Vergi yargılamasında yargı kararlarına karşı başvurulan kanun yolları
Ways of law applied against the decisions of the jurisdiction while judging the taxes
  1. Tez No: 273070
  2. Yazar: AHMET KANMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEMEL GÜRDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Yargısı, Kanun Yolları, Danıştay, Bölge İdare Mahkemesi, Vergi Mahkemesi, Tax Jurisdiction, Ways of Law, Council of The State, District Administrative Court, Tax Court
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Devlet, vatandaşlarının temel bazı ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür. Eğitim, sağlık, adalet gibi belli başlı ihtiyaçların karşılanabilmesi ve kamu hizmetlerinin finanse edilebilmesi için devletin mali kaynağa ihtiyacı bulunmaktadır. İşte bu mali kaynakların başında yer alan ve en önemli kalemini oluşturan gelir, vergilerdir. Vergiler mali, ekonomik, siyasi ve sosyal nedenlerle uygulamaya konmaktadır. Devlet ile mükellef arasında ortaya çıkan vergi uyuşmazlığındaki dengeyi hukuki anlamda kurmak vergi yargısının görevidir.Vergi yargılamasının etkin ve adil bir biçimde çalışabilmesi için vergi yargısı organları olarak ilk derece mahkemelerinin vermiş olduğu nihai kararlara karşı üst derece mahkemelerinde kanun yollarına başvurulabilmesi ve bu başvuru yollarının iyi işlemesi gerekmektedir. Bu nedenle hukuka aykırı yargı kararlarının ortadan kaldırılarak taraflar arasındaki uyuşmazlıkların hukuka uygun ve adil olarak çözüme kavuşturulması ve hukuk uygulamasında birliğin sağlanması için kanun yolları öngörülmüştür.Bu çalışmada, vergi yargısı organları tarafından verilen nihai kararların hukuka uygunluğunun denetlenmesi amacıyla ilgili mevzuatlarında öngörülen kanun yolları tezin ana konusunu oluşturmakla birlikte, kanun yollarına başvuruda ve kanun yollarının işleyişi sırasında meydana gelen, taraflardan veya yargı sisteminden kaynaklanan sorunlar tespit edilmeye çalışılmakta ve söz konusu eksikliklerin giderilmesi ve kanun yollarının daha etkin işleyebilmesi için yapısal çözüm yolları bulunmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
A country is responsible for meeting some of the basic needs its citizens have. The country needs financial resoures so that some certain needs such as education, health and justice could be met and its public service could be financed. Taxes are put into practice for economic, political and social reasons. It?s the responsibility of tax judgement to legally establish the balance when tax dispute is concerned between the state and its tax payer.For tax judgement to function effectively and justly, people should be able to apply to some legal ways in writ of certoriori and these ways of application should be practised well against the conclusive decisions which the courts of first instance made as the organs of tax judgement. For this reason; some legal ways were considered suitable in order to solve the dispute among parties in legal and fair ways by abolishing the decisions of the court which are against the law and to provide the standartization while practising laws.In this work, legal ways constitute the main part of this thesis with the aim of controlling the conclusive decisions mode by the organs of law judgement to see if they are legally suitable. In addition, the problems which may arise while applying to legal ways and while practising them due to parties and legal system were identified, some structural solutions were found in order to deal with the short comings mentioned and to help the legal ways to function more effectively.