Üniversite öğrencilerinin din anlayışı (Afganistan - Kabil Üniversitesi örneği)
The religious understanding of university students (Sample: University of Kabul)
- Tez No: 273329
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ AKYÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, Modernleşme, Geleneksellik, Siyasal İslam, Din Anlayışı, Afghanistan, Modernism, Traditionalism, Political Islam, Religious Undertstanding
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu çalışma, Kabil Üniversitesi İlahiyat, Hukuk ve Mühendislik Fakültelerinde okuyan öğrencilerin din anlayışını incelemektedir. Ayrıca bu araştırmada üniversitede okuyan öğrencilerin dinî tutum ve davranışlarının boyutları, Afganistan toplumunda meydana gelen değişim sonucunda üniversite öğrencilerinin dinî inanç, ibadet, sosyal hayat ve dünya görüşlerinde farklılaşma olup olmadığı ve farklılaşmanın ne düzeyde meydana geldiği ortaya konulmaya çalışılacaktır. Yukarıda sıralanan bu hususların belirlenmesi için konu ile ilgili din anlayışı ölçeği formu kullanılmıştır. Üniversite öğrencilerinin din anlayışının oluşmasına etki eden faktörler ve onların dinî inanç, sosyal hayat ve dünya görüşlerinin tespiti için, anket formundan elde edilen bulgular doğrultusunda çeşitli analizler yapılmıştır.Araştırma giriş, araştırmanın kuramsal çerçevesi, Afganistan'a ve Kabil kentine genel bir bakış, öğrencilerde dinî ve toplumsal yapı ve araştırmanın bulguları ve yorumları başlıkları altında toplanmıştır. Çalışmamızın ana konusunu oluşturan üçüncü bölümde anketten elde edilen sonuçlar doğrultusunda öğrencilerin din anlayışı, hangi din anlayışına yöneldikleri ve bu anlayışa etki eden faktörler üzerinde durulmuştur. Sonuç kısmında ise araştırmanın bulguları doğrultusunda elde edilen sonuçlara yer verilmiştir.Sonuç itibariyle üniversite öğrencilerin din anlayışının oluşmasına etki eden faktörlerin cinsiyet, yaş vb. olgusal durumlara göre farklılaştığı ve toplumda meydana gelen sosyal değişimlerin onların din anlayışlarını etkilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is reviewing the religious understanding of Students from Kabul University?s Theoloji, Law and Engineering Faculties. In addition, the study will try to manifest the dimensions of their religious attitudes and behaviours as well as studying whether the changes in Afghan society have resulted any changes in religious belief, worship, social life, and worldview of the university students or not: if so to what degree. and if so to what degree? A questionnaire form was used in order to test the subjects mentioned above. a variety of analysis has been done based on the findings obtained from the questionnaire to identify the students? social life, worldview and factors influencing the formation of their religious understanding.The study consists of parts under the titles of Introduction, Theoretical framework of the research, An overview of Afghanistan and Kabul city, the students? religious and social structures and the findings and analyses of the research. In the third part of our study, which forms the main body of the research there has been focused on the students? religious understanding and it?s influencing factors in accommodate with the findings of the questionnaires. The conclusion part contains some results also obtained athroguh the findings of the survey.In conclusion, it is observed that factors influencing the studends? religious understanding undergo some changes according to the gender, age, etc.. Besides, the changes in the society have influenced students? religious understanding.