 28 of the 30 patients (93.3%), İnfluenza A in 18 of the 30 patients (60%). There was no IgG antibody positivity to L.pneumophila in patients with COPD. IgG antibody titers to İnfluenza A were significantly higher in COPD group than controls (?2=5.455, p=0.020). Antibody titers to other pathogens were similiar in both groups.When we investigated the relationship between lung function parameters and pathogens responsible for acute exacerbations of COPD, no statistically significant difference was found in FEV1values and FEV1/FVC ratios between two groups.In conclusion, viruses and atypical pathogens has important roles for acute exacerbations of COPD, but no important relationship between responsible pathogen for exacerbation and airway obstruction was found.