Amerikan işgali sonrası Irak'ta Arap-Kürt çatışması ve Türkiye'ye yansımaları
The Arab-Kurd conflict in Iraq after the US invasion and its effects upon Turkey
  1. Tez No: 273221
  2. Yazar: MUHSİN BARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER ERCAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Baas rejimi, ABD işgali, Arap-Kürt Çatışması, Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak Merkezi Yönetimi, The Baath Regime, the US invasion, Arab-Kurd conflict, Kurdish Regional Government, Iraq Central Government
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çalışma Arap-Kürt çatışmasının tarihsel arka planında bulunan etmenler ile birlikte işgal sonrası ortaya çıkan güncel çatışma konularını analiz etmekte ve Türkiye'ye olası yansımaları hakkında genel öngörülerde bulunmaktadır.Çalışmada problemin tanımı, amacı, önemi ve sınırlılıkları belirtildikten sonra etnik kimlik ve etnik çatışmanın tanımları ve nasıl oluştuğu farklı perspektiflerle analiz edilmiştir. Daha sonra Irak'ın özellikle I. Dünya Savaşı'ndan ABD işgaline kadar olan süreçteki tarihi incelenmeye çalışılmıştır. Irak'ta meydana gelen rejim değişikleri ve önemli siyasi aktörlere değinilmiştir. Sonraki bölümde, Irak'ın ABD tarafından işgalinin arkasında yatan nedenler analiz edilmeye çalışılmış ve Arap-Kürt çatışmasının tarihsel arka planı incelenmiştir. Daha sonra sırasıyla İşgal sonrası Irak'ta meydana gelen rejim değişikliği, çatışmanın bir tarafı olan Kürt Bölgesel Yönetiminin yapısı ve oluşumu, Arap-Kürt çatışmasına neden olan işgal sonrası güncel çatışma sorunları analiz edilmiştir. Çalışma, Arap-Kürt çatışmasının Türkiye'ye yansımaları ile ilgili analizlerle sonlandırılmıştır.Kökeni I.Dünya Savaşı sonrası döneme dayanan Irak'taki Arap-Kürt çatışması ABD'nin Irak'ı işgali sonrası daha da şiddetlenmiştir. Taraflar tezlerini savunurken çeşitli tarihi argümanlar ileri sürmekte ve haklılıklarını ispat etmeye çalışmaktadırlar. Bölgenin geleneksel yapısı ve uzlaşma kültüründen uzak bir yapıda olması çatışmanın boyutunu arttırmakta ve mevcut çatışma bir iç savaşa dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya bulunmaktadır. Hassas dengeler üzerinde bulunan bu bölgede ortaya çıkacak herhangi bir iç savaş başta Türkiye olmak üzere birçok ülkeyi derinden etkileyecektir. Bu bakımdan bölgenin refahı için Irak'taki siyasi ve dini aktörler ile içinde Türkiye, ABD ve İran'ın olduğu dış aktörler Arap-Kürt çatışmasının tansiyonunu düşürecek adımlar atmak durumundadırlar.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the Arab-Kurd conflict in Iraq by taking the historic background of the problem and the post-invasion conditions into the consideration. In addition, it studies the possible effects of the conflict on Turkey.This study starts with the definition, the importance, the purpose and the limitation of the problem. Then, the terms ?ethnic identity? and ?ethnic conflict? are defined and they are analyzed from different perspectives. In this section, the history of Iraq starting from World War I to the US invasion (2003) is studied. In the same section, regime changes and important political actors throughout the history of Iraq are mentioned. After that, the reasons behind the US invasion and the historical background of Arab-Kurd conflict in Iraq are analyzed. Following this, the post-invasion regime change in Iraq, the structure and formation of Kurdish Regional Leadership, which is one side of the conflict, and the current conflict reasons between the Kurds and Arabs in Iraq after the invasion are analyzed. The study ends with some analyses concerning the effects of Arab-Kurd conflict upon Turkey.The Arab-Kurd conflict which dates back to World War I in Iraq has intensified after the US invasion. Both sides have come up with some historical means of evidence and they try to justify them. The traditional structure of the region and the lack of compromise culture have intensified the level of the conflict. As a result, this conflict may end up with an internal war. An internal war inside Iraq might affect other bordering countries, especially Turkey. That is why, the internal ethnic and sectarian leaders together with external actors including Turkey, USA and Iran should take action to generate solutions to this problem.