Reklam fotoğrafçılığının tüketici tercihlerine etkisi (Kütahya örneği)
Effects of choice consumer advertising photography (The case of Kütahya)
  1. Tez No: 273357
  2. Yazar: MUSTAFA SEMİH SARAOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPRASLAN DUYSAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozisyon, Estetik, Objektif, Sanat, Yemek, Composition, Aesthetics, Lens, Art, Food
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Özellikle perakende satış yapan sektörlere bakınca reklamın tüketici tercihlerini etkilediği bir gerçektir. Bu bağlamda reklamın etkisinin önemli faktörlerinden olan reklam fotoğrafçılığı günümüz reklam olgusu içinde hak ettiği yeri almıştır. Pek çok görsel tanıtımın ana yapı taşını oluşturan reklam fotoğrafçılığı, tanıtımı yapılacak ürün ya da ürünlerin görsellerini en iyi karede yakalamayı hedef edinmektedir.Bu çalışmada Kütahya ili yöresel yemekler bağlamında reklam fotoğrafçılığının tüketici tercihlerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmayı yaparken Kütahya ilinin tarihi konaklarından olan Tarihi Kütahya Konağı'nın müşterileri ile sınırlandırılmıştır. Araştırmada konakta satışı gerçekleştirilen Kütahya'ya has yemekler fotoğraflandı ve bunu A4 ebadında el ilanları şeklinde konağın muhtelif odalarına yerleştirildi. bu fotoğrafların müşterilerin siparişlerine etkisi araştırılmıştır. Bu fotoğrafların müşterilerin siparişlerine etkisi araştırılmıştır. Bu fotoğrafların müşterilerin siparişlerine etkisi araştırılmıştır. Bu araştırma özellikle konak turizminin en çok ziyaretçi kaydettiği nisan mayıs aylarında gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 19-55 yaş grupları arasında katılım olmuştur. Bu araştırma nisan ve mayıs ayarı içerisinde 45 gün sürmüştür. Tarihi Kütahya Konağında 45 gün zarfında 1755 kişi tercihlerini içeren 585 adet adisyon kaydedilmiştir. Araştırmaya katılan 1755 kişinin eğitim durumları; %69'u üniversite öğrencisi ve mezunu, %21'i lise mezunu ve %10'u ise ilkokul mezunudur.Tarihi Kütahya Konağı'nda Nisan ve Mayıs aylarında 45 günlük zaman zarfında, ?Yöresel Yemekler Kütahya Örneği?nde reklam fotoğrafçılığının müşteri tercihlerini etkilemediği görülmüştür.Araştırmada reklam fotoğrafçılığının müşteri tercihlerini etkilememesinin bazı sebepleri olabilir. Bunlar:?Konak müşterilerinin çoğunluğunu oluşturan gençlerin yöresel yemekleri tercih etmedikleri bunun yerine daha çok aperatif gıdalar tüketmeleri,?Fotoğrafı çekilen yöresel yemeklerin tamamının hamur işi olması. (Kütahya mutfağının daha çok bu hamur işleri ile ön plana çıktığı için),?Müşterileri etkilemesi beklenen afişlerin daha göz önünde ve daha dikkat çekici bir şekilde konulmadığı. (Işıklı bir pano şeklinde yerleştirilebilirdi)
Özet (Çeviri)
Looking to the sector, especially retail advertising affect consumer choice is a reality. In this context, the impact of advertising is an important factor in today's advertising photography has taken a deserved place in the case. Many of the main building blocks make up the visual presentation of advertising photography, made a presentation of the product or products from the visual target is to capture the best frames.Kütahya Province in this study of advertising photography in the context of local foods to consumers' preferences were investigated. While a host of research on the history of the province of Kütahya is limited to customers of the mansion. Kütahya study has been carried out in a host of food sales, and it was photographed in the form of A4 size flyers were placed to host the various rooms. The influence of these photographs on customers' orders were investigated. This research was conducted in the most visitor mounts of April and May in historical Kütahya mansion. Research participation has been among the 19-55 age group. This study lasted 45 days in April and May. 585 addition belonging 1755 visitors were saved within 45 days in historical Kütahya mansion. Educational status of 1755 people; 69% of university students and graduates, 21% of high school graduates and 10% of primary school graduates.According to the studies in historical Kütahya mansion within 45 days during april and may; it is seen that advertising photograpy did not affect customer choices in th case of Kütahya local foods.Study of advertising photography for some reasons can not affect customer preferences. These are:?A host of young people constitute the majority of customers prefer snack foods rather than local foods,?Photographed all of the local food is pasta. (Kütahya cuisine, pastries and more, this is out in the foreground),?Posters are expected to attract customers in a more considered and more attention is not placed in an attractive manner. (Light could be placed as a panel)