Ideology of the technological practice: case of software programmers in Turkey
Teknolojik pratiğin ideolojisi: Türk yazılımcıları örneği
- Tez No: 27305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. ÜNAL NALBANTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İdeoloji, Pratiğin İdeolojisi/Kendiliğinden İdeoloji, Profesyonel Bilgi Bütünü, Bilimsel ve Teknolojik Bilgi, Teknolojik Pratik, Bilgisayar Teknolojisi, Yazılımcılık, Ideology, Ideology of Practice/Spontaneous Ideology, Professional Body of Knowledge, Scientific and Technological Knowledge, Technological Practice, Computer Technology, Software Programming
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
öz TEKNOLOJİK PRA Tİ?tN İDEOLOJİSİ: TÜRK YAZILIMCILARI ÖRNE?İ TARHAN, Belkız (Ayhan) Yüksek Lisans Tezi, Sosyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H. Ünal Nalbantoğlu Eylül, 1993, 128 sayfa. Bu tezdeki inceleme alanı bilgi mikrososyolojisine bir örnektir denilebilir: Tez, yazılımcılık pratiğinin ideolojisini, başka deyişle, profesyonel uzmanlık ve pratiği teknoloji alanında yer alan yazılımcıların kendiliğinden ideolojisini anlamaya çalışmaktadır. Bu amaçla, ideoloji, profesyonalizm ve teknoloji kavramları üzerinde şekillenen bir kuramsal çerçeve oluşturulmuştur. Kuramsal çerçevenin ışığında ve Türk bilgisayar sektörü hakkında önceden fikir edinmek amacıyla haftalık Monitör gazetesini konu alan bir ön çalışma yapılmıştır. Bu çalışma ayrıca Türk yazılımcıları arasından seçilen örneklem üzerinde yapılan araştırmanın tasarlanmasına da yardımcı olmuştur. Tez, yazılımcılığm toplumsal bir pratik olduğu ve bu pratiğin bir ideolojisinin bulunduğu sonucuna varmaktadır. Problem çözme zihniyeti, bireysel çalışma, bilimsel ve teknolojik bilginin nesnelliği ve doğruluğuna inanç, bilim adamı ve teknolojistin tarafsızlığına inanç, toplumsal gelişme düşüncesine bağlılık ve profesyonellik vurgusu gibi özelliklerse buideolojiyi tanımlamaktadır. Ayrıca kendiliğinden ideolojinin üretimi, yeniden üretimi ve dağılımında belli toplumsal unsurlar söz konusudur ki bunların arasında eğitim en önemlisidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IDEOLOGY OF THE TECHNOLOGICAL PRACTICE: CASE OF SOFTWARE PROGRAMMERS IN TURKEY TARHAN, Belhn (Ayhan) M.S. in Sociology Supervisor: Assoc Prof. Dr. H. Ünal Nalbantoğlu September, 1993, 128 pages. In this study, the area of analysis can be called a case in microsociology of knowledge: it attempts to understand the ideology of software pogramming practice or, to state in other words, the spontaneous ideology of software programmers whose professional expertise and practice are in the domain of technology. For this purpose, a theoretical framework founded upon the notions of ideology, professionalism and technology is constructed. Within the background of this theoretical framework, a pilot survey regarding the weekly, Monitor, is attempted in order to gain initial insights about the Turkish computer sector. Such pilot survey also serves to elaborate on the design of the research carried out of a sample of Turkish software programmers. The study results in a conclusion that software programming is a social practice and there exists an ideology of such practice. The characteristics such as problem solving mentality, individual work, belief in the objectivity and truthness of scientific/technological mknowledge, in the value-neutral role of scientist and technologist, commitment to the idea of social progress and emphasis on professionality identify the ideology of software programming practice. Moreover, certain social factors count for the production, reproduction and distribution of the spontaneous ideology, formal education being the most important among them.