Sezai Karakoç'un düzyazılarında sanat ve edebiyat anlayışı
Sense of art and literature on prose of Sezai Karakoç
- Tez No: 273318
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAYET ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat, sanat, Sezai Karakoç, İslâm Medeniyeti, Batı Medeniyeti, Literature, Art, Sezai Karakoç, Islamic Civilization, Western Civilization
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Sezai Karakoç'un düzyazılarındaki sanat ve edebiyatla alakalı yazıları, edebi eserlerinin (şiir, hikâye, piyes) altyapısını oluşturan bilgi ve birikiminin adeta bir dökümü ve pratikteki uygulamalarının ipuçlarını veren teorik yanıdır. Bu çalışmayla da Sezai Karakoç'un edebi/sanatkâr kişiliğinin ve bunun yansıması olan eserlerinin derin planında yatan hususların anlaşılmasında ve yorumlanmasında faydalı olabileceği düşünüldüğü için sanata ve edebiyata dair düşüncelerinin ortaya konulması amaçlanmıştır.Dört bölümden oluşan çalışmada: Birinci bölümde, Sezai Karakoç'un sanata ve sanatçıya bakış açısı ele alınmış, öne çıkan kavramlar irdelenmiş, güzel sanatlar hakkındaki fikirleri değerlendirilmiştir.İkinci bölümde, edebiyata dair görüşlerine yer verilen Karakoç'un şiir ve şair anlayışı, hikâye ve romana bakış açısı incelenmiş, kendi gözünden şiirimizin evreleri, Batı edebiyatı ve edebiyatımızın meseleleri hakkındaki görüşleri ele alınmıştır.Üçüncü bölümde de, Karakoç'un sanat ve edebiyatımızın gelişiminin önündeki engeller olarak gördüğü ideolojilerin ve bağlantıların sanat ve edebiyatımıza etkileri incelenmiştir.Son bölümde ise, Modern Türk Şiiri'nde öne çıkan şairlerin şiir anlayışları ve konumları hakkında Sezai Karakoç'un değerlendirmelerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sezai Karakoç?s prose about art and literature comprise that knowledge and deposit come from infrastructure of his literary outputs (poetry,story,drama) and theoritical side of practical application. The aim of this study is that reveal his thoughts about art and literature, moreover this study is beneficial to understand and interpret literary/artistic personality of Sezai Karakoç and here of reflection on his work.This study consists of four sections; Sezai Karakoç?s perspective on art and artists were handled, prominent concepts were semtinized, his ideas about successful arts were assessed in first section.In second section, Karakoç?s ideas about literature, sense of poetry/poets, perspective to story and novel were examined. Furthermore, Karakoç?s thoughts about that stages of our poetry from his own outlook, about issues of our and western literature, were handled.In third section, according to Karakoç, some ideologies and links are seen as obstacles and affect the developing of our literature and art, were examined.Finally, prominent poets?s sense of poetry and positions in Modern Turkish Poetry are refered from Karakoç?s perspective.