İklim değişikliği ve Türk turizmine etkisi
Climate change and effect of Turk's tourism
- Tez No: 273210
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURHAN AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Turizm, Delfi Anket, Climate Change, Tourism, Delphi Study
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Bu çalışma; iklim değişikliği turizm için bir tehdit midir? Eğer bir tehdit ise bu sürece nasıl katkıda bulunmaktadır? İklim değişikliğinin turizme etkileri nelerdir ve gelecekteki etkileri neler olabilir? sorularına cevap bulmak amacıyla hazırlanmıştır..Tez, giriş ve sonuç kısmının dışında üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde iklim değişikliği ve etkileri, uluslararası düzeyde alınan önlemler ve işbirlikleri, Avrupa Birliğinin iklim değişikliği politikaları ve Türkiye'nin iklim değişikliği ile ilgili yapmış olduğu çalışmalar incelenmiştir. İkinci bölümde turizm kavramı, turizmin sosyal etkisi, çevreye etkisi, ekonomik etkileri, iklim ve turizm ilişkisi, turizm aktiviteleri sonucu üretilen sera gazları, iklim değişikliğinin turizme etkileri, iklim değişikliğine karşı turizm sektöründe yapılan uluslararası iş birlikleri, turizm sektöründe alınabilecek azaltım ve uyum faaliyetleri, iklim değişikliğinin Türkiye turizm sektörüne etkileri incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise iki turlu Delfi anket yöntemi kullanılarak oluşturulmuş araştırma bölümü vardır. Delfi anketinde bilirkişi olarak akademisyenler, kültür ve turizm uzmanları yer almaktadır. Katılımcılara, İklim değişikliğinin turizm sektörünü nasıl etkiyeceği hakkındaki görüş ve düşünceleri sorulmuştur.Çalışmanın sonucunda, iklim değişikliğinin günümüzde turizmi etkilemeye başladığı, gelecekte iklim değişikliğinin turizm sektörünü hem negatif hem de pozitif etkileyeceği, iklim değişikliğinin mağdurlarından biri olan turizmin aynı zamanda bu sürecin oluşmasına katkıda bulunduğu, alınacak azaltım faaliyetleriyle sera gazı oluşumunun azaltılabileceği ve alınacak uyum önlemlerinin, turizm sektörünün iklim değişikliği etkilerini azaltacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to response; Is climate change threat for tourism? If It is treat What is it contribute this progress? What is the efect climate change to tourism nowadays? and In the future What will the efect climate change to tourism?The study is composed of three chapters except from the introduction and the conclusion. In the first chapter,Climate change and effects, Climate change aganist international coparetion, European Union?s climate change policy , Turkey?s climate change challenges are researched. Then, in the second chapter, tourism?s concept, tourism?s social effect, tourism environment effect, tourism's economic effect, the relationship between climate and tourism, greenhouse gases produced by tourism activities, the effects of climate change on tourism, international cooperations against climate change on tourism sector, tourism sector?s migration and adaption aganist climate change, impact of climate change on Turkey?s Tourism have been studied. In the third chapter; The methodology used was the double convergent Delphi Method.This questionnaire of authorities were academicians, tourism and culture experts. Their thoughts and views asked about how climate change effect the tourism sector.At the end of this study it has been identified that at the present time climate change start to effect tourism, In the future climate change will generate both negative and positive impacts in the tourism sector, Different types of tourism will not all be affected by climate change, tourism contributes to global warming, and, at the same time, is a victim of climate change, tourism?s mitigation activity can be reduce greenhouse gases, taken adaptation measures will be reduce climate change effect