The Role of accounting in economic development: Turkey as a case study
Ekonomik kalkınmada muhasebenin rolü: Türkiye örneği
- Tez No: 27300
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKTAN ERKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Ekonomik Kalkınma, Sermaye Oluşumu, Kalkınma Planlaması, Kaynak Dağılımı, Enflasyon, Kamu iktisadi Teşebbüsleri, Account ing, Economic Development, Capital Formation, Development Planning, Allocation of Resources Inflation, State Economic Enterprises
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
öz ekonomik kalkınmada muhasebenin rolü: Türkiye örneği ERDEN, Serdar Murat Yüksek Lisans Tezi, işletme Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Erkut Göktan Aralık, 1993, 210 sayfa. Bu tezde ekonomik kalkınmada muhasebenin rolü önce teorik bazda incelenmiş, daha sonra teoriden elde edilen genel ilkeler Türkiye örneği ele alınarak test edilmiştir. Araştırma üç aşamadan oluşmaktadır, ilk aşamada ekonomik kalkınmanın önünde bulunan sermaye yetersizliği, kaynakların hatalı şekilde dağıtılması, yüksek enflasyon ve KİT'lerin verimsiz çalışması gibi engeller açıklanmıştır. Bu engellerin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılmasıyla ekonomik kalkınmanın sağlanabileceği kabul edilerek, ilk olarak muhasebenin tasarruf, kamu ve yabancı kaynakların sanayiye aktarılmasındaki rolü ince lenmiştir, ikinci aşamada, kalkınma planlaması ve KİT'lerin rasyonel bir şekilde yönetilmesi için, idari kararların alınmasında muhasebe bilgisinin kullanılması konuları araş tırılmıştır. Bu kapsam içinde, muhasebenin, enflasyonun ekonomi üzerindeki zararlı etkilerini ortadan kaldırmadaki potansiyel katkısı incelenmiştir. Son aşamada, önceki bölümlerde ortaya konulan teorik çerçeve içinde Türkiye bir durum çalışması olarak ele alınmış ve muhasebenin Türkiye'nin ekonomik kalkınmasında oynadığı rol değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
abstract the role of accounting in economic development Türkiye as a case study ERDEN, Serdar Murat M.B.A. in Management Supervisor : Prof. Dr. Erkut Göktan December, 1993, 210 pages. In this study, the role of accounting in the economic development was investigated, first on a theoretical plane, and later, the operational meaningfulness of the general principles derived from theory were tested in the case of a country, Türkiye. Research consisted of three phases. In the first phase, barriers to economic development such as the insufficiency of capital, misallocation of resources, high inflation, and inefficient operation of the publicly-owned Enterprises, were identified. With the a priori assumptionthat economic development can be achieved by the elimination of the adverse effects of these barriers on the economy, the role of accounting in channelling private savings, public and foreign funds into industry, was also examined as a vehicle to the ultimate objective. In the second phase, the importance of accounting information as a tool in the decision-making process for development planning and rational management of public enterprises was studied. The contribution of accounting to the elimination of detrimental effects of inflatiojn was particularly examined. In the final phase, the situation in Türkiye vis-a vis the theoratical framework laid out in the previous parts was taken up as a case study. More specifically, the extent of utilization of accounting information in the economic development of Türkiye was evaluated.