61 nci Fırka Komutanı Kazım Özalp'in Balıkesir'deki faaliyetleri (15 Mayıs 1919 ? 30 Haziran 1920)
Activities of Kazım Özalp who was the commander of the 61 st division command in Balıkesir (15 May 1919-30 June 1920)
- Tez No: 273220
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Kuva-yı Milliye, Hey'et-i Merkeziye, Direniş, Milis, İşgal, Balıkesir, İstiklal, Millet, National Forces, Central Delegation, resistance, insurgents, Balıkesir, nation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Milli Mücadele dediğimiz zaman aklımıza ilk gelenler Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları, I. ve II. İnönü Savaşları, Sakarya ve Başkomutanlık Meydan muharebeleridir. Bunlardan Milli Mücadele'nin önderi sıfatıyla Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıkarak, mücadelenin inisiyatifini Anadolu'ya geçirmiştir. Yukarıda sayılan savaşlar ise Milli Mücadele'nin son iki yılında yaşanmış ve mücadelede ikinci safhayı oluşturan gelişmelerdir.Oysa Milli Mücadele, bunlardan bağımsız olarak ve çok daha önce Anadolu'nun çeşitli yerlerinde başlamıştır. Doğu, Güney ve Batı cephelerinde işgalcilere karşı başlayan direniş, kısa sürede örgütlenerek, düşmana karşı savunma hatlarını oluşturmuştur. Batı Anadolu'da 15 Mayıs 1919 tarihinde Yunan ordusunun İzmir'i işgaliyle başlayan süreç, işgalciye karşı halkın örgütlenmesiyle ve Kuva-yı Milliye'nin ortaya çıkmasıyla tamamlanmıştır. Kuva-yı Milliye'nin oluşturulmasında subaylar, din adamları ve yerel eşrafa ek olarak, zeybekler de görev almıştır.15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'in işgal edilmesi üzerine, buradan Balıkesir'e gelen Albay Kazım Özalp, direniş için girişimlere başlamıştır. Balıkesir'in ileri gelenlerinin Okuma Yurdu ve Alaca Mescit'te yaptıkları toplantılar sonucunda direniş kararı çıkmıştır. Bunun üzerine hemen bir heyet seçilerek gerekli örgütlenme hazırlıklarına başlanmıştır. Daha sonra 61 nci Tümen Komutanlığı'na atanan Albay Kazım Özalp'in de Balıkesir'e gelmesiyle Kuva-yı Milliye oluşturulmaya başlanmıştır.Yunan Ordusu'nun işgal ettiği bölgelerinin karşısında bulunan Ayvalık, Akhisar, Soma ve Salihli gibi yerlerde cepheler kurulmuştur. Bu cephelerin ihtiyaçları Balıkesir'de oluşturulan Hey'et-i Merkeziye aracılığıyla karşılanmaya başlanmıştır. Düşmana karşı oluşturulan Kuva-yı Milliye, 22 Haziran 1920 tarihindeki Yunan genel taarruzuna kadar ülkeyi işgallere karşı savunan tek kuvvet olarak varlığını sürdürmüştür.
Özet (Çeviri)
When we think about national struggle, the first things came to our mind are Mustafa Kemal Atatürk and his gun friends, first-second İnönü Wars, Sakarya War and Başkomutanlık Pitched Wars. The leader of the National Struggle Mustafa Kemal Atatürk let the initiative of struggle pass to Anatolia by going to Samsun on 19 May 1919. The wars mentioned above have experienced in the last two years of National Struggle and were the developments that were generating the second stages in the struggle.Whereas the national struggle started in different places in Anatolia long before and regardless of these. The resistance against invaders in eastern, southern and western fronts was organized in a short time and formed the defence lines against the enemies. The process that began with the invasion of İzmir by Greek army in western Anatolia on 15 May 1919 was completed with the emergence of National Forces and people?s organizations against invaders. The Zeybek were also involved in the process of forming National Forces in addition to officers, clergy and the local eşraf.After the invasion of İzmir on 15 May 1919, colonel Kazım Özalp came to Balıkesir to start the interferences for resistance. The resistance decision has come out as a result of the meetings held in reading hostels and Alaca mosque by Balıkesir?s notables. On top of this, immediately by selecting a committee to organize the necessary organizational preparations have been started. Afterwards National Forces started to being occured with the coming of colonel Kazım Özalp, who has been appointed to the 61 st Division Command, to Balıkesir.Fronts were built in such places as Ayvalık, Akhisar, Soma and Salihli which were opposite the occupied regions by Greek army. The needs of these fronts were provided via Central Delegation that was generated in Balıkesir. National Forces which was created against the enemy as the only force defending the country against the invasions subsisted until general Greek attack on 22 June 1920.