Demokratik toplumlarda hükümetlerin oylama gücü ve oylama gücünün kamu borçlarına etkisi: Türkiye örneği
Voting power in democratic societies and the effect of voting power on public debt: The case of Turkey
- Tez No: 273343
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM BAKIRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Oylama Gücü, Basit Oylama, Kazanan Koalisyonlar, Ağırlıklı Oylama, Oylama Gücü İndeksleri, Kota, Etki gücü, Oransal Güç, Voting Power, Simple Voting, Winning Coalitions, Weighted Voting, Voting Power Indexes, Quota, I-Power, P-Power
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Demokratik toplumlarda siyasi partiler, çıkarları ve kendi seçmen tercihleri doğrultusunda hareket ederler. Alınan kararlar ve bu kararların politik-ekonomik etkileri göz önüne alındığında, partilerin ellerinde bulundurdukları oylama gücü önemlidir. Çoğu zaman oylama gücü, partilerin mecliste sahip olduğu sandalye sayısı olarak algılanır. Fakat karar mekanizmalarında bir aktörün ya da seçmenin gücü, sadece sandalye sayısına değil, aynı zamanda, seçim sistemine, oluşacak koalisyona, uygulanan kota sistemine ve koalisyon oluşumlarını etkileme gücüne bağlıdır. Bu nedenle karar mekanizmalarında, oylama gücünün daha iyi tanımlanabilmesi için bazı ölçüm teknikleri geliştirilmiştir. Ölçüm teknikleri arasındaki farklılıklar çok sayıda indeksin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu çok sayıdaki indeksleri ve temel kavramları açıklayarak Türkçe literatüre kazandırmak bu çalışmanın amaçlarından biridir. Çalışmanın bir diğer amacı, 1987 sonrasında meclisteki günlük hareketlenmeye bağlı olarak, meclisteki siyasi partilerin, hükümetlerin ve muhalefetin oylama güçlerini belirlemek ve bunları içeren zaman serileri oluşturmaktır. Bu hesaplamalarda, literatürde yaygın olarak kullanılan Normalize Edilmiş Banzhaf Güç İndeksi'nden (NBI) yararlanılmıştır. Çalışmanın ifade edilebilecek son amacı ise, geliştirilen zaman serileriyle, TBMM'deki siyasi partilerin, hükümetlerin ve ana muhalefetin güç indeksleriyle, kamu kesimi toplam borcu arasında ilişkiyi açıklamaktır. Türkiye için hükümet, hükümeti kuran siyasi parti ve ana muhalefet partilerinin basit oy çokluğuna göre hesaplanmış NBI'ları veri alınarak, oylama gücü ile kamu kesimi toplam borcu arasındaki ilişki, En Küçük Kareler Yöntemi'yle test edilmiştir. Analiz bulgularına göre, literatüre uygun olarak, 1987-2010 yılları arasında TBMM'deki iktidar partilerinin ve bu dönemde oluşan koalisyonların oylama güçleri, kamu kesimi toplam borcu üzerinde pozitif etkiye sahiptir. Ancak istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur. Ana muhalefetpartilerinin ise, benzer şekilde istatistiksel olarak anlamlı olmadığı fakat kamu kesimi toplam borcu üzerinde negatif etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
103 pages Political parties act in the direction of their interests and their voter?s preferencies in democratic societies. Voting power being held by political parties is so important in terms of decisions taken and the political-economic effects of these decisions. In general, voting power is percevied as number of seats of political parties in parliaments. However, voting power of a voter or block does not only depend on the number of seats, but it also depends on quota, electoral system, coalitons that will be constituted and the effect of coaliton formation. For this reason, some mesurement techniques are devoloped in order to measure voting power correctly. The differences between measurement techniques are caused to emerge a large number of indexes. One of the purposes of this study is to explain these indexes and main concepts of voting power literature and to bring innovation to Turkish literature. The other main purposes are to determine the voting power of ruling party, coalitions and main opposition party in the Grand National Assembly of Turkey (GNAT), by looking diary represantative activation after 1987 and to constitute time series with these values for econometric analysis. In this calculation, we utilized Normalized Banzhaf Index (NBI) used commonly in literature and simple majority rule. The final main purpose of this study is to test for the influence of voting power among the political parties of GNAT on total public debt over the period of 1987.1-2009.12. This relation between voting power and total public debt has been analysed with Least Squares Method (OLS). According to OLS results, voting power of ruling party and coalitions in GNAT, has positive effect on public debt but it is statistically insignificant. Conversely, the main opposition parties have negative impact on public debt. This index is also statistically insignificant.