Örgütsel değerlerin mobbing üzerine etkisi ve bir uygulama
The effect of organizational values on mobbing and an application
- Tez No: 273354
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TOKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Örgütsel Değerler, Güç Mesafesi, BelirsizliktenKaçınma, Bireycilik-Kollektivizm, Erillik-Dişillik, Mobbing, Organisational Values, Power Distance, Avoiding fromAmbiguity, Individualism-Collectivism, Masculinity-Femininity
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Mobbing, çalışanlar veya işverenler tarafından sistemli, planlı ve sürekli olarak tekrarlanan psikolojik şiddet, baskı veya zorbalık olarak ifade edilmektedir. Amaç, hedef alınan kişiyi sindirmek, yıldırmak, çaresiz bırakarak işten ayrılmaya zorlamaktır. Mobbingin oluşumunda kişisel nedenlerin yanı sıra kültürel faktörler ve örgütsel değerlerde rol oynamaktadır.Kültür, belli bir sosyal yapının, dışsal faktörlerle birlikte iç yapının uyum sürecinde oluşan sorunlara hakim olma ve gereksinimleri karşılarken, geçerliliği ve sürekliliği belirli bir zamanda kanıtlanmış olan, grubun yeni üyelerine algılama, düşünme ve hissetme şeklinde aktarılan, maddi ve manevi yaşam biçimlerini bilinç ve bilinçaltı düzeylerinde yönlendiren varsayımlar ve bunun uzantısı olarak fiziksel çevre ve insan etkileşimine yansıyan simgesel ifadelerin tamamı olarak tanımlanabilir. Değerler ise, bize kültür yoluyla aşılanan bir kavramdır. Bu açıdan değerler, paylaşılmış inançlar veya bireyler tarafından içselleştirilmiş grup normlarıdır. Değerler çoğu kez bireyin inancı, ailesi ve sosyal basamaksal yapıdaki yeri hakkındaki inançlarından kaynaklanır.Tüm kültürler farklı norm ve davranış örüntülerine sahiptir. Bilişsel bir yaklaşımla kültürü, bir grubu diğerlerinden farklılaştıran zihinsel bir programlama olarak tanımlayan Hofstede kültürler arasındaki farklılıkların belirlenmesinde kültürün özelliklerini güç mesafesi, bireycilik ve toplumculuk, erkek ve kadına özgü değerler, belirsizlikten kaçınma olarak açıklamıştır.Bu özelliklerden yola çıkarak, Hofstede, değerlerin hem toplum ve örgütün hem de bireylerin özellikleri olduğunu ve değerlerin bir topluluğun ve örgütün kültürünü belirlediğini, bir bireyin hangi davranışı göstereceğini tahmin edebilmek için hem bireyin hem de o bireyin içinde bulunduğu toplumun ve örgütün kültürel durumunu göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca, bir kişinin düşünceleri ve içinde bulunduğu durumu ne kadar doğru bilinirse, o kişinin göstereceği davranış hakkındaki tahminin de o kadar kesin olacağını söylemiştir.Bu tezin amacı, yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda mobbing hakkındaki genel kavramları ortaya koymaktır. Ayrıca güç mesafesi, bireycilik ve toplumculuk, erkek ve kadına özgü değerler, belirsizlikten kaçınma değerlerinden hangisinin mobbing olgusuna yol açtığını belirtmektir.
Özet (Çeviri)
Mobbing is defined as the planned psychological violence, pressure or despotism which is done systematically and constantly by employees or employers. The aim of this action is to assimilate, intimidate and force to leave job by rendering helpless. Both cultural factors and organisational values play a vital role in the occurring of mobbing.Culture can be defined as the whole symbolic expressions and assumptions which are transferred as perception and thought, that direct the materialistic and spiritual life styles to conscious and subconscious levels and whose validity and continuity are proved, while it meets problems that occur in the adaptation process of inner structure with the outer factors. Value is a concept that is inoculated us via culture. In that respect, values are shared beliefs or the group norms which are internalized by individuals. Values often result from the beliefs of individuals and their beliefs about their place in the family and the social structure.All cultures have different norms and behaviour patterns. Hofstede who scientifically defines culture as a mental programming which differentiates a group from the others explains the features of culture in determining the differences between cultures as power distance, individualism and socialism, values specific to man and woman and avoiding from ambiguity.By considering these facts, Hofstede stated that values are the features of both society and organisation and individual, values determine the culture of a society and an organisation, the cultural situation of both an individual and his/her society and organisation should be considered in order to anticipate the behaviours of an individual. Moreover, he stated that the more an individual?s thoughts and conditions are accurately known, the more the prediction about the behaviours of this individual is precise.The aim of thesis is to state the general concepts about mobbing with respect to the explanations mentioned above. The other aim of this thesis is to determine which of the values among individualism and socialism, values specific to man and woman and avoiding from ambiguity causes mobbing.