Feminist theory and method: The case of rural women in a village of Turkey
Feminist kuram ve yöntem: Türkiye'nin bir köyünde kadının durumu
  1. Tez No: 27301
  2. Yazar: NADİDE KARGINER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ECEVİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Rural Women, Postmodernism, Post-structuralism, Marxist Feminism
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma, feminist bilinç ve eleştirisi ile feminizmin, feminist -method, feminist araştırma, feminist metodoloji ve epistemoloji için yaptıklarını kavramayı ve anlamayı amaçlamaktadır. Bu tezde feminist postmodernizmin, Marksizmin kategorilerini genişletme şansım sağladığı kabul edilmektedir. Kırsal kadının, Marksizm içinde bir cinsiyet olarak kavramlaştınlmasımn mümkün olduğu ve metodolojik olarak ataerkil ve sınıf yapılarım dahil edebilme kapasitesine sahip olduğu savunulmaktadır. Bir köy ortamında, ilişkili ve ilgili kavramları dekonstrak ederek bir kadın yazımı gerçekleştirmek amaçlanmıştır. Üretim, yeniden üretim, hane, cinsel işbölümü, toplumsal cinsiyet, kimlik, cinsellik, 4 ataerkillik, toprak ve göç temel Ve gerekli kavramlar olarak ele alınmıştır. Bu tez, ampirik bir aşamayı da dahil ederek, Türkiye'nin Bolu ilinin bir köyünde politik bir pratik olarak feminist bir kuram oluşturmaya teşebbüs etmektedir. Saha çalışması, kuramsal yapının ampirik bir destekleyicisi olarak gerçeMeştirilmemiştir.Bu çalışmanın Postmodernist ve Markist-Feminist olarak ele alınan kuramsal çerçevesi, kapsayıcı ve tamamlanmış bir yapı önermemektedir. Bu çalışmada, feminist bir düşünür/sosyologun, üzerinde çalıştığı kişiler hakkındaki mümkün olan en geniş bilgileri kucaklayabileceği varsayılmıştır. Bu tez üç alandan oluşmaktadır: -Birinci alanı, Marksist-Feminist Postmodernistbakış açısını geliştiren ve^dahil eden feminist kuramsal yapının oluşma şartlarının tartışması belirlemektedir. Türkiye'de kırsal kadın hakkında hem genel, hem de özel literatür taraması, bu tezde odaklaşılan ikinci alandır. Üçüncü alan, bir politik pratik olarak feminist araştırma pratiğini Özendirmektedir. Bu çalışmada, post-modenizmin bur kuram olmadığım fakat hemen hemen tüm analizler için uygun bir yapıya sahip olduğu düşüncesi tartışılmaktadır. Marksizmin, katı ortodoksi feminist kuramının gelişmesi için bir engel olarak görülmesine rağmen, her meta kurama post-mc>dernizmin hizmet edece ve yararlı olacağı düşünülmektedir. Postmodernist bir bakış açısı ile Marksizmin cinsiyetrkör kategorilerini dekonstrük edebilme şansının ve derecesinin bulunması, kırsal kadım anlamada geniş bir alan sağlayacağı bu çalışmada varsayılmıştır. Post-yapısalcılığın yardımı ve dekonstraksiyon aracılığı ile kırsal kadının ve ataerkilliğin ideolojik, kurumsal ve örgütsel manifestoları ile analiz edebilecek bir kuramsal çerçeveye ulaşılacağı düşünülmektedir. Bu durumun, politik pratiğe uygun alternatif düşünce yollanma oluşturarak, kadına çoğulcu ve çeşitlenmiş bir deneyim sağlayacağı iddia edilmektedir. Anahtar Kavramlar: Köyde Kadın, Post-Modernizm, Post- Yapısalcılık, Marksist-Feminizm BilimKodu: 211.01.01 VI
Özet (Çeviri)
This study aims to comprehend and understand what has been done in feminism about the feminist method, feminist research, feminist methodology and epistemology with a feminist consciousness and a feminist critique. It is taken in this thesis that feminist postmodernism gives chance to extend the categories of Marxism. In this work, it is argued that conceptualization of rural women as a sex within Marxism is methodologically possible and it has the capacity to incorporate the structures of patriarchy and class. A feminine writing is aimed to be realized by deconstructing the related and relevant concepts in a village context The primary concepts considered ^to be basic and essential are production, reproduction, household, sexual division of labour, gender, identity, sexuality, patriarchy, land and migration. This diesis attempts to form a feminist theory including an empirical stage conducted as a political practice in a village of Bolu province of Turkey. The field-work is not aimed as an empirical support for the theoretical structure.4 The theoretical framework of this study which is considered to be postmodernist and Marxist feminist, does not propose a comprehensive and complete structure. It is assumed in this work that a feminist scholar/sociologist can embrace wide range of possible knowledge about the subject studied. This thesis mainly consists of three areas: The first one is the discussion specifically directed to the conditions of the formation of a feminist theoretical structure incorporating and developing a Marxist-Feminist Postmodernist perspective. The second areas focused in-the thesis is a review of the literature on rural women both in general and also specific to Turkey. The third area involves the practice of a feminist research as a political practice. It is argued in this study that postmodernism is not a theory but has a structure suitable for almost every analysis. Although firm orthodox of Marxism is considered toJ>e_an_ohslaele for the development of a feminist grand theories. The chance and the degree of deconstructing the sex-blind categories of Marxism with a postmodernist perspective is assumed in this study to provide an extensive scope of understanding the rural women. And with the help of post-structuralism, through deconstructionism, a theoretical framework is believed to be reached to analyze patriarchy and rural women with its ideological, institutional and organizational manifestations. This is argued to provide the plural and diversified experiences of women by producing alternative ways of thinking appropriate for political practice.