Türkiye'deki illüstrasyon sanatının gelişimi ve önemli temsilcilerinin bu alana katkılarının değerlendirilmesi
Development and art in Turkey this area of contributions main representatives of the evaluation
  1. Tez No: 273344
  2. Yazar: ADEM DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Sanat Eğitimi, Grafik Tasarım, Grafik Eğitimi, İllustration art, Art education, Graphic Design, Graphic Education
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada Türkiye'de illüstrasyon sanatı ve bu alanda uğraş veren sanatçıların illüstrasyon sanatına katkıları incelenmektedir. Bu araştırmada, kaynak tarama yöntemi ile nitel yöntemlerden ve bu alanda çalışan sanatçılarla yapılan görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Bu kapsamda sanatçılara yedi adet soru yöneltilmiştir. Görüşme sorularına verilen yanıtlar değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır.İllüstrasyon genel olarak, bir metin içinde yer alan konuyu açıklamak için yapılan resimlere verilen isimdir. İllüstrasyon sanatı batı ülkelerinde, endüstriyel devrimin gerçekleştiği yıllardan bu yana çeşitli dallara ayrılarak gelişmesini sürdürmüştür. 1980'li yıllara kadar geleneksel tekniklerle yapılan illüstrasyon, bu tarihten sonra bilgisayar ortamında grafik tasarım programlarında uygulanmaya başlanmıştır.Türkiye'de bilgisayar öncesi dönemden günümüze kadar bu alanda birçok sanatçı çalışmış ve örnekler vermiştir. Geleneksel yöntemle çalışan sanatçılardan bilgisayar ile uygulamaya geçen sanatçılar, hala eserler üretmekte ve aranılan sanatçılar olarak iş hayatlarını sürdürebilmektedirler. Fakat geleneksel tekniklerden sayısal ortamda tasarıma geçiş yapmayan illüstratörler'in, günümüzde ürün ortaya koymakta ve üretim yapmakta güçlükler yaşadıkları görülmektedir.Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, Türkiye'de İllüstrasyon sanatçılarına hak ettikleri değerler verilmediği için başka arayışlar içine girdikleri ve yurt dışına açıldıkları anlaşılmıştır. Bu yüzden Türkiye'de illüstratörlere hak ettiği değerin verilmesi ve bu sayede yetenekli sanatçılarımızın ülkemizde daha faydalı işler yapması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The illustration art in Turkey and the contribution of the artists to the illustration art is evaluated in this study. Qualitative methods through research methods and interviewing techniques with the artist working in this area are used in this study. In this concept, seven questions are asked to the artist. The answers to the questions are evaluated and commented.Illustration means in general, drawing that explain a subject in a text. Illustration in the western has grown by dividing in to branches since the industrial revolution. The illustration that had been done using traditional techniques until 1980 has been done using computer so far.Many artists worked and gave samples during the time starting from the pre-computers time until today. Those artists who used work with traditional methods and now working with computers are still giving samples and are doing business among the most liked ones. But the artists that couldn?t transfer their working methods to modern computer aided methods have difficulties in giving production in their areas.According to the results from this study, it was understood that the illustrator artists don?t get the necessary respect and importance in Turkey and chose to leave Turkey and go abroad. That is why studies should be done to give the right importance to the illustrators in Turkey and help our skillful artists to produce more products in our country.